Prihvaćeni zahtevi poljoprivrednika

Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je sve zahteve nezadovoljnih poljoprivrednika, a blokade puteva će biti uklonjene kad se to ozvaniči i u pismenoj formi, rekao je u petak ujutro agenciji Beta predstavnik poljoprivrednika iz Vojvodine Miroslav Ivković.

 

„Dogovor je postignut uz odredjene kompromise, ali slobodno mogu da kažem da je prihvaćeno ono što smo mi tražili i da to samo treba zvanično potvrditi u pismenoj formi posle čega se ne bi smelo nastaviti sa blokadama“, rekao je Ivković.

 

Dogovor je postignut u petak rano ujutro, posle sedmočasovnog sastanka, dodao je Ivković.

 

Načelan dogovor je da se subvencije u agraru isplaćuju po hektaru, po 12.000 dinara, a konkretno rešenje o tome biće danas usvojeno.

 

Poljoprivrednici su prvobitno zahtevali 14.000 dinara po hektaru, a proteste i blokade su počeli kad je vlada usvojila uredbu da se subvencije u agraru isplaćuju po prinosu, a ne po hektaru.

 

Nezadvoljni poljoprivrednici od srede, 25. aprila, blokiraju veći broj saobraćajnica u Vojvodini i u Šumadiji.

 

Izvor: BetaKOMENTARI

 1. Double P kaže:

  To znaci ako neko ima njivu i ne obradjuje je, onda ce i on dobiti subvencije? Mozda gresim, ali ne bi bilo pravednije da se subvencije dele u zavisnosti ko koliko proizvodi? Tako ce se svako truditi da vise proizvodi sto dovodi do vece efikasnosti, imali bi vise za izvoz, itd…

  Ovo ovako je totalno bezveze

 2. Ivica kaže:

  To znači da ako ti led potuče njivu, ne dobijaš apsolutno ništa, takođe i da se otkupna cena umanjuje za njihov iznos (ili deo), pa opet ne dobijaš ništa…a to koja je njiva prazna, neka proveravaju sami…ima ih k’o go***a…koliko ima samo poljočuvara u svakoj opštini, pa nek malo obilaze i gledaju…

 3. amacak kaže:

  Subvencije dobija onaj ko je prijavio njivu u gazdinstvo. Idealno, to je uvek slučaj ali u praksi naravno nije tako. Neki vlasnici zemlje, pogotovo većih komada u jednom delu, izdaju zemlju a subvencije pokupe sami ili zahtevaju da im zakupac prosledi pare. U situaciji otimačine oko zemlje koja je strogo ograničen resurs, to im i prolazi.

  Problem sa subvencijama po kg robe je kako u njih uključiti stočare koji je potroše i kako (nikako!) sprečiti otkupljivače da ne spuste otkupne cene za nivo subvencije po principu dosta vam je.

  Svaka državna mera deljenja novca generiše korupciju ali po ko zna koji put: dok ih ima okruženje moramo ih imati i mi.

 4. yess kaže:

  To je tacno da ima poljocuvara i kontrolisu obradjenost njiva, to sigurno znam. Ali zasto malo ne pogledate tu poljocuvarsku sluzbu u kakvom je stanju, da ljudi nemaju osnovnu opremu, platu ispod minimalca, po kisi i suncu sa biciklom ili peske.

OSTAVITE KOMENTAR