Privatizacija: Sve je pošlo naopako

Nije važno ko kupuje samo nek se prodaje. Nije bitno ko će da kupi preduzeće, jer će novi vlasnik, zbog onoga što je platio, voditi računa o svojoj imovini.

 

agencija-za-privatizacijuOvo su, ukratko, bile „parole” privatizacije društvene svojine kod nas od 2001. godine koja je, između ostalog iznedrila sumnjive gazde još sumnjivijeg kapitala i stotine hiljada nezaposlenih.

 

Sve to za samo 3,5 milijarde evra privatizacionih prihoda koje su se slile u državnu kasu od 2001. pa do danas. A toliko para nam samo za jednu godinu pošalju gastarbajteri iz inostranstva. Da se ne pominje da je od 5. oktobra u Srbiju po raznim osnovama ušlo bezmalo 80 milijardi evra, piše Politika.

 

Da li je baš onda morala u tako mnogo slučajeva da se sprovede loša i „prljava” privatizacija? Jer od oko 2.300 prodatih preduzeća privatizacija je raskinuta u 680 slučajeva. Prema podacima Agencije za privatizaciju uspešnost prodaje je bila 65 odsto. A neuspešnost? Sto odsto.

 

A kada smo započinjali privatizaciju glasnogovornici tog procesa su navodili da je naša prednost upravo u tome što poslednji od svih tranzicionih zemalja krećemo da prodajemo društvenu svojinu, jer nećemo napraviti njihove greške.

 

A kada je udeo neuspešnih privatizacija dostigao 25 odsto lakonski nam je odgovoreno da to nije strašno i da je na nivou proseka svih drugih tranzicionih zemalja. Došli smo do toga da opet pišemo zakon o privatizaciji, a sve ono pre toga nazvano je „pljačkaškom” privatizacijom.

 

imk-29-novembar-agencija-za-privatizaciju-1328585176-83688Osnovni Zakon o privatizaciji usvojen je 2001. godine, a život je vrlo brzo pokazao da je pun nedostataka.

 

Propis je išao na popravni čak pet puta – 2003, 2005, 2007, 2010. i 2012. godine. Još od rekonstrukcije prethodne vlade sprema mu se i šesta dorada, jer privatizacija, gle čuda, ni posle 13 godina i nekoliko zakonskih rokova – nije završena.

 

Sve te promene, međutim, kao da nisu htele, mogle ili želele, da otklone sistemsku grešku ovog procesa, a to je kontrola porekla novca kojim se kupuju preduzeća. Agenciji za privatizaciju, na primer, nikada nije dato zakonsko ovlašćenje da kontroliše poreklo kapitala kupaca u procesu privatizacije. Taj posao je poveren Upravi za sprečavanje pranja novca.

 

Do početka 2010. godine, kada je i sprovedena glavnina privatizacije, Uprava za sprečavanje pranja novca samo u jednom slučaju obavestila je Agenciju za privatizaciju da je reč o sumnjivoj transakciji i taj posao nije prošao. Sa druge strane, Agencija za privatizaciju poslala je 1.769 dopisa upravi koju obaveštava o svakoj prodaji preduzeća.

 

Sve ove podatke saopštio je Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju, kada su u većem broju na videlo počele da izlaze sumnjive privatizacije poput onih iza kojih je stajao narko-bos Darko Šarić želeći očigledno da sa agencije skine odgovornost što je privatizacija u Srbiji označena kao način da se operu nelegalno stečene pare.

 

fidelinkaOčigledno sve demokratske vlade od 2001. do danas nisu htele ili nisu mogle da se odupru „pljačkaškoj” privatizaciji. Znale su da se u zemlji ili van nje, na egzotičnim ostrvima, ofšor zonama, nalaze velike pare stečene u doba Miloševićeve vladavine ili zarađene kriminalom – švercom duvana, narkotika, nafte ili oružja.

 

Pitanje je bilo – kako ih privući. Učinilo im se, nažalost, da je privatizacija najbezazleniji način da se te pare „zaposle”. Načinjena je kardinalna greška. Spisak posvećene pokojne Verice Barać sa 24 sporne privatizacije samo je vrh ledenog brega lošeg prevođenja društvene u privatnu svojinu.

 

Prema našim privatizacionim propisima tek od 2007. godine svi potencijalni kupci moraju da donesu potvrde iz suda i MUP-a da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi postupak za krivična dela.

 

hotel-prezident-palic_500x281Da je u startu postojala takva odredba Mile Jerković ne bi mogao da na aukcijama podiže licitacionu tablicu i kupi za samo godinu i po dana čak 20 preduzeća za pomenutog narko-bosa. Jerković je, podsećamo, zbog šverca cigareta devedesetih osuđen na tri godina zatvora.

 

Zanimljivo je da on uopšte ne bi ni bio gonjen za šverc cigareta da nije bilo prijave Evropske komisije – da je bez dokumentacije prošvercovao četiri šlepera cigareta iz Hrvatske.

 

U privatizaciji je samo u malom broju slučajeva insistirano na tome da se nađe strateški partner.

 

Kada se to tražilo za vlasnike dobili smo multinacionalne kompanije koje su donele i svetske norme poslovanja i ponašanja. Istini za volju, fabrike cigareta, cementare i prehrambena industrija i bez njih i pre njih bili su uspešni. Za ostala preduzeća dobili smo „multipraktik” vlasnike kojima u velikom broju slučajeva delatnost firme uopšte nije bila profesionalno poznata.

 

Zagrizli su „mamac” – građevinsko zemljište i druga imovina koja se može preprodati. Oni su mislili da nije teško u paketu gazdovati i u propalim tekstilnim firmama, istim takvim metalskim preduzećima, zapuštenim poljoprivrednim kombinatima, da istovremeno imaju i po jednu svoju banku, čak i putarska preduzeća, rudnike…

 

Za njih kažemo da su investitori koji su se preinvestirali, a ne da nisu umeli ili hteli da rade svoj posao. Zato sada imamo privredu koja ne može da se vrati ni na nivo od pre bombardovanja, a kamoli na onaj od pre raspada velike države.

 

O tome da je čak četvrtina radno sposobnog stanovništva nezaposlena da se i ne govori. A rečeno nam je da se privatizacija sprovodi upravo da bi privreda, posle neuspelog eksperimenta u socijalizmu, najzad postala uspešna.

 

B92KOMENTARI

 1. treća-sreća kaže:

  Ne zaboravite Subotičku Mlekaru, koju je srpski tajkun čije se ime krije (mada ga svi znamo) kupio (čitaj OTEO) za minimum 3-5 puta manju vrednost od realne… i to kada gledamo samo materijalna dobra… ono opipljivo… Brendovi ovog mlekarskog giganta nisu uoipšte vrednovani, mada znamo da u zapadnom svetu (na koji smo se uvek pozivali kad je trebala neka uspešna firma nekom da se proda, ili bolje reći POKLONI) brend vredi daleko više od upravnih zgrada, proizvodnih hala, ili voznog parka neke firme.

  I danas Mlekara posluje dobro i, pod plaštom dobrog poslovanja i solidnih plata za današnje uslove u Srbiji, niko se ne seti da pomene kako je taj pomenuti tajkun pritiscima, pretnjama i političkom podrškom moćnika, kao i podrškom i podmićivanjem tadašnjih rukovodilaca Mlekare, OTEO uspešno preduzeće za male pare od sitnih akcionara.

  Mislim da bi se gospodin dojučerašnji PPV i nova vlast konačno mogli pozabaviti i ovim pitanjem, pošto više nemaju koalicionih prepreka u vidu "žutih" ili SPS-a. Normalno, ako i njih (ne)pomenuti tajkun nečim nije zadužio.

  Ime tajkuna neću da objavim, jer postoji velika verovatnoća da komentar zbog toga ne bude objavljen. Uostalom, svi znaju o kome je reč.

 2. amacak kaže:

  citat iz teksta:

  "Oni su mislili da nije teško u paketu gazdovati i u propalim tekstilnim firmama, istim takvim metalskim preduzećima, zapuštenim poljoprivrednim kombinatima"

  ključna reča je propala. većina industrije propala je i pre privatizacije. propisi su bili loši, nije se gledalo poreklo novca i omogućena je kupovina na rate ali ne znam šta svi kritičari misle ko je trebalo da dođe i kupi propala preduzeća i digne ih na noge? gde u svetu postoji takvi investitori? zašto bi ikoga interesivalo da kupi propalu firmu, sa zastarelom tehnologijom, viškom radnika i često dugovima  i diže je na na noge?

   

 3. warrior kaže:

  POSTAVITE STVARI NA SVOJE MESTO. SUDITE IM STO SU UPROPASTILI, A NE STO SU KUPILI. AKO SU VEC KUPILI NEK URADE NESTO SA TIM, MISLITE DA JE U VELIKOM SVETU, PRVOBITNI KAPITAL STECEN POSTENO, E PA NIJE. SVI VELIKI INDUSTRIJALCI I ULAGACI SU PRVE NOVCE STEKLI, BAREM U SIVOJ, AKO NE U CRNOJ ZONI.

 4. treća-sreća kaže:

  @amacak i @warrior

  Svakako treba suditi onima koji su upropaštavali bivša uspešna društvena preduzeća, ali se ne slažem sa Vama da treba progledati kroz prste onima koji su silom prisvajali i otimali društveno i državno. Tek njima treba da se sudi, jer to su glavni krivci za sunovrat našeg društva.

  Boli me ona stvar za to kako su početni kapital sticali bogataši na zapadu. Dosta mi je više ugledanja na zapad. Od kako smo počeli da idealizujemo priču o životu na zapadu počeli smo da propadamo.

  Malo stariji građani ove države će potvrditi da život na ovim prostorima nije bio uopšte loš dok neko nije uneo ideju obaveze privatizovanja i evropeizacije iliti amerikanizacije. Život u Srbiji je sad mnogo lošiji i teži nego u ondašnje vreme. Tada je carovalo poštenje, rad i briga  države prema svojim građanima, a sad vladaju tajkuni, lopovi, kriminalci i pokvareni političari.

 5. warrior kaže:

  Bez stvaranja tenzije. Treca sreca. Nikad se niko ni na zapadu, ni na istoku, a bogami ni kod nas nije obogatio radom, nego, najblaze receno spekulacijama. Moja poenta je bila, ako su vec kupili ne moraju i upropastiti. (Rokfeleri, Rotsildi, Kenedijevi…).

   

 6. treća-sreća kaže:

  @warrior

  Poenta je što nisu kupili, nisu stekli u sivoj zoni, pa su od tog prljavog novca investirali… Oni su sve to OTELI!!!

OSTAVITE KOMENTAR