Prilagođavanje radu od kuće

U svetu digitalnog poslovanja rad od kuće nije nepoznanica, ali kao i u svemu i ovde postoje prednosti i mane, a prilagođavanje je neophodno.

„Kao neko ko radi nekoliko poslova, mogu da sagledam pitanje rada od kuće iz više aspekata. Kao osnivač preduzetničke agencije za kreiranje digitalnog sadržaja, rad od kuće ili rad na daljinu nije nešto što je nepoznato, štaviše većina posla je i inače bila organizovana tako da se može raditi sa bilo koje lokacije. Tim koji radi u agenciji je i u redovnoj situaciji aktivan sa različitih lokacija pa se naš rad i aktivnosti uopšte nisu remetile – kaže Željko Crnjaković, koordinator Startit centra Subotica.


Kućna kancelarija

Ono što je problematično i sa čim se većina bori u ovim uslovima, kaže Crnjaković,  jeste baš fiksiranje rada za rad „od kuće“, jer i oni koji su radili samostalno, često su iznajmljivali neke prostore ili čak radili iz kafića zbog toga što kod kuće nisu imali dovoljno prostora, ili mogućnost da odvoje lične i poslovne obaveze.

„Kao koordinator Infostudhub coworking centra, mogu da kažem da smo ušli u ovu situaciju spremni. Za one koji to ne znaju, Infostudhub je nudio opciju coworking prostora i mogućnost najma poslovnih kancelarija baš za one ljude koji su radili samostalno ili u malim timovima, a nisu imali odgovarajuće uslove kući. Za početak smo uveli sve potrebne mere zaštite i prevencije, a takođe i edukovali sve naše korisnike oko najboljih načina ponašanja kako bi sebe maksimalno zaštitili. Obezbedili smo sredstva za dezinfikaciju i učinili da, dok je to moguće, prostor bude maksimalno bezbedan za korisnike. Ipak – savet jeste da se radi od kuće, uz našu podršku oko svega što možemo da pomognemo.

Infostudhub je takođe centar za edukaciju lokalnih zajednica i još pre uvođenja vanredne situacije je prekinuo organizaciju svih događaja. Od sutra počinje sa online događajima za sve one koji to budu želeli da prate, gde će putem webinara ili snimaka organizovati događaje u istom duhu kao što se to održavalo u centru. A prva tema je upravo-Prilagođavanje radu od kuće.

„Kao deo Infostud Grupe, mogu da kažem da se kompanija prilično efikasno i na vreme pripremila i uvela sve mere zaštite svojih zaposlenih. Preko 80% radnika radi od kuće, uz prebacivanje svih procesa rada na digitalne alate, održavanje sastanaka putem Internet video veze i drugih servisa – i interno i eksterno. U svetu digitalnog poslovanja, iz koga lično dolazim, ovakvi procesi rada nisu nepoznanica i samo je potrebno minimalno privikavanje.

Ono sa čime će se najviše boriti ljudi jeste samodisciplina i uslovi rada kod kuće: kako obezbediti sebi mir za obavljanje posla i biti produktivan u kućnom okruženju. Savet je, kaže Crnjaković,  da se možda radi u smenama, da se dozvoli veća sloboda oko satnice i pojedinih rokova, čime će radni dan možda biti duži, ali će se roditelji moći podeliti oko čuvanja dece ili obaviti neki deo posla u možda mirnijim delovima dana.KOMENTARI

  1. Zema kaže:

    Željka za predsednika

OSTAVITE KOMENTAR