Problemi i kod Mađarskih lista

Danas ističe rok za podnošenje izbornih lista nacionalnih manjina za izbore za nacionalne savete, koji će u Srbiji biti održani 6. juna.

“Vojvođanski Mađari u Evropu” i “Mađarska sloga” – samo su dve liste mađarske zajednice. Iza prve stoji DS, iza druge Savez vojvođanskih Mađara. Svi se bore za ulazak svojih predstavnika u nacionalne savete.

Balint Pastor iz SVM-a kaže da ni ove izbore nije mimoišla politika I da je na građanima da to prepoznaju:

„Koji su ti ljudi, koja je ta lista koja se istinski već 20 godina bori za naša prava u obrazovanju, kulturi i informisanju, a koje su to stranke koje se od juče bave ovim pitanjima i koji ne razumeju šta je cilj nacionalnih saveta nego obećavaju puteve, mostove hladnjače“, kaže Pastor.

Za demokrate, pak, upliv politike u ove izbore deo je prošlog vremena.

Poslanika DS-a Gabora Lodija pitali smo šta u ovoj kampanji ima prioritet – partijski ili interes nacionalnih zajednica?

„Pa, nema politike. Mislim, pre svega, mi u nekoj našoj kampanji – vojvođanski Mađari u Evropu, u našem programu imamo jednu veliku depolitizaciju nacionalnog saveta. Sem toga, mi smo primetili da je ranije savet bio sastavljen od ljudi koji su bili pripadnici Saveza vojvođanskih Mađara“, kaže Lodi.

Izvorč: B92KOMENTARI

  1. Markes kaže:

    Zuti guraju nos gde god stignu pa i u nacionalne savete. Malo preteruju.

OSTAVITE KOMENTAR