PRL: Prvomajsko saopštenje

Članovi subotičkog Gradskog odbora Partije Radikalne Levice će u nedelju 01.05. biti uz članstvo udruženja „Solidarnost“, takođe iz Subotice, ispred zgrade Otvorenog Univerziteta a povodom obeležavanja međunarodnog praznika rada.

Ovu priliku koristimo da se setimo i odamo počast svim žrtvama radničkog pokreta koje su stradale u borbama za ostvarenje većih radnih prava. Iako se formalno ovaj praznik održava kao memorial na majski radnički ustanak u Čikagu 1886. godine, borba za radnička prava i bolje uslove rada je starija od tog datuma a i u godinama koje su usledile nije jenjavala – tako je i danas jer radnici širom sveta i dalje bivaju uskraćeni za elementarna prava a neretko i stradaju usled neadekvatnih uslova rada i nemara i nebrige od strane poslodavaca.

Zato je ovo prilika da se okupimo, udružimo, solidarišemo jedni sa drugima i zajedničkim snagama nastavimo borbu za život dostojan čoveka, za sve radnice i radnike u našem gradu.

Sve vlasti u Srbiji od uvođenja kapitalizma glume nemoć pred privatnim investitorima i smišljaju izgovore zašto se radnička klasa kontinuirano nalazi u sve beznadežnijem položaju. Čak i u surovim uslovima kapitalističke periferije, država ima brojne mehanizme da stane na stranu radnika i radnica. Ipak, prethodne tri decenije pokazale su da, sasvim suprotno tome, vladajuće strukture stalno staju na stranu kapitalista.

Partija Radikalne Levice se zalaže za ukidanje takve prakse i uspostavljanje novog sistema vrednosti prilagođenog većini, zalažemo se za demokratski socijalizam i svet kreiran po meri radnih ljudi.

Ukoliko se prepoznaješ u takvim načelima i težnjama, svrati u nedelju 01.05. (od 10 do 12 pre podne) do Otvorenog Univerziteta da se upoznamo i porazgovaramo. A ukoliko si već isplanirala/o taj dan a i dalje želiš da podržiš našu borbu, na raspolaganju su ti pristupnica na našem sajtu prl.org.rs , kao i naša lokalna adresa prl024su@gmail.com , te Fejsbuk stranica: partijaradikalnelevicesu

 

PRL – za bolju Suboticu, grad svih radnih ljudi!KOMENTARI

 1. jovan kaže:

  Oterati ovu bandu koja je izručila radnike kao jeftinu radnu snagu takozvanim stranim i domačim investitorima-čitaj poslodavcima!

 2. dule kaže:

  Kad se pogledaju glavne tačke programa debelo se zamislim nad ovom poslednjom a samim tim dovodim u pitanje i sve ostale. Dobro smo videli šta nam je doneo taj tzv nenacionalistički pristup pitanju Kosmeta (ne Kosova). Zbog takvog pristupa tom pitanju je došlo do toga da tamo gotovo više nema Srba. Decenijama je rađeno na tome da se sve što je Srpsko uguši na Kosmetu. Za to vreme je jačao šiptarski šovinizam i separatizam. Tako je bilo od 1945. kada je Srbima zabranjen povratak na Kosmet a naseljavani su Šiptari iz Šćipnije.

 3. Rax kaže:

  Sta se nas suboticana tice vas kosmet. Dobili ste vojvodinu za kosmet.

 4. dule kaže:

  @Rax
  Ne vi subotičani ste pali s Marsa pa se vas izgleda ništa ne tiče sem vaše gujice. I da znaš ništa mi nismo doboli što oduvek nije bilo naše. Pogledaj malo istoriju pa ćeš videti koliko je Srba živelo u Subotici do sredine 18. veka a koliko ostalih naroda. Posle pomeranja vojne krajine na jug došlo je do masovnog iseljavanja Srba sa prostora Vojvodine od kojih se veliki broj njih preselio na teritoriju današnje Ukrajine i formirao tamo svoju oblast poznatu po nazivu Slavenoserbska. Iz Subotice se iselilo preko 1000 porodica. Kada to pomnožiš sa najmanje tri i uporediš sa brojem stanovnika tadašnje Subotice sve je jasno. Tek nakon toga Austrougarska počinje na ovim teritorijama naseljavati Nemački i Mađarski živalj. Zašto su se Srbi iseljavali u 18. veku. Zato što Austrougarima više nisu bili potrebni za odbranu carstva pa su ih od cenjenih i poštovanih vojnika graničara sa svim privilegijama hteli pretvoriti u obične kmetove.

 5. Jugoslav kaže:

  Srbi Hrvati Magyari…dosadili ste već svima sa istim pričama.

 6. Anonimni kaže:

  @dule
  Jako puno nelogicnih i kontradiktornih izjava ima u tvom komentaru.

 7. dule kaže:

  @anonimni
  Šta je konkretno nelogično? Nisu to moje izjave, sve to su istorijske činjenice. Treba se malo obrazovati, nešto pročitati pa će ti sve biti jasno. Pročitaj nešto o komandantu Srpskog husarskog puka Jovanu Horvatu o njegovom suparniku Milošu Ševiću, o naseljima u Ukrajini koji se i danas zovu Subotica, Kanjiža, Senta,Martonoš, Pančevo. Pored Slavenosrpske oblasti postojala je i Nova Srbija u njoj je živelo nekoliko desetina hiljada Srba i svi oni su došli iz današnje Vojvodine. Zato nisu slučajna poklapanja naziva naseljenih mesta.

 8. jovan kaže:

  @ dule pogledaj kartu Vojvodine iz 1878 godine prije nego što pišeš ove nebuloze.

 9. dule kaže:

  @Jovan
  Ti govoriš o periodu 100 godina posle onoga o čemu sam ja pisao. Ja sam govorio o 1752. godini i drugoj velikoj seobi Srba. Toliko o navodnim mojim nebulozama. Koji god istorijski udžbenik pročitaš naići ćeš na ono o čemu sam ja govorio. Obrazuj se.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 6 = 10

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: