Uz prekršajni nalog kazna 50% jeftinija

U prva četiri meseca Prekršajni sud u Subotici je zabeležio 2393 predmeta, od kojih je rešeno 894.

 

U protekla dva meseca od kada je na snazi Novi zakon o prekršajima smanjen je broj zahteva u redovnom postupku. Uveden je novi pravni institut – prekršajni nalog koji ima za cilj da smanji broj predmeta u redovnom postupku.

udes-saobracajna-nesrecaž

V.f.predsednika Prekršajnog suda u Subotici, Ljubo Simić objašnjava da od kada je zakon na snazi 606 lica je uplatilo kaznu i iskoristilo povoljnost od 50 odsto popusta ukoliko plate za osam dana, što im je i napisano na prekršajnom nalogu.

 

– Moram da kažem da je Prekršajni nalog novina u pravosudnom sistemu Srbije, a policija i inspekcijski organi ih uručuju izvršiocima prekršaja. Tu je reč uglavnom o saobraćajnim prekršajima od 5000 i 3000 dinara. Tako ako policajac zatekne vozača bez pojasa, za šta je propisana fiksna kazna od 5.000 dinara, uz prekršajni nalog taj vozač platiti kaznu 2.500 dinara. Zaživela je i jedinstvena evidencija o kažnjavanju i registar neplaćenih novčanih kazni. Jedinstvenu evidenciju formiraće prekršajni sudovi i u nju unostiti podatke o svim licima kažnjenim za prekršaje, bez obzira da li je kazna zatvorska, novčana ili se odnosi na rad u javnom interesu – obljašnjava Ljubo Simić.

 

Što se tiče komunalnih prekršaja, prvo treba da se izmene gradske odluke, pa će onda moći da se uvede institut prekršajnog naloga. Očekujem da to bude u septembru.

 

U prva četiri meseca Prekršajnom sudu je predato 340 predmeta koji se odnose na granične prekršaje, od kojih se 218 predmeta vodi protiv stranih državljana. Prošle godine za isti period bilo je 289 predmeta koji se odnose na granične prekršaje.

 

U Prekršajnom sudu objašnjavaju da je struktura ilegalnih migranata ostala ista i da oni imaju samo jedan cilj, a to je da dođu do zemalja Evropske unije. Migranti se sada skrivaju uglavnom po kućama u gradu, a manje na deponiji i okolnim salašima. Simić ističe da od kada se pojavio ovaj problem sa migrantima niko nije tražio azil.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR