Primetite pešaka pre nego što ga udarite

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije emitovala je spot u okviru kampanje za bezbednost pešaka u saobraćaju koji je, može se reći, više nego neobičan. Naime, na kraju spota gledaocima, tačnije vozačima poslata je poruka: "Primeti pešaka pre nego što ga udariš!"

 

Novinarima Radio-televizije Vojvodine gledaoci su skrenuli pažnju na ovu reklamu koja je, prema njihovim rečima, skandalozna i u stvari poziva vozače da udare pešake, ali da ih prethodno primete, odnosno uoče.

 

Lingvistkinja i profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Svenka Savić smatra da je sadržaj poruke iz spota Agencije za bezbednost saobraćaja neprikladan.

 

„Poruka je izričito diskriminativna, jer implicira da je dozvoljeno udariti osobu. U ovakvim situacijama, u kojima je reč o bezbednosti, poruke bi trebalo da umanjuju agresiju, jer je važno misliti o tome da ne udariš, ne povrediš, ne činiš loše drugima“, istakla je Svenka Savić.

saobracajna-nesreca-ilustracija312

 

Podsticanje agresije

 

Ona je dodala da bi u oblasti bezbednosti trebalo voditi računa da se ne podstiče agresija. Isto tako, kako smatra profesorka Savić, trebalo bi voditi i računa o rodno senzitivnom govoru, što takođe, kako je ocenila, u ovoj poruci nije ispoštovano.

 

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da mogu da se slože sa konstatacijom da u reklamnom spotu ima dvosmislenosti. Ipak, naglašavaju da je sakako ideja bila da se skrene pažnja vozačima da primete pešake, ali ne i da ih udare.KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Da pogodim, ova dvosmislena dijabolicna poruka nastala je u glavi nekog novosadjanina, ili se varam? U Srbiji je na svakom pesackom prelazu glava u torbi zbog prolazaka na crveno, nasilnicke voznje, kada se sedne u malo bolji auto odma se misli da su muda porasla 800 puta i na nista drugo se ne misli nego na to da se neko dobro prokurci. Ne vidim nikakvu prepreku da se zakonom pesacima na pesackim prelazima dozvoli nosenje oruzija, kada majmuni napadaju isto tako smrtonosnim.

  2. CICIRINELLA kaže:

    Sido Sido ….

  3. vokille kaže:

    To sa pesacima je ponekad kosmar. Kod ekonomskog mi se vec par puta umalo nije dogodilo da pregazim nekog majmuna, koji pretrcava ulicu, sreca pa nije ovo autoput. Slicna situacija je i kod Patrije, tamo su dva pesacka prelaza u razmaku od 100 metara, ali ljudi vole da pretrcavaju do grinfuda. Ko je sad lud ovde. 

OSTAVITE KOMENTAR