Predstavljena knjiga Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika Katarine Korponaić

U četvrtak, 14. decembra 2017. godine, u čitaonici Gradske biblioteke Subotica, održana je promocija nove knjige dugogodišnje novinarke Katarine Korponaić Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika. Prisutni su od autorke mogli da saznaju o motivima kojima je vođena u svom istraživačkom radu, o izvorima informacija do kojih je dolazila, kao i o nekim manje poznatim činjenicama u vezi sa porodicom Korponaić i istorijom određenih delova grada.

„Kada su počele da nastaju prve stranice sa podacima i novootkrivenim saznanjima o poreklu i istorijatu porodičnog stabla Korponaić, pa i emocijama i uzbuđenju na tim stazama prošlosti – knjiga se još nije nazirala. Želela sam da potomcima, porodici, prezimenjacima i ostalim zainteresovanima prenesem pronađena dokumenta i zabeležena usmena predanja o nekoliko generacija predaka“, rekla je, između ostalog, Katarina Korponaić.

Pored autorke, govorili su i recenzenti knjige Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica, i Ljubomir Đorđević, novinar i sociolog.

„Autorka svojim pisanjem vrlo uspešno uspeva da spoji povest svoje porodice sa lokalnom, zavičajnom istorijom. Kroz svako poglavlje, a ima ih ukupno četrnaest, tematski vodi i upoznaje čitaoce sa konkretnim podacima o svojim precima, dajući im životnost, ljudsku toplinu, ali i sa mestima, lokalitetima, sredinom, zanimljivostima, te epohom, dobom u kojem su živeli“, rekao je Stevan Mačković.

Ljubomir Đorđević ukazao je na sličnost rada Katarine Korponaić sa radom Anrija Lefevra, čuvenog francuskog sociologa i filozofa, koji je objavivši tekst „Kritika svakidašnjeg života“ ustanovio novu granu sociologije koja se danas na fakultetima u Srbiji izučava kao predmet Sociologija svakodnevnog života.

Knjiga Tajanstvena Subotica – porodična i zavičajna hronika može se kupiti u Suvenirnici pod Gradskom kućom i u knjižari „Danilo Kiš“.

 

Jelena Cvetić

foto: LanskyKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR