Privatna pogrebna preduzeća sahranjivala bespravno

Subotičko Gradsko veće usvojilo je danas novu Odluku o sahranjivanju i grobljima, nakon što je Ustavni sud pojedine odredbe ranije odluke proglasio nezakonitim.

Kako se navodi u tekstu odluke upućenom Skupštini grada na donošenje, sve delatnosti u vezi sahranjivanja i održavanja grobalja obavljaće Javno komunalno preduzeće “Pogrebno”, dok će poslove prevoza posmrtnih ostataka moći da obavljaju i privatna preduzeća.

groblje

Ustavni sud Republike Srbije ocenio je nedavno kao nezakonite pojedine odredbe Odluke o uređenju i održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji Subotice, koje se tiču angažovanja privatnih preduzeća nisu u saglasnosti sa zakonom.

Kako je navedeno u odluci suda, na osnovu podnete inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti, utvrđeno je da nadležno javno preduzeće ne može poveravati drugim preduzećima poslove iz ove oblasti, jer je to u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima.

Takođe se navodi da Skupština grada Subotice spornu odluku, koja je doneta 1998. godine, nije uskladila sa novim zakonskim rešenjima iz 2012. godine, iako je imala prelazni period od šest meseci.

Na osnovu toga, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić je u izjavi za Radio-televizije Vojvodine rekao da su skoro četiri godine privatna pogrebna preduzeća u Subotici obavljala ceremonijale sahranjivanja, iako na to nisu imali pravo.

 

RTVKOMENTARI

  1. Lenin kaže:

    Ajoj!Onda mi mama sahranjena na crno?

OSTAVITE KOMENTAR