Prijavljena 201 predstava

Za učešće u takmičarskom programu 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će se održati od 17. do 23. maja 2015. godine, vladalo je i ove godine veoma veliko interesovanje: prijavljena je čak 201 predstava iz 52 zemlje.

The Jungle Book 2_.

Prijave za takmičarski program pristigle su iz Albanije, Alžira, Argentine, Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Egipta, Francuske, Grčke, Gruzije, Holandije, Hrvatske, Indije, Indonezije, Irana, Italije, Izraela, Japana, Jermenije, Južne Koreje, Kine, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Malija, Meksika, Nemačke, Nigerije, Norveške, Poljske, Portugalije, Rumunije, Rusije, SAD, Singapura, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španije, Švajcarske, Švedske, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Venecuele i Vijetnama.

Prijavljivanje je trajalo do 28. februara, a selektor Slobodan Marković je upravo završio odabir predstava koje su ušle u zvaničnu selekciju.

U njoj se, između ostalih, nalaze predstave iz Meksika – "Pesma šamana", Nemačke – "Don Kihot", Norveške  – "Sivi čovek sa šibicama", Indije – "O Rami", Italije – Pinokio, Rusije – "Umka", Mađarske – "Knjiga o džungli", Slovenije – "Životinjska farma", Crne Gore – "Čarobnjak iz Oza" Jagoša Markovića, ali i nekoliko predstava iz Srbije.

Podsetimo da je Slobodanu Markoviću, direktoru i idejnom tvorcu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio 15. fabruara Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

pinocchio2[1]

Ovo je još jedno u nizu značajnih priznanja koje su dobili Festival i Slobodan Marković, izdvojićemo samo neka: u aprilu 2013. godine je u Ljubljani Slobodanu Markoviću uručena Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti. Ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. g. za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu gospodin Slobodan Marković odlikovan je Ordenom prijateljstva. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je godine 2009. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada Pro urbe za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.  

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR