Preživeli NATO bombe – sada strahuju za krov nad glavom

Pre dvadeset godina NATO je bombardovao meteorološku stanicu na Paliću. U tom momentu tamo su stanovale dve porodice, koje su samo pukom srećom preživele. Međutim, ni dve decenije kasnije ne pronalaze mir, jer su kako tvrde, žrtve otimanja imovine – kuće koje su za njih sagrađene, lokalna samoprava je u međuvremenu prevela u svoje vlasništvo.

Knedla u grlu dok se prisećaju tog 20. maja 1999. godine. Ovaj dan pamtiće do kraja života, jer je kažu to bio najteži trenutak, koji i danas proživljavaju u noćnim morama. U stanovima uz meteorološku stanicu te je noći spavalo pet duša – porodice Radojčić i Vučetić.

Nakon udara prvog projektila u pola noći, imali su svega dva minuta da se saberu i pobegnu što dalje.  Uspeli su da odmaknu tridesetak metara, kad je udario drugi – zatim je usledio, prisećaju se, najcrnji mrak, i spoznaja da su ipak –živi.

Živu glavu su su upeli da spasu, ali su ostali bez krova nad glavom. Agonija dve porodice se te noći  nije završila, već ona traje do danas. U junu 2000. godine uz pompu medija i političara, uselili su se u domove sagrađene za njih – Grad je ustupio placeve, a Direkcija za obnovu zemlje sagradila stambene objekte. Sreća je bila kratkog daha – nakon nekoliko godina saznali su da su izigrani i da nisu vlasnici kuća, već da je to – lokalna samouprava.

Osim kuća, kako tvrde Mirjana i Mitar, ostali su i bez ratne odštete, koju je NN lice umesto njih podiglo, kao i bez placeva koje su dobili kao donaciju, koje su ih uredno vratili saznavši da će im Grad dati one u Sunčanoj ulici. Za sve, kažu, imaju dokaze na preko 2000 stranica.

Najviše ih boli to što su pored redovnih obaveza meteorologa, imali naredbu da javljaju letove aviona, čime su odigrali ulogu važnu za celu Srbiju, jer su se na osnovu njihovih dojava alarmirani građani širom zemlje. Ipak, borba za imovinu i dalje traje, a prvi put, kažu, sada veruju da u lokalnoj samoupravi postoji volja da se nepravda duga dve decenije-ispravi.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. weng chun kaže:

  Ovo je je bas sramota .znam
  Jedmog meterologa on je nedavno umro. Strasno .

 2. ČINJENICA kaže:

  Ko zna, možda i “pozajmljivač” vrati ulaznu kapiju od kovanog gvožđa od strane šetališta pored jezera. Ako ne, žao mi je što me preduhitrio.

 3. Fux.. kaže:

  Ta zgrada je bila u privatnom vlasništvu do 1945 kada je nova komunistička vlast prave vlasnike izbacila, a zgradu otela…Sada ta imovina na osnovu zakona o restituciji mora da se vrati pravim vlasnicima.

 4. Djuka kaže:

  kakva smo mi govna, strasno.

OSTAVITE KOMENTAR