Pripravnost u migrantskoj krizi

Na teritoriji Kanjiže trenutno ima oko 150 izbeglica i uglavnom se nalaze na Horgošu. Situacija je znatno izmenjena u odnosu na isti period ove godine, ali lokalna samoprava Kanjiža za sada se nosi sa izazovom migrantske krize, ocenio je koordinator za pitanja migracija u Kanjiži, Robert Lacko.

U Horgošu smo naišli na manju grupu migranata koja je kupovala hranu. Ahmad Rašad iz Avganistana ima 17 godina. Želi da ode u Francusku. Kaže da je putovao tri meseca i sada je skoro mesec dana u Srbiji.

01-migranti_21

“Veoma je hladno uz granicu sa Mađarskom. Ima oko 150 ljudi, a hrana je sveža”, kaže Ahmad Rašad iz Avganistana.

Situacija nije alarmantna, ali smo u pripravnosti, kažu u lokalnoj samoupravi. Problem je što je budžet u minusu od oko 150 miliona dinara zbog migrantske krize. To je dug još od prošle godine, ocenio je Lacko, dodajući da su, zahvaljujući Komeserijatu za izbeglice, angažovali dva lica za čišćenje otpada.

“Mi još uvek imamo dugove prema našim poljoprivrednicima gde su našravljene štete uglavnom prošle godine, ali i sada u tom pograničnom pojasu. Mi tražimo finansijsku pomoć faktički za to da bi naši ljudima obezbedili neku nadoknadu za pretrpljene štete”, istakao je Robert Lacko, koordinator za pitanja migracija, Opština Kanjiža.

Koordinator za pitanja migracija je rekao da pojedine izbeglice i migranti prodaju humanitarnu pomoć i za nju kupuju alkohol, ali još jednom je istakao da situaciju drže pod kontrolom.

 

RTVKOMENTARI

 1. vesko kaže:

  Izbjeglice su izbjeglice i nebitan je razlog,da li mu preti metak ili umiranje od gladi.Izmisljati razloge kako nebi nekog primio a pozvao si ga je krajnje odvratno,nehumano

 2. Sorijento kaže:

  @ Vesko

  Izbeglica nije uvek izbeglica nego se pod tim izgovorom pokusavaju uhlebiti u tudje socijalne sisteme, opljackati ih i onda krenuti dalje u novo izbeglistvo i novu pljacku tudjih socijalnih sistema. Nesto sto se u prirodi zove krpeji. Krpelj je parazitska zivotna forma koja moze jedino da prezivi ako se prilepi uz nekog i nesmetano i obilno sise tudju krv. Ove orijentalne gomile zivotno nesposobnih formi niko nikad nigde nije pozvao. Oni se namecu sami svojim invazivnim nacinom zivota.

 3. Mister No kaže:

  – ,, Migranti nisu naša briga . Nismo čuvari granice EU, ispratimo ih u Mađarsku i baš nas briga”.( Izjava nn lica , proleće 2015. )
  Treba pomoći nevoljnicima ali ovde nešto smrdi. Kako se utvrđuje identitet ilegalaca koji stignu do Nemačke recimo, s obzirom da nemaju papire ?
  Jugosloveni ( bez obzira na naciju ) su beżali od rata u EU ali morali su da prikažu dokumente.

 4. Lazarus1Long kaže:

  Ahmad Rašad ima 17 godina i strpljivo čeka…

  Ahmad Rašad neće baš biti tako miroljubiv za godinu dana kada ukapira da je ovde zaglavio na duže.

 5. punisher kaže:

  mozda je vreme da se Kanjiza i Horgos pripremi za nerede, formira odbrambenu grupu za sacuvanje ljudskih zivota i imovine. Dobro kaze Lazarus kad ovi skontaju da su se tu zaglavili bice svega. Ko zna sta oni imaju u svojim rancevima. Videli smo sta su pre neki dan napravili u Beogradu kad su ih nahuskali one placene “studentkinje”.
  Tu ih ima 150 i kad dodju ovi iz Beograda, njih par hiljada, moze biti svasta.

 6. Daddy kaže:

  @punisher

  Dobro si spomeno da su uh nahuskale “one placene studentkinje”. To se samo malo pojavilo u vestima kao da nije vazno a napalile ih da nam demonstriraju “zemljom”, gde i kad oce.

  I te studentkinje zajedno sa njima poslati ili macehi Merkel ili na obale Libije kako je predlozio Orban.

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =