Privremeno prihvatilište za beskućnike: Napokon u toploj sobi

Jedva sam dočekao da se otvori prihvatilište. Prošle godine sam ovde živeo oko mesec dana, inače sam na ulici i spavam gde stignem – kaže Subotičanin Tomislav Takač (51).

beskucnik

Takač je beskućnik koji će, dok vremenski uslovi dozvoljavaju privremeno biti smešten u “Karitasovom” dnevnog boravku koji već nekoliko godina služi za zimski prihvat socijalno najugroženijih građan. U njemu će dok traje zima, biti smešteni i Subotičani koji nemaju novca za ogrev, hranu i druge osnovne potrebe.

– Ne znam kome da se zahvalim što ću biti u toplom, imaću tri obroka, lekove po potrebi, garderobu, dobre uslove za život. Nekada sam radio u “Severu“, a posle ratišta sam bio u Mađarskoj gde mi se rodila ćerka. Pre više od dve godine mi je izgorela kuća i od tada sam na ulici. Po struci sam VKV strugar, ali niko neće da me zaposli. Kažu mi da sam mator. Izgubio sam svaki kontakt sa ćerkom, samo znam da živi u Frankfurtu – priča Takač, prvi ovogodišnji stanar privremenog prihvatilišta za beskućnike koji organizuju grad, Crveni krst, Centar za socijalni rad i “Karitas”.

Prošle godine je prihvatilište radilo u tri navrata, ukupno oko 35 dana, a za hranu i sve što je bilo neophodno za boravak oko 32 najugroženijih grad je platio 336.000.

– Očekujemo i ove godine isti broj ljudi. Crveni krst je obezbedio posteljinu i 20 ležaja, ali će po potrebi biti raspoređeno još kreveta. O korisnicima će brinuti profesionalni radnik CK i volonteri “Karitasa” – objašnjava Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja.

prihvatiliste

Dr Siniša Trajković, sekretar subotičkog Crvenog krsta, kaže da su beskućnike  obezbeđeni i lekarski pregledi, a predstavnici Centra za socijalni rad, kažu da se smeštaj u prihvatilištu za sada prijavilo troje građana.

– Beskućnici imaju pravo da se prijave na adresu Centra za socijalni rad. Trudimo se da im obezbedimo smeštaj u domovima za stare ili odrasla lica– kaže Miroslava Bagavac, direktorica Centra za socijalni rad.

 

BLICKOMENTARI

 1. ludak kaže:

  sramota za cerku, gde ce joj dusa

 2. Daddy kaže:

  @Ludak

  Mozda su izgubili kontakt, na ulici je vec koju godinu a ona je mlada devojka / zena u inostranstvu. Bilo bi lepo da mu neko da posao, a mozda i cerka da se javi.

 3. Daddy kaže:

  Ja bi nekog u zatvor slao za to da se ima 35 dana NA RATE pomoc, znaci izbacimo te na ulicu 3 put u toku zime.

 4. Gradjanin SU kaže:

  Svaka čast za Cartis, Crveni KRST i Grad Subotica , na ovakvoj pomoći.
  Ljudima će dobro doći u zimskom periodu.

 5. rax kaže:

  Cuj gradjanina SU, svaka cas, pa da li ti znas sta je Caritas, Crveni Krst? a za grad mozda svaka cast, jer on, tj. oni bas ne brinu o gradjanima, mada im je to glavna delatnost.

 6. stormwatch kaže:

  Ko ce drugi ako nece Rimo Katolicka Crkva.

 7. Salamander kaže:

  Svaka čast na pomoći svim organizacijama i volonterima. Vidite kako se lepo rasporedi sve kada je pomoć potrebna…manje od 3000 Eura za 32. odsobu mesec dana tri obroka i grejanje dnevno…to znači će nam “Goca” za novogodišnju noć odneti više od 100 beskućnika na ulicu usred zime…za te pare mogli su recimo da obezbede smeštaj sve dok temeprature ne porastu. Ima mnogo primera pametnijeg trošenja novca.

 8. Daddy kaže:

  Meni je jos uvek sokantno da se ljudi izbacuju na ulicu i u sred zime jer nema grad vise para “za njih”?!

  Znamo svi da se ni stoka ne izbacuje na zimu a ovo su ljudi.

  Gradskim vodjama su prioriteti skroz pobrkani.

OSTAVITE KOMENTAR