Pregovori kao na pijaci

Sinoćni višesatni pregovori u Vladi Srbije između nadležnih i zemljoradnika nezadovoljnih državnim subvencijama su propali. Ministarstvo poljoprivrede je omekšalo stav pa je kao na pijaci dalo veću ponudu, i umesto maksimalnih 30 hektara koji se subvencionišu, zemljoradnicima ponudilo 50 hektara pod subvencijama. Druga strana uvežbana tim načinom trgovine, ponudu nije prihvatila. Naravno o višegodišnjoj strategiji razvoja agrara nema ni govora, jer je potpuno očigledno da se problemi u ovom ministarstvu rešavaju sezonski.

Bez obzira na neuspeh razgovora, ministar poljoprivrede Dušan Petrović pozvao je poljoprivrednike na saradnju u rešavanju aktuelnih problema, a predstavnici udruženja pozvali su zemljoradnike na prekid višednevnih protesta.

Slika

Neuspeli apel
Apel koji su obe strane uputile zemljoradnicima na putevima očigledno nije uspeo. Asocijacija poljoprivrednika saopštila je da poljoprivrednici nisu poslušali taj apel jer su nezadovoljni ishodom sinoćnih pregovora u Vladi Srbije.

"Ljudima smo preneli šta nam je rečeno u ministarstvu i to ih ne zadovoljava. Mi smo ih pozvali da odustanu od protesta, ali oni to ne prihvataju", naveo je predsednik tog udruženja Miroslav Kiš, a preneo B92.

On je dodao da na drumovima širom Vojvodine ima puno nervoznih poljoprivrednika sa mehanizacijom i da je zabrinut zbog moguće eskalacije problema.

"Ispostavilo se, eto, da za jedinu granu koja je proizvodnja u Srbiji nema para u budžetu", rekao je Kiš a preneo B92.

Nejasni signali iz Ministarstva
Najveći problem očigledno leži u ministarstvu koje iz dana u dan iznosi drugačije stavove o subvencijama. U početku se tvdrilo da sredstava u ove namene nema i da se može subvencionisati svega 10 ha. Kasnije je ta kvota povećana na 30ha, a kako saznajemo tokom jučerašnjeg sastanaka i na 50ha. Pored toga, u ministarstvu tvrde da i dalje nema sredstava. Postavlja se pitanje, da li ima ili nema i za koliko ima?KOMENTARI

 1. lara kaže:

  Dok su poljoprivrednici ispred Izvršnog veća Vojvodine protestovali jedna od ovaca, koje su doveli, poželela je – da upozna Novi Sad 😀

  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story … reher.html

 2. Gost kaže:

  U poljoprivredi nikada nije postojala strategija razvoja. Svaka godina je kao igra na srecu, nikada se ne zna da li dobijas ili gubis, na sta mozes da racunas a na sta ne, uvek se dogadjaju neki iznenadjujuci faktori koji pomrse racunicu. Drzava planski preko nakupaca pljacka seljake vec godinama. Pogledajte samo razliku u ceni zita i hleba u poslednjih godinu dana, ispalo je da su se seljaci obogatili a ustvari obogatili su se nakupci koji su jeftino kupili zito od seljaka i podigli cenu.

 3. Gost kaže:
  Gost napisao:U poljoprivredi nikada nije postojala strategija razvoja. Svaka godina je kao igra na srecu, nikada se ne zna da li dobijas ili gubis, na sta mozes da racunas a na sta ne, uvek se dogadjaju neki iznenadjujuci faktori koji pomrse racunicu. Drzava planski preko nakupaca pljacka seljake vec godinama. Pogledajte samo razliku u ceni zita i hleba u poslednjih godinu dana, ispalo je da su se seljaci obogatili a ustvari obogatili su se nakupci koji su jeftino kupili zito od seljaka i podigli cenu.

  Imena: Kostic, Miskovic…

 4. Gost kaže:

  Dali ce narod na selu i dalje da glasa za zutu bandu ili im je ministar Petrovic objasnio neke stvari?

 5. pera kaže:

  ovaj „gost„ koji je jako dokon jer je non stop na netu bi verovano voleo da svi glasaju za njegov nesretni g17 ali smesan si decko…pukli ste…hvala bogu…dosta je bilo parazita i neradnika…a pritom jos i iskompleksiranih

 6. djomla kaže:

  Na sastanku državnog vrha na kome su uz predsednika republike Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, prisustvovali pojedini ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije, postignut je kasno sinoć dogovor da se uvaže zahtevi poljoprivrednika koji već četiri dana blokiraju puteve u Vojvodini.

  Dogovoreno je da ministar poljoprivrede Dušan Petrović danas predloži Vladi da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplaćuje 14.000 dinara po hektaru, sve do 100 hektara obradive površine, što je isto kao i 2010. Petrović će zatražiti da Vlada Srbije ovu obavezu ispuni u narednih osam meseci.

  Sa druge strane poljoprivrednici traže "crno na belo".

  Predsednik Udruženja „Klub 100 P plus“ Vojislav Malešev je rekao da ratari neće pomerati svoje traktore sa blokiranih puteva širom Vojvodine dok „predstavnike nezadovoljnih poljoprivrednika nadležni ne budu pozvali i u pisanoj formi dostavili odluku o ispunjenju naših zahteva“.

  "Poljoprivrednici ostaju na svojim mestima do daljnejg. S tim da, mi moramo da izdefinišemo šta to tačno znači. Dok god mi to ne uradimo, ne možemo pozvati ljude da se povuku kućama jer smo u proteklih nekoliko dana slušali mnogo manipulacija, i mnogo istina , a u stvari neistina, tako da moramo izdefinisati šta i kako da ne budu ljudi nezadovoljni kasnije jes su oni ostali mimo ovoga", kazao je jedan od predstavnika poljoprivrednika Miroslav Kiš.

 7. Gost kaže:

  Ispade da ima para, samo izgleda da nije bilo volje.

 8. Ledenjak kaže:

  Ajte već jedared završite te pregovore i proteste i odblokirajte
  te puteve :) Vidite kako su gospoda u plavom nervozna .
  Nemogu da kažnjavaju po ulicama . Ostaće siroti bez kinte
  Kako će plaćat te silne kredite . :D

  Šalu na stranu , ,, ako se sve dobro završi ( držim vam fige :yes: )
  ne bi me čudilo da se saobraćajna policija posle izvesnoga vremena okomi na paore :( . . .

 9. Gale kaže:

  Koja je ovo lakrdija. Strategija razvoja poljoprivrede koja se menja po potrebi u samo pet dana. Poljoprivrednici svaka cast, tako se radi sa bagrom.

 10. stomo kaže:

  Sastanak ministra i štrajkača

  Ministar trgovine i poljoprivrede Dušan Petrović zakazao je sinoć sastanak sa predstavnicima nezadovoljnih poljoprivrednika. Do zaključenja ovog broja Kurira nije poznato da li je postignut dogovor.

  ZARADA NA PŠENICI

  Prihodi:
  Zrno (rod od 6.000 kg) 168.486
  Slama (250 bala) 12.500
  Subvencije 14.000 po hektaru
  Ukupno: 194.986

  Rashodi:
  Seme (350 kg) 11.340
  Mineralno đubrivo 16.950
  Stajnjak 12.000
  Sredstva za zaštitu bilja 5.440
  Troškovi mehanizacije 34.500
  Ukupno 80.230

  DOBIT 114.756 po hektaru
  *Cene su u dinarima
  PO ovome paori bi bili milioneri a ne zaduzeni u bankama preko glave

OSTAVITE KOMENTAR

13 + = 23

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: