Priveden Dušan Borovica

Policija je, u sklopu borbe protiv sistemske korupcije, jutros privela Dušana Borovicu, vlasnika “Vojvodina puta” iz Zrenjanina, Zdravka Ilića, direktora tog preduzeća, i Dragana Aleksića, direktor JKP “10. avgust” iz Nove Crnje. Sva trojica su osumnjičena za primanje i davenje mita i zloupotrebu službenog položaja, saznaje RTS.

Preduzeće “Borovica” je donedavno bio izvođač radova na izgradnji obilaznice oko Subotice, poznatije kao Y krak. Radovi su kasnili jer je preduzeće Nibens grupa, u koju je spadalo i preduzeće “Borovica” ušlo u probleme, pa ostali članovi konzorcijuma morali na sebe da preuzmu radove na severnom kraku Koridora 10, odnosno obilaznici Y krak. Tada 4. septembra 2010. godine u ono vreme ministar za infrastrukturu, Milutin Mrkonjić je Dušana Borovicu najavio kao “graditelja koji gradi”! Okupili su se tadašnji čelnici lokalne samouprave, sadašnji i bivši ministri i najavili radove koji su trebalo da se završe do 1. janura 2011. godine. Od tada do danas rok za završetak Y kraka je pomeran nekoliko puta i još uvek obilaznica nije završena.

 

Da se podsetimo, u konzorcijumu koji je dobio posao za gradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada i od Subotice do Kelebije je PZP “Beograd” i “Putevi Užice”, “Planum” i “Borovica”. Taj konzorcijum je dao najpovoljniju ponudu na tenderu – 10 milijardi dinara, sa rokom izgradnje od 270 dana i rokom plaćanja od 30 meseci. Deonica između Kelebije i Subotice obuhvata 24 kilometra. Tada je rečeno da će radovi biti gotovi za devet meseci.

 

Prema podacima Narodne banke Srbije, šest preduzeća kojima upravlja Borovica se nalaze u blokadi u ukupnom iznosu od preko 1,5 milijardi dinara, a dug novosadske firme je najveći i iznosi blizu 712 miliona.”Borovica transport” je u blokadi za 522 miliona, “Borovica transport – Put” 154 miliona, “Vojvodinaput Zrenjanin” 124 miliona, Hidrograđevinar iz Sremske Mitrovice 30 miliona, a “Napredak” iz Apatina nešto preko 9 miliona dinara, preneo je “Radio 021”.KOMENTARI

  1. timot kaže:

    Nijeli aktuelni ministar isti koji je gradio koridor 10 te 2011 godine???

  2. freelancer kaže:

    Hm. Da li je to neko odlučio da okopa zatravljenu njivu? Videćemo. Samo da ne bude: “danas kopamo samo palamidu. žižak i ostali korov ćemo sutra (ili malo sutra)”.

    Baj de vej, i Dunav grupa – agregati su takodje njegova firma. Bivši Heroj Pinki (onaj što je video Tita). Pa su tako ladjari prvo u aprilu, a potom i nedavno, blokirali DUNAV!!! Mangupi? Ma jok. Samo su tražili platu. Šest sedam plata. Sitnica.

OSTAVITE KOMENTAR