Pripadnici stare i ugrožene vrste podolskog goveda dobila prinove

Dva teleta i jedan mali mužjak podolskog goveda bezbrižno provode dane pod budnim okom svojih majki i oca, koji su se već odomaćili u žaštićenom delu palićkog priobalja. U ovom okruženju ova životinja se ponaša prirodno, pa majke čak ni čuvarima de dozvoljavaju da priđu prinovama.

podolsko govece

„Ponašaju se kao divlje životinje. Posle dojenja majke malu telad smeste u trsku, sakriju ih i odlaze sa ostalim kravama da pasu. Nakon pola dana tačno zna gde je ostavila tele i vraća se po njega, a u međuvremenu tele se ne mrda i ne odaje mesto gde se nalazi. Kao da očekuju da na ovom terenu ima velikih grabljivica“, ističe Oto Sekereš iz preduzeća Palić Ludaš.

Mališani su na svet došli potpuno prirodno, bez ljudske pomoći.

„To smo i očekivali. Životinje su ušle u trsku i ujutro izašle sa malim teletom“, objašnjava Sekereš.

Pre pola godine podolska goveda su u zaštićeni deo Palićkog i Ludaškog jezera doneta sa ciljem da pasu trsku koja se iz vode proširila na priobalje, i na taj način na prirodan način čuvaju i čiste obalu. Pored same ograde vidi se da je to bila odlična ideja.

„Kako je trska krenula da raste životinje su odmah počele da je jedu. Zahvaljujući tome pojavila se i prirodna vegetacija koju smo očekivali. Sa kravama na priradan način održavamo ovo stanište“, zaključuje Sekereš.

Javno preduzeće Palić Ludaš planira da podolsko govedo nastani i na drugim delovima zaštićenog područja u okolini dva jezera, a sa tim projektom će zajedno sa partnerima iz Mađarske konkurisati i za sredstva iz fondova Evropske Unije.

 

RTVKOMENTARI

  1. Pravdoljub .. kaže:

    Veoma me raduje ovakav prizor i svaka čast onome ko se dosetio da nastani ove plemenite životinje duž obale i time sačuva prirodnu okolinu.

  2. Lenin kaže:

    Super.Sredstva iz Evropske Unije za korisne stvari.A ne za kojekakve vidikovce,bezkorisnih spomenika,nekontrolisana ulaganja…

  3. srki kaže:

    Gde mogu da se kupe?

OSTAVITE KOMENTAR

+ 83 = 90

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: