Pristigla rešenja za zgradu u Petefi Šandora

Konkurs za arhitektonsko rešenje ulične fasade budućeg stambeno poslovnog objekta u ulici Petefi Šandora je okončan. Firma “DG Company” koja je investitor i koja je raspisala međunarodni konkurs obezbedila je fond od 6500 evra. Nekoliko meseci nakon raspisivanja, pridošlo je ukupno 93 rada iz 24 zemlje. Pored Srbije i svih zemalja bivše Jugoslavije, na konkurs su se javile arhitekte iz Austrije, Italije, Nemačke, Škotske, Rumunije, Rusije, Litvanije, Azerbejdžana, Gruzije, Japana, Kine, SAD…

Široka lepeza ideja je postavljena pred žiri koji je brojao 13 članova, među kojima su bili profesori sa Građevinskog faktuteta, predstavnici Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, Zavoda za urbanizam, ugledni inženjeri arhitekture i građevinarstva. Trinaest čanova je mesec dana selektovalo 93 rada, nakon čega su izabrane tri nagrade i dva otkupa.

Posledice?

Raspisivanjem konkursa, DG Company je postavio nove standarde u stanogradnji u Subotici, jer prethodnih godina nismo imali prilike da vidimo javni konkurs za privatnu investiciju. Ova situacija će u mnogome promeniti stav pojedinih investitora, jer je pokazano da je moguće raspisati javni (međunarodni) konkurs za arhitektonsko rešenje i da su strane arhitekte zainteresovane za Srbiju.

Uslovi i dobijana rešenja

Tokom raspisivanja konkursa, arhitekte su dobile potpuni materijal sa svim pojedinostima. Potvrda tome je i činjenca da su arhitetke iz inostranstva prikazivale na renderima i zgradu Gimanzije i zgradu Poliklinike. Pojedine arhitekte su koristile i kandelabre. Takođe, ostavljana je potpuna sloboda modifikacije i krova i fasade. I pored svega, tek nekoliko rešenja koristi dekoraciju srušenih kuća, gimanzije i poliklinike. Velika većina je davala rešenja koja u sebi sadrže moderne linije i trendove koristeći kamen, drvo, panele, bakar, ciglu, keramiku, staklo, čelik… Pojedini materijali su nedostupni našem tržišu.

Da li je Subotica otvorena za nove ideje?

Jedno od osnovnih pitanja koje navodi na ramišljanje jesu pojedina rešenja koja potpuno odstupaju od uobičajene matrice kod nas. Na prvo oko su “ekstremna”, poneka rešenja su “smešna”, poneka “nedopustiva”. Da li je Subotica dovoljno otvoren grad da prihvati ahitekturu Irana sa sve staropersijskom dekoracijom, prostu liniju Nemačke, crvenu ciglu sa Britanskog ostrva, moderno rešenje iz Kalifornije ili stil života Kazahtana? Da li bi neko takvo rešenje oplemenilo grad ili ipak nije dobro jer “odstupa” i “nismo navikli”. Da li je taj kulturološki šok izdrživ za  provinciju?

Izložba

Izložba mnogih radova ovog konkursa će biti održana 3. juna u Savremenoj galeriji Subotica (Rajhl palata). Otvaranje će biti u 19h.

Predstavljanje nagrađenih rešenja

Otkup 2 – Šta bi napravio Amerikanac u Subotici?

resenje-14-1
resenje-14-2

Otkup 1 – vema češto rešenje stambenog objekta sa velikim staklenim površinama i panelima u imitaciji drveta. Veoma prihvatljivo od strane budućih korisnika jer fasada gleda na sever i ispred ima veliki park pa je nedostatk svetlosti nešto na šta treba obratiti pažnju.

resenje-60-2

resenje-60-1

Treća nagrada – Upotreba bakra u kombinaciji sa staklom. Ova fasada je veoma dinamična u smislu da su bakarni elementi mobilni i njima se otvaraju i zatvaraju velike staklene površine. Sve u zavisnoti od potrebe stanara.

resenje-8-2

resenje-8

resenje-8-3

Nagrada 2 – u pitanju je staklo u kojem se reflektuje park preko puta.

resenje-2-2

resenje-2-1

Prva nagrada 1 – fasada koja korsiti kamen sličan onom koji se treneutno ugrađuje na Narodno pozorište. Pored kamena dominiraju paneli u imitaciji drveta. Ovo rešenje nema potkrovlje, već uvučeni sprat. Kao i mnoga druga rešenja, na krovu postoji velika terasa.

resenje-53-2

resenje-53-1

resenje-53-4KOMENTARI

 1. MILENIJA kaže:

  Gospode! Sve je grozno, a ubedljivo najružnije je reženje sa šiljcima!
  Kako to? Zašto je sve tako ružno??!

 2. De la Croix kaže:

  U najlepšim gradovima Evrope i sveta, najpoznatije građevine i turističke atrakcije jesu građevine koje su arhitektonski najsmelije. Sve drugo je takođe u redu ali ne izdvaja neki grad od drugih, već ga čini konfekcijskim. Što se tiče Subotice, ne treba očekivati podršku malograđanskih krugova za tako nešto. Već samo raščišćavanje placa je otkrilo svu trulež onoga što mi zovemo multikulturalnost. Ta reč ne znači više zatucanih nacionalnih i verskih zajednica koje žive jedna pored druge.
  O izgledu građevine koja će biti izgrađena, objektivno će suditi tek oni koji tu budu živeli posle nas.

 3. robi kaže:

  gadno…

 4. Gojko kaže:

  Od ovih resenja ni jedno ne pije vodu. Staro dobro pravilo uklopi objekat sa okolinom cini mi se nije bas ispostovana. Smela idejna resenja su i te kako dobro dosla ali ne u starom delu grada.

 5. djomla kaže:

  @MILENIJA

  Ovo su samo vizije nekih koji nisu odrastasli pored vas.

  Ja u ovim slikama vidim sledeću poruku: “Ljudi ovo uradite ovako. To tako treba da se uradi 2016. godine”. Iako je po nekima (a koji se veoma razumeju u arhitekturu) na primer americko resenje prevaziđeno i bilo je aktuelno devedesetih, dok je resenje sa bakarnim panelima trend na severu Evrope.

 6. Ili Versaj ili nista kaže:

  Prva nagrada = Visa forma i visi pojam urbane arhitekture. Akcenat je na “urbano”.
  U ruralnoj sredini potpuno deplasirano, narocito ako nema seriju manjih i vecih tornjeva u opstem galimatijasu sa elementima Neobaroka, Rokokoa i ljupkim detaljima u stilu Luja (ne znam ti ja kojega)

 7. i kaže:

  Zgrada nije avangardna, taj stil sa drvenim elementima je vec dugo na sceni.
  Ubaciti zdradu izmedju dve zgrade kao sto su skola i zubna politehnika je zaista dosta tesko a da na kraju to sve i lici na nesto. Ono sto sam ja video na drugim mestima je da staklo najbolje premoscuje. Primer , korzo pogledajte onaj deo staklene fasade pored komercijalne banke kako se uklopio u korzo i preko puta beogradjanka. Staklo je po meni sto puta bolje(mada je ostatak te zgrade katastrofa). Naravno da imamo para za jednog Hundertwassera ili slicnog ja bi glasao za nesto zaista avangardno, nesto sto ce zaista biti znamenitost u gradu. Meni je ovo resenje prosecno zali boze konkursa.

 8. Kojot kaže:

  Jedan od autora nagradjenih resenja je arhitekta koji je nedavno osvojio prvu nagradu na medjunarodnom konkursu za Metro stanicu u centru Londona.Toliko o tome koliko ovi pametnjakovici sto kritikuju znaju o arhitekturi.Svaka cast na konkursu! Budi se uspavani grad….

 9. Irena kaže:

  U nizu starih gradjevina ovo će biti kao čir na guzici, svaku ulicu u Starom gradu moraju unakaziti na ovaj način.

 10. TT kaže:

  I ravni krovovi pa za deset godina dajte pomoc jer prokisnjava

 11. Ivica kaže:

  Prvonagrađeno i drugonagrađeno rešenje su ubedljivo najbolji, upravo tako zamišljam modernu arhitekturu u gradu poput Subotice (npr. već u Osijeku se nešto slično može videti) i to bi trebao biti neki standard za koji nije potreban nikakav konkurs.

  Ono američko mi je prevaziđeno i kao da je zaostalo u 80-tim, bakar mi isto nije legao, ostala onako, ništa posebno, ali svakako bolje od svega što je u SU izgrađeno u proteklih 30-40 godina.

 12. djomla kaže:

  Bilo je resenja koje su koristile elemente gimanizije i poliklinike i na taj nacin pokusali na implementiraju novi objekat. Da li to treba da se radi, ostaje vecita dilema.

  Resenje 4
  v

  g

 13. HR kaže:

  gde je tu bilo gde secessija…u stilu ? w

 14. nije lose kaže:

  Prvi, drugi i čevtrti nagrađeni zaslužuju svoje mesto, ali treći i peti se definitivno ne uklapaju u ambijent ma kako su i ti projekti dobri…

  https://www.gradsubotica.co.rs/galerije/fasada-u-petefi-sandora/

  ako se bolje pogleda među radovima ima još interesantnih rešenja …
  Bila bi interesantno glasanje i nagrada publike … vidimo se na izložbi

 15. Ivica kaže:

  @djomla,

  Upravo o tome pričam, bilo kakvo stilsko uklapanje sa secesijom i drugim stilovima će dati rezultate poput tog rešenja, a rezultat neodoljivo podseća na Buvljak, onaj hotel pored Buvljaka itd… u prevodu, danas u 21. veku, kič i neukus.

 16. placen ziri kaže:

  Ona crna fasada je uzas, to ne moze ni da se gleda. Kako je to moglo da dobije nagradu?

 17. stormwatch kaže:

  Jedno pitanje, jel ono stvarno prva nagrada ili se to neko sali? Ja stvarno ne mogu da se autocenzurisem na ono sranje, ali to je takva podvala, falsifikat i 100000x vidjeno “resenje” moderne zgrade. Jebote, ono je najgori plagijat, i jos k tome extremno loshe uradjen! Taj nagradjeni rad nije nista drugo nego lepo ustilizovana kucica za jebene misheve, a takvih zgrada ima na hiljade po Evropi, i u normalnim gradovima grade se sto dalje od centra t.j. po novim predgradjima koja su sva na neki slican kalup, da svojom ruznocom ne bi kvarila slucajno staro gradsko jezgro. Ovde ono sto valja je ono sto je napravio onaj Amerikanac, jer je bas originalno, veoma hrabro i moderno, a preuchmaloj Subotici bi dobro dosao takav objekat da grad konacno dobije i neko zdanje iz ovih sadasnjih vremena, a ne da se pokusavaju idiotska fuzija secesije i modernizma, dok sa otkupom 2 nema nikakvih problema. Maltene takve iste zgrade se prave po Strasbourgu, a ako se u premochni Strasbourg uklapaju takve zgrade u njihovo staro jezgro, uklopice se i u Suboticu savrseno.

 18. Suboticaner kaže:

  Svako od ovih rešenja je dobro jer je nešto novo za Suboticu i verovatno da drugde neće ni biti dok je na snazi “investitorski urbanizam”. Jedino ne bih bio za staklo jer kod nas ne brišu staklene fasade a kada neku i obrišu, subotička prašina vrlo brzo ponovo zauzme svoje mesto.
  Onaj što pita “gde je ovde secesija”, taj je pravi primer zašto ovakve rasprave nisu za fejsbuk gde domaćice kače slike kolača i časte jedna drugu fotografijama na kojima su šoljice kafe.

 19. i kaže:

  Ono resenje broj 4 je prosto odvratno! Taj still je prevazidjen prije sto godina i nemoze se reprodukovati betonom i stiroporom, sto je neko komentarisao kic zivi.Kao sto sam rekao meni je pobednicko resenje prosecno i slazem se sa stormwatchom da je to stil koji se sad koristi u Evropi za masovno stanovanje. Osim stakla,koje naravno nije idealno al za siromasne kao mi prihvatljivo resenje( mada ima i primer Hass haus u centru Beca) druga ideja koja mi pada napamet da bi ja mozda u fasadi koristio pescani kamen. Nije hladan kao mermer ili granit nazalost ni toliko dugovecan ali je deo ovog podnevlja. I neke relativno jednostavne linije . Ja nisam uvek za neke strane arhitekte, to je super za arapose koji nemaju i neinteresuje ih kulturno nasledje. Resenje bi radije trazio u domacem arhitekti suboticaninu koji ima osecaj za svoj grad. A verovatno imamo pametnih i nadarenih ljudi samo im treba dati krila.

 20. arlekino kaže:

  @HR

  Secesija je ovde pre 110-120 godina. Ali tebi je verovatno i Gimnazija secesija, zar ne?

 21. djomla kaže:

  @i

  domace arhitekte su imale slobodu da se jave i javile su se. Bilo je radova iz Subotice. Na kraju krajeva od 5 nagradjenih tri su domaca, jedno je iz Amerike a jedno iz Rusije.

  Evo jos nekoliko resenja:

  Resenje 30 – bela fasadna cigla

  Resenje 17

  Resenje 23

 22. djomla kaže:

  @stormwatch

  Prvongradjeno jeste konfekcijsko, ali je opet mnogo bolje od onoga sto trenutno imamo u novogradnji u Subotici.

  Zapitaj se da li bi drugi otkup investitor umeo tako da realizuje? Da to bas tako izgleda? Mnoga resenja nude preksupe fasade za nase uslove koje ce na renderu izgledati na jedan nacin a u praski drugacije. Prvonagradjeno i drugonagradjeno resenje i prvi otkup su izvodljivi kod nas bar kada je materijal u pitanju. Bakar i liveni beton ili crna keramika ipak nisu.

  Takodje kamen je trajan samim ti i ta fasada ce biti trajna i mnogo laksa za odrzavanje.

 23. roki kaže:

  Cini mi se da je investitor isao na najeftiniju varijantu odnosno na ono sto ce najmanje da ga košta: Zamislite da je izabrao Amerikanca ili nesto slicno avangardno, pa samo bi ga spoljasni deo zgrade kostao ko svetog petra kajgana. Ovako je eto napravio sam sebi reklamu, stiglo dosta radova iz inostranstva i napravio pravi potez. Ali na kraju ce izabrati resenje koje najmanje kosta u izvedbi, nazalost.

 24. djomla kaže:

  @roki

  kamena fasada najjeftinije rešenje? Od devedeset radova bilo je mnogo jeftinijih za izvedbu.

  Resenje 22

 25. MILENIJA kaže:

  Ovde nam objašnjavaju kako se ne razumemo u arhitekturu, a naročitito se ne razumemo u smela i avangardna rešenja! Očigledno neki (koji sebe smatraju merodavnim) misle da avangarda i smelost nisu u službi lepog.
  Ipak, nije dovoljno da nešto (većini) bude rušno da bi bilo smelo i avangardno.

 26. i kaže:

  Djomla ako su se javili domaci arhitekti onda sam malo razocaran. A imamo i fakultet to bi trebao da bude rasadnik ideja. Meni licno resenje 17 ima neke dobre elemente,(gabariti, boje ,koristenje gradjevinskih elemenata sa gimnazije) mada mi se ovako u celosti nesvidja. Onaj centralni deo izgleda kicasto. Ali prosto nisam siguran da li treba praviti nove zgrade sa kao elementima starog. Cini se da je to beogradjanka pokusala pa nekako to mi danas izgleda dosta ruzno. Ono sto sam siguran je da u centru zgrade treba graditi od tradicionalnih materiajala , cigla malter kamen gvozdje staklo drvo oni lepo stare ,dobiju neku patinu pa se uklope u staro.

 27. roki kaže:

  videcemo sta ce da se koristi od materijala. Ko garantuje da ce biti po projektu? Imaju li neku obavezu da moraju po projektu da odrade?

 28. roki kaže:

  mada i ovo je napredak u odnosu sta se do sada gradilo

 29. djomla kaže:

  @roki nemaju obavezu i ne mora ništa da se uradi po projektu. Šta više nijedno od ponuđenih rešenja nije u potpnuosti zadovoljilo sve kriterijume. Zašto? Zato što se dala sloboda u kreiranju. Sami možete primetiti dosta velika gabaritna odstupanja na raznim rešenjima. Poslednja etaža se posebno razlikuje od rešenja do rešenja.

  Koliko sam upoznat radiće se po prvonagrađenom, ali će se nagrađeni arhitekta ipak doraditi rešenje. Mislim da investitor neće promašiti zicer i napraviti stiroporušu. Cena kvadrata je ozbiljna (za subotičke pojmove) i kupuju ozbiljni klijenti koji žele ozbiljnu priču.

  @i
  Iskreno sam očekivao veći odziv iz Mađarske, očekivao sam njihova rešenja jer sam smatrao da imaju iskustva sa ovom vrstom problema.

 30. MILA kaže:

  17 je najlepše!

 31. roki kaže:

  Da li je istina da ce kvadrat biti 1000 eura?
  Mislim da je to preterano za Suboticu, ali ako ce ljudi kupovati onda ok.

 32. stormwatch kaže:

  @djomla

  Znam da ne bi mogao taj projekat da izvede tako kako je planirano. Ali za Suboticku dimenziju ta zgrada bi bila extra osvezenje kada bi se izvela po planu. Ona bakarna zgrada bi svake noci malo po malo bila cerupana, tako da to ne ide.

  Resenje 17 koje si naveo se jako lepo uklapa u taj deo grada, i vidi se da se neko bas potrudio da ga uklopi tamo. Medjutim, to ne valja. Ajde da se napravi neka zgrada koja ce odisati 2016-2017 godinom, a ne 1876-1877.

  Resenje 30 je nista drugo nego extra amaterski plagijat i kopija one veoma lepe zgrade kod Franjevacke Crkve, nadam se samo da nije isti arhitekta i jednog i drugog resenja. Ta je zgrada izgradjena krajem osamdesetih godina, i odlicno se uklopila u stari centar grada.

 33. Suboticanin kaže:

  I jos jedan glas za resenje 17! Vecina ovde objavljenih resenja nije za strogi centar grada vec za periferiju jer veoma odudara od postojeceg ambijenta, no srusili smo pozoriste i sada vec osam godina imamo rugobu u centru grada i imacemo je jos mnogo, mnogo godina (decenija?) pa ko mari za prostor izmedju Gimnazije i poliklinike,zar ne?

 34. djomla kaže:

  @roki

  koliko znam 950 evra (bez pdv)… ne daju se stanovi podizvodjacima u kompenzaciju. Tacnije samo su dva podizvodjaca dobila stanove u kompenzaciju. Da bi u Subotici prodao stan po toj ceni, on stvarno mora da bude vanserijski i sama fasada ne sme da se promasi.

  @stormwatch

  ja bi licno voleo tu zgrad da vidim u Subotici. I to ne na periferiji vec na nekoj top lokaciji. Kada sam ga pogledao, reakcija na prvi pogled je bila “ne”, ali kako je vreme odmicalo shvati sam jednu stvar: “samo o tom resenju razmisljam”. Od 93 rada, razmisljam samo o jednom. Privuklo je paznju, ostavilo je jak utisak vec u startu. To je stvar o kojoj se prica, o kojoj se diskutuje, koja se gleda, ocenjuje, kritikuje, hvali, premerava. Najgore je napraviti nesto bezlicno, nesto pored cega ljudi prolaze bez da obrate paznju.

  Kada je nekome argument “to su losija izdanja slicnih zgrada u svetu”, ja uvek odgovorim sve nase zgrade su losija izdanja zgrada u svetu. Mi smo uvek primali arhitekturu iz Evrope i uvek smo pravili losije varijante jer nismo imali para, ali se te zgrade danas cene. Najgora stvar je kada se drustvo zatvori i kada ne dozvoli upliv strane arhitekrue, kulture, tehnike, robe itd… Ako smo mi kao grad nekada bili spremni da prihvatimo secesiju, nebarok, neoklasicizam, neogotiku, modernu zasto danas da budemo zatvoreni za nove trendove?

  Ali realno je da se to nece desiti.

 35. stormwatch kaže:

  @djomla

  Cek, sad mi ovo nije jasno. Znaci ti razmisljas samo o tom nagradjenom resenju ako sam dobro shvatio, iako si sigurno takve zgrade vec imao prilike da vidis apsolutno isto kalupirane po Srbiji i sire? Ajde da stvarno izgleda originalno na taj kalup, barem da se arhitekta potrudio da je iole malo udalji od tih fast food generickih resenja, ali ne…pobednicki rad je samo 500ti put iskopiran sa nekog drugog rada i reskaliran na vrednosti te zgrade u Subotici.

 36. djomla kaže:

  @stormwatch

  ne nego o americkom (drugo nagradjeno)… O tom resenju vodimo diskusiju ti i ja. Mozda nisam bio dovoljno jasan u prethodnom komentaru.

  Prvonagradjeno je realno izvodljivo uz neke korekcije.

 37. EagleX kaže:

  @storm
  Ti ako mislis da je prvonagradjeno resenje kalup, a otkup 2 avangarda, onda ti nema spasa.

  Otkup 2 je los primer arhitekture postmoderne u periodu od kraja 80ih i 90ih godina, kada je Zaha Hadid provalila tu foru sa fluidnim zgradama (“stil” je pokusala da nazove parametrikcizmom) i to zacrtala kao svoj zastitni znak. Za razliku od objekata Zahe Hadid cija fluidnost je donekle opravdana (u vidu funkcije, konstrukcije i estetike (na prvom mestu estetike)) ovde je potpuno neopravdano sa svih tih stanovista, nit je objekat analiticki lep, niti je opravdano raditi tako komplikovanu oblogu fasade na stambenom objektu a zarad estetike (koje zapravo ni nema).

  Prva tri nagradjena objekta su ipak savremeni (u toku sa vremenom tj u “stilu” “contemporary” arhitekture koja je nastala krajem 90ih i dalje traje (ukrsta se sa generativnom arhitekturom, ali je i dalje dominantna).
  Najbitniji aspekt savremene arhitekture je da ona bude u funkciji korisnika, zatim da je uskladjena u staro jezgro grada, da je ekoloski prihvatljiva itd.).
  Prva tri nagradjena resenja zadovoljavaju sve navedene aspekte savremene arhitekture, jedina razlika medju njima je pitanje estetike, o cemu se tek moze puno analizirati.
  Ova resenja su zapravo daleko savremenija od prva dva otkupa.

  Meni se ubedljivo najvise dopada treca nagrada, prva, pa druga.
  Svaka od njih poseduje odredjene mane i kvalitete.
  U svakom slucaju, nadam se da ce se izvesti prvo resenje, jer je najrealnije.
  Ovim konkursom je pokazano da moze da se radi kvalitetno, i da arhitekte najzad mogu biti ukljucene u izradi stambenih objekata, sto je do sada bila retka praksa u Subotici.

 38. stormwatch kaže:

  @EagleX

  Ako je tebi otkup 2 los primer arhitekture, onda i nije cudo da je arhitektura u Srbiji na takovim granama na kakvim jeste. Sa takvim razmisljanjem kakvo ti kao mladi Arhitekta imas, nece me cuditi ako se i blago okreceni pravougaonik sa rupama za prozore bude prodavao kao vrhunski dizajn – sto prvonagradjeni rad i jeste. Mene uopste ne interesuje vas arhitekturski mumbo jumbo o Zazama Hadidskim, niti analiticko stanoviste arhitekata koji u danasnje vreme cesto nikada ni ne vide uzivo svoju kreaciju na ulicama gradova, nego nama stanovnicima istih prepuste to “uzivanje”. Btw, moj dragi kum se tokom revizije radova dobro ismejao na vecinu radova, a njemu su favoriti isto Otkup 1 i 2 – navodim “Otkup 1. zbog odlicnog uklapanja u postojeci arhitektonski milje i transparentnosti objekta “, “Otkup 2. zbog apsolutnog odstupanja od postojeceg arhitektonskog miljea i hrabrog istupa koji bi jedan deo te ulice KONACNO ucinio kontradiktornim klasicnom arhitektonskom izrazaju”. Hvala kume!

  I ne, ni jedno resenje koje si ti naveo kao favoritska, nisu ni priblizno savremena u danasnje vreme. Jedini problem je sto ti zivis u dimenziji u kojoj su ta ishasnirana, iskoriscena i isplagijarisana resenja moderna i imaju wooow efekat u Subotici i Srbiji.

  @djomla

  Drago mi je sto se nismo razumeli, t.j. veoma mi je drago sto te nisam razumeo. Ja sam mislio da pricas o prvonagradjenom radu….kako covek uopste moze samo na takav cirkus da misli je sve o cemu sam razmisljao. Ali pokazalo se da je realnost ipak realnost – I ja se nadam da ce taj objekat biti ostvaren.

 39. EagleX kaže:

  @storm

  Vidim ja da ti apsolutno nemas pojma sta je savremena arhitektura u Srbiji, Evropi i Svetu i sta se zapravo uci na fakultetima u Srbiji.
  Sad cu ti napisati neke osnove, cisto da se ne blamiras u ovolikoj meri kao sto si do sada. Takodje se nadam da ce ovo ostalim komentatorima pribliziti trenutnu problematiku arhitekture u Svetu i u Srbiji kao i konkretnih resenja za konkurs.

  Treba razumeti da trenutna stanogradnja u Srbiji se radi bez arhitekte tj direktno projektuju gradjevinski inzenjeri. Oni u sustini, nisu losi u funkcionalnoj organizaciji stanova (uglavnom, mada su arhitekte ipak tu daleko bolji jer sagledavaju vise aspekata prilikom projektovanja) ali je njihovo poznavanje bilo kakve estetike vidljivo na fasadama objekata, ravno nuli.
  U Srbiji postoji nekoliko dobrih arh studija koji zaista rade vanserijski za nase uslove, to su npr Kuzmanov&Partners (Novi Sad) , Autori (Beograd), KontraStudio (Nis) itd.
  Naravno, kvalitet njihovih projekata je u skladu sa mogucnostima i finansijskoj moci investitora, koja je do sada bila skromnija, ali ih to i dalje nije sprecavalo da za te iste objekte dobijaju nagrade sirom Evrope ili da budu konkurencija (npr studio iz Nisa je dobio nagrad za najbolju fasadu na arhitektonskom sajmu u Minhenu, Kuzmanova fasada u Vase Stajica je nominovana za prestiznu medjunarodnu nagradu “Mies van der Rohe”, Autori su vec duzi period zapazeni sa njihovim habom u Mokrinu itd).
  Zakljucak, dobra arhitektura itekako postoji u Srbiji, retka je, ali postoji.
  Problem je taj sto ljudi poput Storma to ne primecuju zbog izuzetno niskog smisla za estetiku ili zbog nekog besa i isfrustriranosti.
  Ta arhitektura je u skladu sa savremenim trendovima u Svetu, bar sto se tice oblikovanja, materijalizacija vec varira u odnosu na finansijsku moc.

  Sto se tice same skole arhitekture, treba razumeti da u Srbiji postoje tri skole. Jedna je u Beogradu (oni su fokusirani na estetiku, mislim da su tvorci prve i trece nagrade njihovi ucenici), u Nisu (tu je usko povezano sa gradjevinom) i u Novom Sadu gde se stavlja akcenat na koncept i kontekst.
  Sve do jedne skole uce na primerima velikih biroa kao sto su OMA, Herzog&deMeuron, Stivenu Holu, BIGu, MVRDVu, SANA itd. Kenzo Tange, Shigeru Ban, Piter Cumtor, svi do jednog se tretiraju kao najvece arhitekte, svi su dobitnici Prickerove nagrade.
  Arhitekte kao sto su Frenk Gery, Zaha i ostali (doduse tu mozemo dodati i Rem Kolhasa, osnivaca OMAe) su ipak postmodernisti, proslost. Otkup 2 je losa kopija toga, ja ipak zelim u SU da vidim kvalitet a ne nesto sto je skupo, a sustinski lose. To sto je tvoj kum rekao da su ta dva otkupa dobra, ne znaci po default-u da su dobra.

  Sustinski mi imamo dobru skolu arhitekture, mnogi nasi studenti rade po velikim biroima u Evropi (npr ima “nas” u Herzog&deMeruon, OMAi, Zahinom birou itd.), samo sto ti isti studenti nikada ne dobijaju sansu da projektuju, te se na dve sake mogu izbrojati dobri objekti koji su izvedeni.
  Ako izvedu prvonagradjeno resenje skoro isto kao na renderu, 100% sam siguran da ce taj objekat uci u tu grupu objekata, zaista ima gomilu kvaliteta.

 40. stormwatch kaže:

  @EagleX

  Ti mladi Arhitekto si se opet vise bavio sa mnom i mojim poimanjem arhitekture nego sto si nesto korisno rekao. To sto vi ucite tamo na tim vasim fakultetima nije nista drugo nego copy+paste tudjih radova, stilova, izrazaja…jer da nije Srbija bi i sa tim skromnim novcima sasvim pristojno izgledala po pitanju novogradnje, ovako….

  Ako poredimo mog Kuma i tebe, 100000% je tacno i to da je moj Kum 100000 puta merodavniji od tebe da potvrdi sta valja a sta ne valja, jer je coveku upravo posao da patosira nadobudne arhitekte koji svojim projektnim ispadima uporno pokusavaju da naruse neku skladnu celinu. U prevodu, ako ti kazes da nesto valja, to ne znaci da valja, a po tome sto vidim da pricas, tebi ukus iako si Arhitekta nije bas najjaca strana.

 41. EagleX kaže:

  @Storm
  Gledaj, ti si u komentatorskoj sekciji jednog clanka, trebas da naucis da se nosis sa glupostima koje napises jer je to upravo i poenta ovakve sekcije, diskusija.
  Normalno da cu te napadati, kad vidim nekog da arogantno, agresivno odgovara, i uz to jos i gluposti, naravno da ces da budes ponizavan.
  To sto ti je kum rekao mozes da obesis macku o rep, nismo mi ovde slepi ni glupi pa da padamo na tu pricu, niti znam ko je ta osoba niti me interesuje, pogotovo u kontekstu da ga koristis kao neki argument.
  Sto se tice korisnosti mog posta, onaj ko zeli da razume, razumece, ti ocigledno ne zelis te me mnogo boli patka za to.

  Srbija je jedna upropastena i ucmala sredina ne zbog arhitekata koje skoluje vec zbog toga sto su ljudi kao ti, za razliku od tebe, na mocnim pozicijama. Ljudi koji su arogantni, nevaspitani, licemerni, neempaticni, i sto je kljucno, uvek misle da su u pravu.

 42. stormwatch kaže:

  @EagleX

  Sorry, ali ti si veoma ogranicen i extremno nadobudan da bi mogao da me ponizis. Medjutim, izvan tvoje realnosti mladog Arhitekte, ti padas samo nize i nize kao covek, kao arhitekta si vec pao – ali je zanimljivo citati, samo nastavi.

  Btw. Kuma interesuje koji je to amater kome se svidjaju navedena resenja, a sto se tice Srbije kao ucmale sredine. Ja niti sam u Srbiji, niti me interesuje Srbija. Ali kako vidim da zbog toga sto mogu svakome da kazem ono sto mislim (i preko tastature, a mnogo gore i direktnije uzivo), uvek sam pretstavljao problem nadobudnim likovima kao ti i tebi slicnima. I ja sigurno ne mislim da sam uvek u pravu, to ostavljam tebi jer si ti jedini koji uvek misli da si u pravu zato sto odnekud imas takvo misljenje o sebi.

  Ovo sto si ti naveo kao favorite NE VALJA, makar bio i Renzo Piano licno.

 43. Lenin kaže:

  @EagleX …Ljudi koji su arogantni, nevaspitani, licemerni, neempaticni, i sto je kljucno, uvek misle da su u pravu.
  WOW!!!

 44. EagleX kaže:

  @Storm
  Ne ponizavam samo ja tebe, vec ti to sam radis 90% posla.
  Ovo za coveka nema sta da komentarisem, cak nemam ni potrebu da se branim, pogotovo ne od tebe.

  I mene interesuje ko je taj “kum” kojeg stalno pominjes kao neki argument.
  Meni je dovoljno da vidim koje mu se resenje svidja a koje ne da bi procenio da li je amater.
  Direktno uzivo?
  Moze, vidimo se na izlozbi.
  Pripremi argumente i pripremi tog “kuma”.

 45. Su HR kaže:

  Zgrada sa brojem 23 je valjda najbolje rešenje s obzirom na okolinu… i u duhu vremena i ne kvari zaštićenu zonu grada!

 46. gonzo kaže:

  @Su HR
  U duhu kog vremena je zgrada 23?

 47. Lenin kaže:

  @EagleX
  Ma kum mu je onaj “građevinac” Darko,znaš…,i čova dirigira iz dosta zatvorenog ambijenta. 🙂

 48. stormwatch kaže:

  @EagleX

  Otkud te sad odjednom interesuje ko je Kum? Pa sam si rekao da te ne interesuje. On se veruj mi, uopste nije zainteresovao za mladog arhitektu kojemu su najgora moguca resenja u 2016 i u gradu kao sto je Subotica top izbor, ali se dobro nasmejao na tvoju neoriginalnost.

  Voleo bih da prisustvojem toj izlozbi, ali na moju veliku srecu nisam u prilici. Btw, koji je tvoj rad od ponudjenih?

 49. EagleX kaže:

  @Storm
  Izvini, uopste me ne interesuje.
  Samo cu mahati glavom na sve sto je “on” rekao i reci “Da, skroz je u pravu jer ti je kum” makar bile apsolutne gluposti kao sad.
  Avangarda, malo sutra, ne bi znao sta je avangarda u arhitekturi da te opici u glavu, smesan si.
  Na osnovu ovog mogu samo da konstatujem da ni ti a ni tvoj imaginarni kum ocigledno niste uopste strucni, pogotovo ne ti kao propali fotograf, te sam se bezveze raspravljao sa tobom, apsolutno nisi vredan nicega.

  A sto se tice rada, kao sto si sam konstatovao “na tvoju veliku srecu” neces prisustvovati izlozbi te me boli patka da li ces ga ti videti, ionako si nebitan.
  Videce ga strucni ljudi sto je meni bitno. 🙂

  Ja sam zavrsio sa tobom.
  Te mozes da nastavis da provociras i vredjas koliko zelis, manji si od makovog zrna da budes primecen.

 50. stormwatch kaže:

  @EagleX

  Ajde nemoj da se nerviras mladi (skoro pa vec propali) arhitekto. Da te ne interesuje ono sto ja velim, ne bi ti uporno nastavljao diskusiju sa mnom koji je toliko nebitan nego bi se povukao iz iste. Ali posto sam ja u svakom pogledu pametniji i mnogo iskusniji od tebe, evo ja cu se povuci…ostavljam tebi gushteru arhitekti, da filozofiras o onome sto ti ipak nije jaca strana iako si zavrsio fakultet – zavrsiti fakultet u Srbiji, NIKAKO ne znaci da je covek strucan u onome sto bi trebao da radi, u stvari naprotiv.

  Btw, meni slike stare po 5-6 godina donose solidnu mesecnu zaradu i da samo sedim ovde na forumu ne radeci nista, osim observirajuci nivo tvojih (ozbiljnih) kompleksa…da li ti to mozes reci i za tvoje projekte i za ono sto si uradio u zivotu?

  Hvala na paznji, prijatno i mnogo srece u zivotu.

OSTAVITE KOMENTAR