Preminuo Janko Pejanović, nekadašnji predsednik Opštine Subotica i predsednik FSJ

Posle kraće bolesti juče je u Subotici u 85. godini preminuo poznati privrednik, društveno politički i sportski radnik, Janko Pejanović.

janko pejanovic

Pejanović je rođen 6. decembra 1931. godine u Sokocu na Romaniji. Kao dete je, zbog očevih zasluga na Solunskom frontu, sa porodicom došao u Suboticu i Palić.

Član SKOJ-a postao je 1945. godine, KPJ od 1946. godine, a od 1947. javlja se kao partijski, privredni i sportski funkcioner, prvo na Paliću, gde je nastanjen, a zatim i u širim okvirima tadašnje SFRJ.

Bio je predsednik opštinskog sindikalnog veća u Subotici. Radio je u Pošti 32 godine – bio generalni direktor tog preduzeća za područje severne Bačke, direktor Zajednice Jugoslovenskih PTT, i predsednik Poštanske štedionice. Obavljao je dužnost potpredsednika Opštine, a nakon toga i predsednika Opštine Subotica od 1981. do 1984. godine. Od 1978. godine bio je i sekretar opštinskog komiteta u Subotici u dva mandata. Član najviših partijskih organa  – Centralnog komiteta Srbije i Jugoslavije je bio osam godina.

Kao sportski radnik, osnivač je Sportskog društva,  Fudbalskog kluba Palić i idejni tvorac i nosilac izgradnje Sportskog centra na Paliću. Od 1984. do 1986. godine obavljao je dužnost predsednika Fudbalskog Saveza Jugoslavije, kada je zajedno sa tadašnjim selektorom Todorom Veselinovićem odveo nekadašnje “plave” na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

U bogatom i plodnom životu Janko Pejanović ostavio je dubok i neizbrisiv trag u razvoju Subotičke privrede, komunalne infrastrukture – posebno rekonstrukcija i uređenje centra Subotice kakvog danas poznajemo.

Sahrana Janka Pejanovića obaviće se sutra – četvrtak u 17,00 sati na Palićkom groblju.KOMENTARI

  1. ŽARKO CVETIĆ kaže:

    Čiča Janko je bio legenda još za svog života. Ceo sportski centar na Paliću nosi ime „Janko Pejanović“. Ostavio dubok trag na Paliću, Subotici,PTT sistemu. Pre svega bio je divan čovek,dobrotvor i humanista. Neponovljiv čovek….

OSTAVITE KOMENTAR

11 + = 14

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: