Preskakanje ivanjske vatre

Ovogodišnja proslava Dužijance, tradicionalne manifestacija kojom se obeležava završetak žetvenih radova, ali i svi oni poslovi koji dovode do nje, ima specijalni program zbog same činjenice da je ovo jubilarna 100. po redu Dužijanca.

Ravno sto godina ona se slavi kao gradska svetkovina, a u sebi sadrži niz događaja, od posvećenja mladog žita tek što nikne pa sve do pečenja prvog hleba. Ove subote na salašu u Đurđinu, na kojem će se održati i takmičenje risara, odnosno takmičenje u košenju žita, izvedeno je ritualno „preskakanje ivanjske vatre“.

Foto: Danas

Naime, reč je o veoma starom običaju, kojim su se nekada terale zle sile, nesreća i bolesti. Tada, oko praznika Svetog Ivana Cvitnjaka na salašima su paljene vatre, a preskakala su ih sva „čeljad“, a često i oni koji su došli samo da vide.

Ovaj običaj, inače karakterističan je za mnoge druge krajeve Vojvodine. Među bunjevačkim salašarima bio je jedno vreme gotovo zaboravljen, a obnovljen je pre desetak godina. Za mnoge je on danas više atrakcija nego odraz nekadašnjih verovanja, a sudeći po ovogodišnjem, preskakanje ivanjske vatre bez sumnje izaziva dobro raspoloženje, budi želju za igrom i još uvek stvara osećaj očaranosti tom mističnom i ipak opasnom silom prirode.

Za svaki slučaj na mestu događanja bili su i vatrogasci, ali je preskakanje vatre prošlo u zabavi i završeno je tradicionalnim stavljanjem venaca od ivanjskog cveća na vrata salaša – da ga sačuva od „groma i vatre“, kako piše lokalni hroničar Alojzije Stantić.

 

Izvor: Danas

V.L.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

64 + = 65

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: