Prekogranični program – Animal Health

Već duži niz godina postoje predpristupni fondovi Evropske Unije namenjeni projektima čija je realizacija predviđena u pograničnm područjima zemalja. Jedan od tih fondova je i IPA Cross-border Co-operation Programme Hungary-Serbia, namenjen razvoju infrastrukture, prekogranične saradnje u oblasti zaštite životne sredine i kulture. Zoološki vrt na Paliću je učestvovao na IPA konkursu i odobrena su mu dva projekta. Jedan od njih je: Implementation of nature conservation rescue center and animal health system with cross-border cooperation. Prekogranični partneri vrta su Szegedi Vadaspark i Kiskunsagi Nemzeti Park, dok je lokalni partner NVO Riparia. Realizacija projekta je započeta avgusta 2010. i traje do kraja jula 2011. U okviru samog projekta predviđeno je nekoliko aktivnosti. Pre svega, tu je izgradnja prihvatnog centra za ptice i manje sisare, na prostoru prihvatilišta Zoo vrta Palić. Ovaj objekat će pridoneti boljim smeštajnim kapacitetima vrta za prihvat povređenih ili zaplenjenih životinja koje se nakon oporavka ili zakonske procedure vraćaju u prirodu. Radi lakše kontrole prihvata i praćenja napretka životinja u prihvatilištu ali i nakon puštanja u prirodu, predviđena je konstrukcija sistema za praćenje koji bi bio korišćen ne samo u Zoo vrtu već i na zaštićenim prirodnim dobrima regije.

Slika

Kako bi se značaj zaštite i rehabilitacije životinja i rad prihvatilišta približio široj publici, biće organizovane stručne konferencije na kojima će gosti iz zemlje i inostranstva prikazati rezultate brojnih istraživanja, radova i terenskih zadataka poput uspešnog razmnožavnja crkavica ili vraćanja u prirodu rehabilitovanih roda i ptica grabljivica.Svakako da je za ovakav način rada potrebna nabavka i savremene veterinarske opreme i terenskog vozila, što će takođe biti omogućeno sredstvima iz projekta, čija je ukupna vrednos 118000 eura.
Osnovni ciljevi su vezani za uspostavljanje dugotajne saradnje sa prekograničnim partnerima, jer prirodna ne zna za administrativne granice, proširenje kapaciteta prihvatilišta vrta i kvaliteta prihvata životinja, stvaranje i funkcionisanje sistema za posmatranje i evidenciju životinja i svakako najvažniji, širenje svasti ljudi prema značaju očuvanja životne sredine zbog nas samih.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

67 + = 72

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: