Prevaranti sa dozvolom

Centrom Subotice već duže vreme nije moguće proći, a da vas ne zaustavi neko ko prodaje razglednice i bojanke kako bi pomogao bolesnoj deci. Dok neki samo odmahnu rukom, nisu malobrojni oni koji se sažale i kupe ih, misleći da tako na neki način pomažu onima kojima je najpotrebnije.

Međutim, nedavno je u javnost stiglo saopštenje ŠOSO “Žarko Zrenjanin” u kome se apeluje na građane da ne nasedaju jer oni koji prodaju razglednice nemaju dogovor sa ovom školom.

– Novac koji se skuplja na ulicama našeg grada, u ime učenika ove škole, nije namenjen njima i nema nikakve veze sa ovom obrazovnom ustanovom – jasni su u školi. – Lažno predstavljanje u ime naše dece, roditelja i zaposlenih predstavlja uvredu za nas i naše sugrađane.

Kontrolom je pak utvrđeno da oni koji prodaju razglednice, imaju validnu dokumentaciju i dozvole da to rade. Reakcija škole ne čudi jer se više puta dešavalo da se na ulicama šetaju lažni humanitarci.

– Nedavno smo imali dva slučaja da je prikupljan novac za decu, ali iznos u celini nikada nije stigao do te dece. Nije reč o školi ili domu, već su ti ljudi kontaktirali sa roditeljima bolesne dece i ponudili da im pomognu. U jednom slučaju novac uopšte nije stigao do njih, a u drugom, nije u punom iznosu – kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici. – Reč je o krivičnim delima prevare. Ukoliko su prevaranti neosuđivana lica, ili su u pitanju manji iznosi, obično se sankcioniše uslovnom osudom sa specijalnim uslovom, a to je da obeštete ljude kojima su uzeli novac. Ako je to ozbiljnija prevara, tužilaštvo traži kaznu zatvora, a da li će do toga doći, to je već stavr nadležnog suda.

Građani, koji sada ne znaju kome da veruju, kažu da će se to dešavati sve dok su na snazi male kazne za počinioce.

– Pomognem uvek, koliko god mogu, i kupovina razglednice od 200 dinara je, realno nešto što svako od nas može da učini. Ali, ako je sada pitanje kome taj novac ide, onda trpe i oni koji rade legalno – smatra Subotičanka Mirka N.

DEDA MRAZ NA SVOJU RUKU

Pre dve godine na subotičkim ulicama bio je aktuelan lažni Deda Mraz, koji je navodno skupljao novac za Dom “Kolevka”. On se fotografiosao sa decom i tako skupljao prilog, o čemu nadležni nisu bili obavešteni. Istragom je utvrđeno da je mladić imao dobru nameru, ali ju je sprovodio na svoju ruku.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  2008 me brutalno zaustavili na ulici da kupujem razglednice za decu iz Beograda….kazem…nema problema, kad budete skupljali za decu iz Subotice onda mogu dati i to samo ako mi pokazhete isprave…dotle je porez koji placamo Beogradu dovoljan!!!!

 2. Dva u jedan kaže:

  Neki dan me neki lik BRUTALNO zaustavio da me pita koliko je sati. Onda su me BRUTALNO presretali više puta da li znam gde je ta i ta ulica. Jedan je BRUTALNO pitao da li imam 50 dinara, fali mu za voz. Sumnjam da su svi iz BEOGRADA. Nisam paranoičan, ali ne znam zašto me Beogradžani toliko progone!

 3. stormwatch kaže:

  @dva u jedan

  Kad te opkole dva “humanitarca” od toga te jedan povuche za majicu od nazad…..onda se to zove brutalno zaustavljanje na ulici

 4. Istina... kaže:

  Ovaj Mali bedni Štrumpfvič širi brutalnu netrpeljivost i brutalnu mržnju po teritorijalnom, nacionalnom, verskom, rasnom i svakom drugom osnovu. To je brutalni zadatak svakog brutalnog agenta brutalne Agenture. Samo će naivni nasesti na njihov agitprop.

 5. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Ti mislis da ja ne znam da si ti deo agenture laznog patriJotizma? Zato ste mi i zakacili tu sliku kada pisem poruke, to ko onomad kad ste mojim Jevrejima stavljali trake na ruke, isto se desava i danas.

 6. avet kaže:

  Zar nije posao Komunalne Policije da u ovakvim slučajevima proverava ko šta radi u gradu, da li ima važeću i adekvatno overenu dozvolu od nadležnog organa ili institucije za takvu delatnost???

 7. Politikolog kaže:

  Najveći prevaranti u gradu i državi su ovi na vlasti. Oni nas kradu i varaju već punih 7 godina.

 8. Simo kaže:

  @ politikolog
  Ja bih rekao da ta kradja traje mnogo, mnogo duze od 7 godina, jedino se menjaju dzepovi u koje pare idu. Mada ima prilican broj koji su promenom dresa uskocili u novi tim i nastavili da pune dzepove.

 9. Dva u jedan kaže:

  Jedan ga je “humanitarac” povuCHao za majicu odnazad, drugi mu preturao po gachama da nađe novchanik, a treći mu navlačio na ruku žutu traku sa Davidovom zvezdom…Jadan chovek, tako ti je to kada nema dovoljno mechsta na psichijatriji, drže ga na “kućnom lechenju” ili pushtaju na vichkend…da pojede “senvich”…

 10. stormwatch kaže:

  @Dva u jedan

  Ja sam napisao ono sto se desilo….a vasa balkanska strategija je da u nazovi humanitarne svrhe opkoljavate ljude i pretite im, pa se oni uvek na kraju samopovrede a vi ni krivi ni duzni odlazite sa plenom….novcanik ne nosim sa sobom ni u civilizaciji, jer vi Balkanci gde dodjete tu nastaje haos i kriminal…opovrgavanje Holokausta i ismevanje istog je kaznjivo zemaljskim sudovima…ali oni nisu nista naspram suda Onoga koji Jeste. Vi lepo pojedite vashe nacionalshovinisticke senviche i mirno krenite na sledecu turu shitformer programiranja.

OSTAVITE KOMENTAR