Privremena obustava rada predškolskih i školskih kolektiva

U Vojvodini je sve više obolelih od gripa i respiratornih bolesti sličnih gripu, a u pet okruga registrovan je intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga što ukazuje na široko rasprostranjene tog virusa u pokrajini, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Kako se navodi, u prvoj nedelji februara zabeleženo je blizu hiljadu slučajeva oboljenja sličnih gripu.

Najčešće su obolevala deca predškolskog i školskog uzrasta od 5 do 14 godina.

Laboratorijskim testiranjem 52 uzorka biološkog materijala, infekcija virusom gripa tipa A(H3N2) je dokazana kod 29, tipa A(H1N1)pdm09 kod 10 i tipa B kod jednog pacijenta.

Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice doneo je odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji AP Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa.

Nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine.

Takođe, rukovodstvima svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji Vojvodine preporučen je nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima.

Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije (broj novozaraženih na 100 hiljada stanovnika) virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga, navodi se u saopštenju koje je potpisao koordinator sentinelnog nadzora Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Mioljub Ristić.

 

DanasKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Najpametnije moguce reshenje u dimenziji nevakcinisanih i neobrazovanih.

 2. Zoran kaže:

  Nadam se da ce drzava da snosi 100% bolovanje za jednog roditelja koji ce morati da ostane kuci sa svojim/a predskolcima ili mladjim osnovcima dok vrtici/skole ne prorade ponovo…

 3. Vaspitac kaže:

  Prvi put posle 36.god.radnog staza dozivela sam ( sem bombardovanja) da vrtici u Su.ne rade.

 4. Zorka kaže:

  @vaspitac Prvi put ikad, vrtići ne rade. Radili smo i za vreme bombardovanja. Ne ponovilo se.

  p.s. Kad roditelji ne bi dovodili bolesnu decu u vrtić, ne bi bilo ni epidemije.

 5. Gilgames kaže:

  Zorka
  A gde da ih ostavimo kad za 1 iliv2 dana temperature ne mozemo dobiti bolovanje?????

 6. Gilgames kaže:

  A deca su vam glavni komitenti za posao, zar ne?

 7. Zorka kaže:

  @Gilgames Žalosno je što je Vama normalno da bolesnu decu dovodite u vrtić. Vrtić je kolektiv za ZDRAVU decu, a ne stacionar za bolesnu. Zbog Vaše nepromišljenosti ugrožavate SVOJE dete kada ga ostavljate bolesno u kolektiv, a zatim i svu ostalu decu. Nije na meni da Vam ja pronalazim rešenje za Vaše probleme.
  Ako Vam je dete kojim slučajem bolesno, želim mu da što pre ozdravi, a i Vama svako dobro želim.
  Od mene toliko. Pozdrav.

 8. croat kaže:

  Onog momenta kada se dete probudi sa temperaturom prethodnog dana je vec zarazilo najmanje jos troje dece. Retko ko vodi decu sa temperaturom u vrtic namerno. Ja inace mislim da nije lose da oni u vrticu menjaju te bacile viruse i budu malo bolesni jer tako stvaraju imunitete a na nama roditeljima je da se snalazimo kad moraju ostati kod kuce.

 9. Burdus kaže:

  Nista u Srbiji nije sinhronizovano. Da li i osoblje kad malo kasljuca i curi nosic ide na bolovanje ili i dalje radi s decom? Molim za dobronamerno pitanje dobronameran i odgovor komentatoru Zorka?

 10. Istina... kaže:

  Antisistem ne radi u korist čoveka. Antisistem je na svim mestima ključnim za dela protiv čoveka. Antisistem je ugrožen ukoliko čovek zna za njegovo postojanje i poznaje ga. Antisistem verbalno i fizički suzbija njegove neprijatelje. Zdravlje nije u Antisistemu nego van njega. Da li ste hrabri i čvrsti za istinu? Da li ste za Čoveka ili Antisistem?

 11. Anonimni kaže:

  @Gilgames
  Ko kaže da ne možeš dobiti bolovanje za dan-dva? Mi smo u dečjem dispanzeru uvek dobijali.

 12. Pajo kaže:

  Ovde gde sad sada na prinudnom odmoru.Pre dva Dana skole nisu radile zbog najavljene oluje.Te tako ni roditelji nisu isli na posao jer maloletno dete ne sme ostati samo kod kuce.Do neke godine.A BA’s I nije neka oluja bila.

 13. Tatko kaže:

  Ne slažem se sa ovim merama….A zašto medicinari ne bi otišli u obrazovne ustanove i sve vakcinisali,kao u Africi:-) u kolonu jedan po jedan?-Sve ove dane će morati prosvetari i učenici da nadoknade,tako što će imati po 8 časova na dan,ići će svake subote u školu.Mislim da se to moglo sprečiti na gore pomenuti način….-A joj pa onda ne bi bilo ko da kupuje silne lekove u silnim apotekama

 14. dule kaže:

  @Tatko
  Razumeš se u medicinu kao….. (da ne budem baš vulgaran preskočiću ostatak. Kada se proglasi epidemije vakcinacija nema svrhu. Vakcinaciju je trebalo uraditi u oktobru. Međutim, naš narod beži od vakcine kao đavo od kuge. Ja se vakcinišem zadnjih deset godina(zbog hronične bolesti) i ne znam šta je grip.

 15. Roditelj kaže:

  Dete ukoliko ima temperaturu nema sta da boravi u vrticu, mada i vaspitacice zovu tada roditelja. Problem je sto polu zdrava deca idu u vrtic, organizam se nije oporavio, ali je ipak u vrticu i tada krece sve, zaraze se zdrava deca.. Isto i sa konjuktivitisom se salju deca, i bude jao pa kuci nije imalo. Svaki dr ce ispisati bolovanje, cuvajte zdravlje vase, a i druge.

 16. Simpo kaže:

  @Roditelj Virus se prenosi i pre nego sto se pojave prvi simptomi bolesti. Kada se pojave simptomi tada je telo vec pocelo da se bori i vec tada se manje prenose virusi. Kada dete pocne da ustaje iz kreveta onda je mogucnost prenosa virusa minimalna. Virus najvise prenose naizgled zdrav deca. Najbolje borba protv virusa je zdrava ishrana, boravak napolju, sport, setnja, cesto provetravanje prostorije. Sem ako grip ne moze da ostavi ozbiljne posledice zbog neke druge hrnonicne bolesti decu ne treba vakcinisati. Treba im graditi imuni sistem, a ne maskirati. Moje dete ima tri u po godine. Dve godine ide u vrtic i samo je jednom jedan dan bilo bolesno od kada ide u vrtic i tada tako bolestan se samovoljno loptao napolju. Sa vakcinom bih ga samo upropastio. Tako su radili i moji roditelji i do moje tridesete nisam imao ni jednom grip. U osnovoj skoli se desilo da sam jedini dosao na nastavu od celog razreda. Pre neki dan je usao u kucu skroz mokar je se igrao po kisi i nisa od onoga “prehladice se”. To “prehladice se” stalno slusam i na svu srecu nikako da se prehladi, a deca od koga to slusam su vise bolesna kuci nego zdrava….

OSTAVITE KOMENTAR