Preoblikovanje spomenika „Njihovoj vernosti“

Spomenik borcima iz Subotice palim u ratovima devedesetih godina, pretrpeće izvesne promene nakon rekonstrukcije koja je u toku. Po projektu Dražena Inića i uz saglasnost Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i Saveza boraca, spomen česma će uskoro izgledati drugačije i lepše.

spomenik

Spomenik “Njihovoj vernosti – Hűségükért” podignut je 1994. godine dobrovoljnim prilozima građana Subotice kao i volonterskim radom akademskog vajara Save Halugina, povodom smrti 25 građana Subotice koji su poginuli u građanskim ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Posle NATO bombardovanja SR Jugoslavije na postament spomenika postavljeno je 5 bronzanih pločica sa imenima građana (pripadnika JNA) koji su poginuli na Kosovu i Metohiji. Na tablama spomenika nalaze se imena mladića svih nacionalnosti koje žive u Subotici.



KOMENTARI

  1. Idi begaj kaže:

    Neka im je večna slava.

  2. Alisa u Zemlji čuda kaže:

    U dopisu sekretara Društva za istinu o NOB u Jugoslaviji, Olajoš Nađ Mikloša, upućenog 8.7.2013.g. lokalnoj samoupravi, između ostalih navoda predlaže se : “…da spomenik i uređenje njegove okoline uđe u program redovnog održavanja i nadzora od strane Grada.” Pa dalje obrazlaže…: “Od postavljanja spomenika do danas (8.7.2013.g.), iz nama nejasnih razloga, nadležne javne službe i preduzeća ne vode brigu o održavanju ovog spomenika i njegove okoline!?

    Slično pravdi, i sa uređenjem spomenika je oćigledno išlo sporo, ali je dostižno, što je primetno i ovih dana, prvi put u poslednjih dvadesetak godina. Bolje ikad, nego nikad! Ipak, da li je baš tako?

OSTAVITE KOMENTAR