Prekogranični projekat JP "Palić-Ludaš" i NP "Kiškunšag"

Javno preduzeće „Palić – Ludaš“ će u narednih godinu dana realizovati projekat pod nazivom „Prekogranični razvoj ekoturističkih tematskih staza u zaštićenim područjima severne Bačke i donjeg Kiškunšaga” sa vrednošću budžeta od 289.040 eura. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena preko IPA fondova, u okviru prekogranične saradnje sa Mađarskom, a JP „Palić-Ludaš“ je vodeći korisnik.
Projekat predstavlja nastavak Interreg projekta, koji je uspešno realizovan sa mađarskim partnerom – Nacionalni park „Kiškunšag“ pre dve godine, a saradnja je uspešno nastavljena sa istim partnerom i ovom prilikom.
Po rečima vd direktora JP "Palić-Ludaš" Srđana Zekića, sadržaj projekta je uređenje tematskih staza uz prateću opremu i programe sa obe strane granice. "Urediće se tri ekoturističke staze: jedna u Srbiji – Hajdukovo/Šupljak i dve u Mađarskoj – Bačalmaš/Kaćmar. Projekat podrazumeva i izgradnju pratećih sadržaja kod Vizitorskog centra Ludaš – Ulazna kapija, Toranj za osmatranje, informativne i tematske table, uređenje Ribarske kuće kao kulturno istorijske izložbene postavke, a pripremiće se i dvojezična izdanja brošura na temu eko turizma", najavio je Zekić.

Slika

Veliki značaj ovog projekta je u zajedničkom vrednovanju područja, kultivisanju susedskih odnosa uz poštovanje vrednosti partnera, kao i pružanju uzajamne pomoći u cilju očuvanja prirodnih vrednosti i održivosti razvoja mikroregije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR