Predstave u okviru programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije

U pratećem programu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, izvedene su dve predstave nastale u okviru prekogranične saradnje Mađarske i Srbije. Projekat “ THEATRO – Pozorišna umetnost kao regionalno središte za dečiju socijalizaciju” realizovao je Otvoreni univerzitet Subotica u partnerstvu sa Pozorištem lutaka “Kövér Béla” iz Segedina, tokom prvih šest meseci ove godine.

U okviru projekta, pored brojnih aktivnosti u oblasti lutkarstva i pozorišne umetnosti za decu, dva festivala pozorišta za decu su razmenila programe, a deca iz Subotice i Segedina su pripremili sopstvene lutkarske predstave. Subotička predstava “Na slovo na slovo” i segedinska “Karneval životinja”, kao i gostujuća predstava “Lisica i vuk” iz programa Pozorišta lutaka “Kövér Béla” izvedene su 23. septembra u Pozorištu “Deže Kostolanji” i Dečjem pozorištu u Subotici.

Foto Dejan Vuković

Rediteljka predstave “Na slovo na slovo”, Marta Aroksalaši, istakla je da su u projektu učestvovala deca koja prethodno nisu imala nikakvog scenskog iskustva. “Ova deca su prvi put stala na scenu i tom prilikom prikazala ono što su naučili o lutkarstvu. Nalazili smo se dva puta nedeljno i izučavali tu oblast koja je ogromna, ali naravno primereno njihovom uzrastu. Na kraju smo sve to primenili, ali u stvari najviše smo se igrali”, rekla je rediteljka.

“Oni su sami čak i napravili te lutke, kompletnu predstavu su skoro sami i osmislili, i svi zajedno imali smo tremu povodom srpske premijere. Hvala im što su imali strpljenja da tako redovno dolaze na naše probe, i da sa tako ozbiljnim pristupom i odgovornošću pripreme ovaj projekat za svoje subotičke drugare”, naglasila je Marta Aroksalaši, te zaključila kako je ovom saradnjom srušena granica između dve zemlje, što je, po njenom mišljenju, i osnovna svrha ovakvih IPA projekata.

Program Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija slavi Dan evropske saradnje (poznat i kao „Dan EK“) koji se održava 21. septembra i okolnih nedelja, kako bi se proslavila dostignuća teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući i susedne zemlje Evropske unije. Tim povodom se, pre izvođenja predstave, medijima i publici obratila i predstavnica Zajedničkog Sekretarijata iz Budimpešte Ágnes Dobrotka, koja je naglasila kako joj je velika čast što je na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Tom prilikom je prisutnima poželela “dobar provod i da što više posećuju programe” ove značajne manifestacije.



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR