Priča o zaraženom kukuruzu ishitrena

Прича о зараженом домаћем кукурузу је исхитрено и без прецизних података пласирана у јавност и нанела је велику штету домаћим извозницима, оценио је за Танјуг директор Продуктне берзе у Новом Саду Жарко Галетин.

 

 

„Мађар со“ је протеклог петка објавио да, због високе концентрације афлатоксина, 68 одсто овогодишњег рода кукуруза није погодно за људску употребу, као и да је у београдској лабораторији једног од највећих светских предузећа за контролу квалитета СГС груп испитано 375 узорака и да се на основу тих испитивања може закључити да је свега 32 одсто кукуруза безбедно за људску употребу.

 

После тога се огласило министарство пољопривреде које је позвало медије „да непроверене и чињенично неутемељене изјаве које могу узнемирити јавности и угрозити економске интересе Србије као великог извозника кукуруза не пласирају на сензационалистички начин“.

 

Нанета штета домаћим извозницима

 

Галетин је након ових догађаја, на маргинама Семинара саветодаваца Пољопривредне саветодавне службе Војводине који се одржава у Суботици, оценио да је цела прича нанела штету домаћим извозним кућама, за које сматра да су „референтне извозне куће и у светским размерама“.

 

Он је додао да се Србија у последњих неколико година изузетно добро котира по овом питању, а „ако Европску унију узимамо као једну статистичку јединицу, ми смо у прошлој години били међу десет највећих извозника кукуруза у свету“.

 

„Овакав несинхронизован наступ једне контролне куће је нанео штету домаћим извозницима. Ја не кажем да јавности не треба саопштити истину, далеко од тога, али мислим да је могло да се синхронизује са државним органима, при чему би требало да се изађе са врло јасним и прецизним подацима“, изјавио је Галетин Танјугу.

 

Дугорочније последице

 

Истичући да смо тиме врло озбиљно нарушили кредибилитет наших извозника на тржишту кукуруза, Галетин је упозорио да ће они имати дугорочније последице, не само за ову годину, већ и за наредне.

 

Он верује да држава има организационе и логистичке капацитете и могућности да „исконтролоше читаву ситуацију“ и да се јавност правовремено и тачно информише „шта се дешава на тржишту кукуруза“.

„Већ сада видимо да се првобитне информације које су изашле из дотичне контролне куће ублажене, да то све није тако трагично и црно као што је у почетку изгледало. Када се читава ситуација каналише, стави у праве оквире и добије праву меру, тада ће и тржиште профункционисати темпом какав смо очекивали за овај период“, рекао је Галетин.

 

Угрожен имиџ српског кукуруза у свету, штета 46 милиона евра

 

Најновија афера са зараженим кукурузом из Србије донеће нам финансијску штету од око 46 милиона евра, али што је још важније – нарушиће имиџ нашег кукуруза у свету, који је сам по себи бренд и подразумева добар квалитет, изјавио је данас Танјугу директор удружења „Жита Србије“ Вукосав Саковић.

 

Испитани кукуруз није репрезентативни узорак, а исти проблем са појавом афлатоксина имају и земље у окружењу – Хрватска, Мађарска, Румунија и Бугарска, али „код њих није било оваквих вести“, нагласио је Саковић.

 

До сада је извезено око 400.000 тона кукуруза, а мање од два одсто кукуруза намењеног извозу није прошло контроле, које су најоштрије и најдетаљније, истакао је Саковић.

 

„Оваква негативна реклама је задње што нам је требало. Наш кукуруз је квалитетом, и добрим наступом извозника, направио од себе бренд и кад се каже српски кукуруз у свету се подразумева кукуруз доброг квалитета за људску исхрану“, истакао је Саковић.

 

Он је указао да ће нам после свега овога, „требати најмање годину дана, под условом да немамо овакве ситуације да потпуно вратимо ствари на своје место“.

 

Саковић је подвукао да се овакве вести брзо шире, те су већ стигли одговори од традиционалних купаца да у овом тренутку не смеју куповати српски кукуруз, да морају сачекати и видети шта даље.

 

„У периоду од 1. октобра, чак и од средине септембра, када смо почели да извозимо кукуруз овогодишњег рода, ми смо имали само два проблема, односно две барже су истоварене у Панчеву, јер су токсини прелазили дозвољене границе“, указао је Саковић.

 

У Италији је забележен такав случај код једног брода са кукурузом који је испоручила Хрватска, а који је декларисан као српски кукуруз, односно забележено је да је „хрватска фирма купила (кукуруз) код нас, препродала у Хрватској, рекао је Саковић, уз опаску да „тај кукуруз није враћен Србији, па остаје питање – да ли је био наш или не“.

 

Он је подсетио да још не постоје званични статистички подаци о овогодишњем роду кукуруза у Србији, али је он процењен на око 3,8 милиона тона.

 

Према речима Саковића, да је година била „нормална“, односно да није било суше која је десетковала род, „штета би се мерила у стотинама милиона евра, између 400 и 500 милиона евра“.

 

Овако, извешћемо за 200.000 тона мање кукуруза, па ће штета с обзиром да тона ове житарице кошта око 230 евра, износити 46 милиона евра, казао је Саковић.

 

„Тако да сама финансијска штета неће бити огромна, али је већа штета што је имиџ доброг српског кукуруза, где се никад нису појављивали проблеми, на неки начин пољуљан. И ако не будемо успели, да га повратимо, то ће у следећим годинама, јако пуно коштати“, упозорио је Саковић.

 

Он је рекао да је наш кукуруз баш због тог доброг квалитета продаван по 20 до 30 евра скупље по тони од рецимо украјинског, који је главни конкурент, а „сада на то више не можемо да рачунамо“.

 

TanjugKOMENTARI

 1. jasso kaže:

  to je zato sto je taj doticni gospodin iz te laboratorije primio pare od nekih drugih zemalja da proglasi nas kukuruz otrovnim da bi oni profitirali na tome,ali treba sve to proveriti i ako je tako,kazniti ga najstrozije…

 2. pauk kaže:

  Projekat HAARP, americki projekat instaliran u toku ove godine (ima tekst u Kuriru) je izazvao nezapamcenu sushu, koja je prouzrokovala i to da kukuruz bude kakav bude. Sve s razlogom kako bi se odobrila upotreba GMO. Tako da cemo se svi hraniti genet.modifikovnaom hranom, oboljevacemo od istih bolesti, lecicemo se na isti nacin… Cim se uticaj americkih kompanija odavde ukloni… bice nam svima lakse. I nek odnesu HAARP s sobom!

  Zahvalni Vojvodjani koji mogu hraniti pola Evrope!!

 3. DD kaže:

  madjar so da snosi sve posledice.

 4. pauk kaže:

  AMERIKANCI ZELE GMO HRANU U SRBIJI S-Media 07.09.2011

  “SAD žele da Srbija prihvati GMO kao uslov u Svetsku trgovinsku organizaciju a to je i uslov za ulazak u Evropsku uniju…“

   

  Ovo je objavljeno u novinama. Projekat HAARP, prisustvo GMO, ucenjivanje za ulazak u tu zlatnu EU ne treba da vas cudi. GMO izaziv agresivne tumore i rak, ljudi ce umirati brze…

  Ove vesti nisu slucajnost.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 20 = 26

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: