Preletači – deficit političke kulture

Zahvaljujući činjenici da se odbornici u gradskim skupštinama biraju sa izbornih lista političkih partija ili grupa građana, a da kasnije postaju vlasnici svojih mandata, u Skupštini grada Subotica više nema Demokratske stranke Srbije niti Srpske radikalne stranke kao na početku mandata dok, sa druge strane, Pokret socijalista, stranka koja nije ni učestvovala na izborima, sada u subotičkoj skupštini ima ukupno šest odbornika.

gradska kuca politika sednica

Za političkog analitičara Boška Kovačevića ovo je pokazatelj krize partijskog sistema u Srbiji koju karakteriše deficit političke kulture i nedostatak jasnih ideoloških profila.
„Još uvek ovaj partijski sistem i partije, bez obzira kakva je retorika, omogućuju da se mogu relativno brzo ostvariti neke koristi, namiriti i da se, ajde da tako kažem, može u kratkom vremenu stvoriti neka materijalna dobit“, ocenjuje Kovačević.
Od 67 subotičkih odbornika čak 37 ,prema zvaničnim dokumentima, promenilo je stranku ili napustilo listu sa koje su izabrani u Skupštinu grada. Pojedinci su promenili i po nekoliko stranaka, bili sa demokratama, pa sa naprednjacima, zastupali i nacionalne i građanske ideje, ali im je zajedničko da su bili i ostali uz većinu – obe dosadašnje.

 

RTVKOMENTARI

 1. kom kaže:

  Najkulturniji SNS

 2. tetreb kaže:

  Kom
  Nije te sramota sto si bot? Mene bi iskreno bilo sramota da sam u takvoj stranci!

 3. zorandjala kaže:

  Ja bih samo stavio prst na celo i pitao sam sebe .Dali su se ovi sami birali ili smo ih ipak birali mi ?Ako smo ih nekada cenili a sada ne onda smo i mi preletaci.Koji smo mi mufljuzi.

 4. Alek kaže:

  Barbika Josipa vrh političke nekulture. Sve za lovu

 5. safet kaže:

  a sto da ne prelecu iz stranke iz stranke? sve samo da bi se ocuvala pozicija! niko normalan ne bi ostao u nekoj partiji ako nema koristi! i vi bi ste presli tamo gde vam je bolje samo da bi sacuvali radno mesto ili ste bas glupi da ostanete.
  sta sad zelite da kazete za ovu decu sto im d… zinulo za pare pa uzeli madjarske i rvacke papire i idu u eu da rade hoce te da kazete da ni oni nemaju morala kad su izdali zemlju i osli za parama???
  pa necete niko lud ne ostaje tamo gde mu ne prija vec ide tamo gde je bilo bolje.
  tako je bilo iljadama godinama bice i zauvek! pzo srecan 8. mart

 6. mibl kaže:

  Kada bi se doneo zakon da oni kao pojedici mogu da menjaju stranke – ali bez glasova koje im je narod dao – više nikom nebi bili interesantni ni ti „preletači“

 7. ledenjak kaže:

  Znate i sami
  Ne može se svakoj budali dati vlast.Za to postoje izbori!

 8. Anonimni kaže:

  Stipanovic bobic uzeli pare za prelazak u pokret

 9. Pajo kaže:

  Sns kupuje svako djubre!

 10. delija kaže:

  onaj balvan iz sns a sto je opstinski ministar je bruka i sramota za svakog suboticanina!!!

OSTAVITE KOMENTAR

59 + = 68

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: