Primenjena ekologija

U uslovima intezivne urbanizacije koja je izazvala ubrzani rast gradova i koncentracije stanovništva sve veći značaj dobijaju nastojanja i podrške kvalitetnijem životu stanovništva. Razvoj industrije i poljoprivrede, ekspanzija saobraćaja i savremene delatnosti ljudi dovodi do intenzivnog zagađenja vazduha, vode, zemljišta, vrednih predela, vodenih i šumskih resursa, umanjenja biodiverziteta i brojnosti primeraka života. Stanje životne sredine jeste ogledalo kvaliteta života ljudi. Nova ekologija kao nauka o životnoj sredini obuhvata i socijalne aspekte, tehnologiju, pravo, ekonomiju i druge društvene nauke koje mogu biti primenjene, u najširem smislu, za proces izučavanja kompleksnog pojma životne sredine.

Slika

– Degradacija životne sredine je rezultat ekonomskih aktivnosti, jer samo iz prirodne sredine se obezbeđuju resursi za proizvodni proces. Time se životna sredina svrstava u ekonomske kategorije, a kao protivstav ekonomija se mora tretirati kao menjajući faktor u okolini.
U prirodi sve ima svoju cenu koštanja. Zna se koliko košta litra vode ili kubik drveta. Ekološke nadoknade koje se sada naplaćuju nisu porezi, nego integralni deo profita i inputa sirovinskih baza i čine resurs koji nas okružuje. Problem je što se novac namenjen za unapređenje životne sredine troši nenamenski i mnogi smatraju da prirodu mogu da ekploatišu besplatno – rekao je prof. dr Jordan Aleksić iz Uneka na četvrtom regionalnom savetovanju, u okviru projekta „Jačanje dijaloga između EU i Srbije u oblasti primenjene ekologije“ koji se održava u Subotici.

Organizatori skupa su Unija ekologa, UNECO i regionalni UNECO Bačka. U realizaciji projekta učestvuje i partner iz Slovenije, Ekoremediacijski tehnološki centar, a finansira ga Evropska Unija, u okviru IPA budžetske linije. Skupu su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave. Tokom dvodnevnog regionalnog savetovanja prisutni će imati priliku da razgovaraju o održivom turizmu i ekoremedijaciji, projektno investicionom menadžmentu u primenjenoj ekologiji, kao i ekološkom turizmu. Skup se održava na Otvorenom univerzitetu i završava se sutra.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: