Problemi voćara sa otkupljivačima iz Rusije

Krošnje su i ove sezone bile prepune slatkih plodova, ali ni bogat rod nije garant da će godina biti berićetna. To je na svojoj koži osetilo dvadesetak proizvođača jabuka iz okoline Subotice, koji su nedavno protiv otkupljivača podneli i krivičnu prijavu. Njihova šteta se meri stotinama hiljada evra, pišu Večernje novosti.


Pre dve godine više od 50 voćara iz cele Srbije izgubilo je oko 340.000 evra. Toliki je bio ceh poverenja u kupca, koji je napunio kamione voćem i nestao. Ove sezone proizvođači iz Subotice još čekaju na 150.000 evra, koliko im duguje otkupljivač.


– Sa firmom „Agro-Aleks“, čiji je vlasnik Aleksej Teodorovič Rotar, sklopili smo ugovor o otkupu jabuka – priča Mihajlo Jurić, voćar iz Hajdukova, kraj Subotice.


– Proveravali smo njegovu firmu u Agenciji za privredne registre.


I kada su voćari stekli poverenje u ruskog kupca, počeli su problemi. Najpre je kasnio dan, a zatim se njegov rok za plaćanje produžio na nedelju i na mesec dana.


– Mi jabuke ne možemo dugo da čuvamo, jer nemamo uslove – priča Jurić. – Verovali smo Alekseju. Onda je on odjednom nestao. Našu robu ne možemo da naplatimo, a njegovi kamioni, koji su u vlasništvu ruskog preduzeća, i dalje rade. U našem kraju duguje iznos od oko 150.000 evra.

 

Izvor: NovostiKOMENTARI

  1. gost kaže:

    zasto nisu trazili avansno placanje? pa rusi samo tako i kupuju… rus rusu ne veruje! zato je u rusiji iskljucivo avansno placanje 100%…

OSTAVITE KOMENTAR