Prevencija najbitnija

Prema podacima prošle godine 60 Subotičanki je obolelo o raka tela i grlića materice, a 20 od karcinoma jajnika. Sutra se završava obeležavanje pete Evropske nedelje prevencije raka grlića materice. Prema statištičkim podacima u Srbiji od raka grlića materice godišnje oboli oko 1.300 žena. Od te bolesti u Srbiji svakog dana obole bar četiri žene, a kod jedne, bolest će imati smrtni ishod. U Dispanzeru za žene tokom prošle godine je urađeno je 9 525 papa briseva, od čega je sa malim promenama bilo 239 nalaza, dok je vrlo suspektnih bilo 87. Najmlađa pacijentkinja kod koje su otkrivene promene na gliću materice je ’91 godište, dok je najstarija ’50 godište.

SlikaKOMENTARI

  1. Dreamgirl kaže:

    Pogledajte kako četiri ugledna ženska vokala regije – Nina Badrić, Maya Sar, Karolina Gočeva i Aleksandra Radović – doprinose podizanju svesti žena o prevenciji raka grlica materice.

    Nina Badric je zajedno s Mayom Sar i još dvema izuzetnim pevačicama – Karolinom Gočevom (Makedonija) i Aleksandrom Radović (Srbija) – otpevala snažnu, žensku pesmu “Moj je život moja pjesma” kojoj je cilj da u regiji pomogne podizanju svesti žena o važnosti prevencije raka grlica materice, odnosno redovnom ginekološkom pregledu – odlasku na Papa test i vakcinisanju protiv HPV-a.

OSTAVITE KOMENTAR