Priznanje za festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici i njegov direktor Slobodan Marković dobili su u Banjaluci povelje za 20 godina uspešne saradnje i značajan doprinos razvoju pozorišta.

medjunarodni festival pozorista za decu

Priznanja su dodeljena na juče završenom 12. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu koji je održan od 6. do 10. oktobra u Banjaluci, u organizaciji Dečijeg pozorišta Republike Srpske. 

 

Povelju je direktoru subotičkog festivala uručio direktor Dečijeg pozorišta RS i banjalučkog festivala Predrag Bjelošević. Tom prilikom Marković je istakao da je počašćen činjenicom da su festivalu u Subotici i njemu lično dodeljena takva priznanja od pozorišne kuće koja je na festivalu u Subotici prisutna od prvih godina njegovog nastanka, sa kojom dele sećanja na brojne lepe, ali i trenutke koji nisu bili nimalo laki za pozorišne stvaraoce.

 

U Banjaluci je predstavljena i fotomonografija subotičkog festivala – "Prvih 20 godina", objavljena u maju, na srpskom i engleskom jeziku, koja obuhvata sve sadržaje i ličnosti koji su obeležili proteklih 20 festivalskih godina.

 

Organizatori Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici podsećaju da je Markoviću, idejnom tvorcu, direktoru i selektoru subotičke manifestacije, krajem aprila u Ljubljani uručena značajna Pengovljeva nagrada za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji, promociji i popularizaciji slovenačke lutkarske umetnosti.

 

Marković je takođe, ukazom predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva od 2. februara 2011. godine, odlikovan Ordenom prijateljstva za ogroman doprinos u razvoju rusko-srpske saradnje i rad na popularizaciji ruske kulture u inostranstvu.

 

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, subotički festival je 2005. godine nagrađen Vukovom nagradom, a 2009. i priznanjem "Pro urbe" za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR