Probni rad novoizgrađene fabrike vode u Subotici

Žuta voda u slavinama stanovnika Radanovca i Palića za šest meseci do godinu dana postaće prošlost. Toliko je vremena potrebno za neophodne procedure i probni rad novoizgrađene fabrike vode u Subotici, vredne više od pet miliona evra.

Nakon dve i po godine, završena je izgradnja nove, druge fabrike vode u Subotici. Sledi odobravanje neophodnih dozvola, zatim probni rad, nakon čega će fabrika početi da radi u kapacitetu od osamdeset litara vode u sekundi po svim standardima.

“Najranije posla pola godine otprilike, ali možda će to trajati i godinu dana. Možda i malo više. Ako sve bude uspešno, onda je to tih pola godine, ako izvođač radova treba da koriguje, namešta svoje postrojenje koje je izgradio, onda to može da se odloži. Sve zavisi od krajnjeg rezultata”, kaže direktor sektora za investicije JKP Vodovod i kanalizacija Čaba Šanta.

Radove je izveo srpsko-francuski konzorcijum, a investiciju vrednu više od pet miliona evra finansirala je Evropska banka za obnovu i razvoj putem kredita.

“Tehnologija prerade vode je slična onoj koja se primenjuje na severu grada, na vodozahvatu jedan, s time da se neće primenjivati tehnika gasnog hlora koja predstavlja rizik. Kvalitet izlazne vode je smanjen kod arsena na sedam mikrograma po litru, u odnosu na deset mikrograma koji predstavlja maksimalnu dozvoljenu koncentraciju u prerađenoj vodi”, ističe direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar.

Ukoliko se Palić kao turističko mesto razvije u toj meri da budu potrebne dodatne količine vode, kapacitet ovog postrojenja može biti dupliran, na stotinu šezdeset litara po sekundi.

 

RTVKOMENTARI

 1. Salamander kaže:

  Sve je to lepo i potrebno ali na žalost sve zvuči kao postojeća obećanja…”za godinu najviše dve”…Ne razumem zašto ovakvi mali projekti nemaju realan rok. Deponija je trebala već uveliko da radi ali su isto tako produžili probni rad. Razmislite o tome.

 2. Anonimni kaže:

  Deponija stoji van pogona, bazeni na Paliću napušteni, Pozorište napušteno, pruga Subotica – Senta nezavršena, prošli svi rokovi…
  Jedino je država završila y krak.

 3. Nedotepan kaže:

  @Salamander – Razmišljam o tome zašto neznalice uvek misle da nešto znaju i imaju potrebu da to javno kažu? Prvo, ako je tebi “mali projekat” od 5,5 miliona evra, jedna od najznačajnijih komunalnih investicija u istoriji Subotice, jer rešava kompletno snabdevanje grada i PALIĆA prerađenom vodom za piće, onda si neznalica i ne znam ko te vuče za jezik. A ako znaš, pa tvrdiš isto, onda si potpuni idiot. Naravoučenije: prvo se informiši pa onda komentariši! Ne samo ti, nego i drugi “pametnjakovići”, i za druge teme. Sledeće što ne znaš jeste da je zakonski propisan PROBNI RAD u trajanju do godinu dana i ne znam šta bi ti tu da svodiš na “realan rok”? Poenta je, čini mi se: samo da ja nađem da po nečemu serem! Treće, Regionalna deponija je u potpunosti građena iz fondova EU od 24 miliona evra (poklon!) i mi nismo mogli da utičemo mnogo na to što su godinama postavljali neke nove zahteve i procedure da bi odoborili novac, kada je sve već izgledalo “papirološki” završeno! Onda ispočetka, pa radi ponovo na istom godinu-dve, dok ne prođe kroz naše i njihove birokratije, i konačno je ZAVRŠENA i sada je takođe u PROBNOM RADU, izvođača je birao finansijer (sve po propisima EU!) i sada taj finansijer treba da odobri ono što je njegov izvođač po njegovim projektima uradio! A u međuvremenu je EU odustala uopšte od izgradnje deponija, pogotovo regionalnih, i propisala da se smeće rešava na MESTU NASTANKA. Tako su sami sebi skočili u usta, ali svejedno – sada imamo deponiju, a da li ćemo je i kako koristiti ili pretvoriti u spalionicu smeća – videćemo. Lako je biti gušter (salamander), ali treba ponešto i znati pre nego što po nečemu izbaciš šlajm!

 4. Ledenjak kaže:

  Žutoj vodi daćemo 300 dana.
  Taman da nas dokrajči.

 5. Salamander kaže:

  Na predhodni komentar ne želim da vraćam epitete persone koja sebe naziva nedotepan (koje god značenje to imalo). Pošto sam neznalica i apsolutni amater polazim samo od čiste logike da je neko smislio taj projekat, krenuo u realizaciju bez detaljne analize… ili novinari nisu upoznati sa svim procedurama pa se samo čini da to jako dugo traje? Taj projekat nazivam malim bez obzira na značaj jer za grad veličine Subotice 5,5 miliona Eura sitnica s obzirom koliko trošimo na ostale projekte (bez vitalnog značaja) koji koštaju svaki nekoliko puta više nego što bi trebalo (svako ko se razume u osnovne računske operacije i ima dostupan cenovnik određenih proizvoda može da uradi proveru). Što se tiče deponije novi zahtevi i procedure su proizašle kako bi se kontrolisale finansije, jer kod nas kao što sam i naveo sve košta mnogo više od realne vrednosti iz raznih političkih ili drugih razloga. Deponija je počela sa probnim radom nedavno ali neće ni početi bez pristupne infrastrukture ako se vodimo po EU propisima, a što se tiče zbrinjavanja otpada na licu mesta, posebno opasnog otpada naši zakoni su toliko protivrečni da se stvara monopol jer su operateri skoro svi izgubili licence. Poznato mi je i da EU i njihova birokratija svima stvara probleme ali su mogućnosti za pronevere smanjene (ne iskorenjene)…ako ste toliko upućeni i poznajete materiju uputite i nas da više ne budemo neznalice pa nećemo da pljujemo nikad više. Ignorance is bliss.

 6. (ba)laban kaže:

  @Nedotepan

  ‘Ajde ti “stručnjače”, koji se u sve najbolje razumeš i na bilo čiju opasku, pogotovo ako je kritika na račun aktuelne vlasti, zdušno pljuješ one koji misle drugačije, da nam objasniš sledeće i da izneseš svoje mišljenje o tome da li se u tome krše Zakoni i Ustav:

  Zakon o Predsedniku, član 9.
  Nespojivost funkcija i sukob interesa
  Predsednik Republike ne može vršiti drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

  Ustav, član 111.
  Predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije funkcija.

  Ustav član 115.
  Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

  Ustav član 118.
  Predsednik Republike razrešava se zbog povrede Ustava, odlukom Narodne slupštine, glasovima najmanje dve trećine narodnih poslanika: Postupak razrešenja može da pokrene Narodna skupština, na predlog najmanje jedne trećine narodnih poslanika. Ustavni sud je dužan da po pokrenutom postupkuza razrešenje, najkasnije u roku of 45 dana, odluči o popstojanju povrede Ustava.

  Ustav, član 156.
  Javno tužilaštvo je samostalan državni organ koji goni učinioce krivičnih i drugih kažnjivih dela i samostalno preduzima mere za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

  Ustav, član 166.
  Ustavni sud je samostalan i nezavistan državni organ koji štiti ustavnost i zakonitost.

  Ustav, član 168.
  Postupak za ocenu ustavnosti mogu da pokrenu državni organi… Postupak može pokrenuti i sam Ustavni sud.

  Pitanje za tebe @Nedotepan je sledeće: Da li smatraš da su Ustav i Zakoni najviša pravna akta države i da li se po tebi članovi ovih akata navedeni u ovom komentaru poštuju od strane najviših državnih organa i institucija? Imaj na umu da je Ustav dokumenat na kome počiva postojanje pravne države Srbije i kakvo je značenje njegovog nepoštovanja.

  Potpuno je jasno da se sve navedeno ne poštuje od strane predsednika i svih državnih institucija koje je protivzakonito i protivustavno podredio sebi. Svako ko smatra da nije tako, može samo biti zaslepljen, zaveden ili potpuno glup. Prihvatanje kršenja načela da je Ustav najvažniji državni akt, svako od vas, žvalavkovih istomišljenika, takođe prihvata i potvrđuje da u ovom trenutku NE ŽIVIMO U PRAVNOJ DRŽAVI.

  Tako, gospodine @Nedotepani, nemojte se hvatati NETRANSPARENTNIH finansija i navodne koristi od istih, nego razmislite o tome kako i na koji način ova država iz osnove funkcioniše.

  Stvarno bih voleo da nama neukima na ovom portalu objasnite na koji način bilo ko u državi ima pravo da se poigrava i krši gore pomenute članove Ustava i Zakona.

  Sad lepo potražite pomoć vaših bolesnih istomišljenika Okija, Pere, Nekog, CV… pa rešite ovu enigmu i izdajte jedno nesuvislo objašnjenje, poput vašeg velikog umobolnog vođe.

  Ovo je poenta onog zbog čega su građani nezadovoljni i zbog čega u državi Srbiji uopšte ništa ne funkcioniše. Nema to nikakve veze sa žutima, Đilasom, Šolakom i kojekakvim drugim izlizanim političarima i tajkunima na kojima vaš omiljeni vođa voli da traži izgovore.

 7. Nedotepan kaže:

  @(ba)laban – jedini komentar: leči se, budalo!

 8. Nedotepan kaže:

  @Salamander – neznanje ne opravdava izricanje paušalnih ocena. Nije sramota ne znati, sramota je ne hteti znati. Ako istrajavaš u tome da ti baš voliš da procenjuješ (ne znam na osnovu čega?), recimo, da je vodozahvat od 5,5 miliona evra “sitnica” za Suboticu, pa izvoli – neka ti bude! Na osnovu poslednjeg komentara, koji si, za razliku od nekih drugih, napisao u pristojnom tonu, mislim da ti u neku ruku dugujem izvinjenje, ali moj način obraćanja je direktan i bez dlake na jeziku, jer stvarno mislim da previše budala sebi dozvoljava da se prave pametnim. Ne mislim ni ja za sebe da sam nešto pametan, ali se bar potrudim da nešto saznam pre nego što o nečemu donesem (pljuvački) sud! Vidiš, nisi u pravu da su procedure EU bile zbog sprečavanja naše halapljivosti i zloupotreba, nego zbog čestih promena zakonske regulative, i naše i EU, što je trebalo usklađivati. Drugo, u pravu si za pristupnu infrastrukturu deponiji, ali za sada nema boljeg rešenja na vidiku. Problem je konkretno put Subotica-Bikovo, ali ako deponija postepeno profunkcioniše kako treba, i to će se morati rešiti! Treće, ne znam na koje si “ostale projekte bez vitalnog značaja” na koje, navodno, trošimo mnogo više, mislio?

 9. Salamander kaže:

  @nedotepan. Ja sebe nazivam amater, ali se isto tako informišem koliko je moguće u našim mutnim vodama pa tako ti savetijem da pročitaš izjavu https://vodovodsu.rs/2-informacije/1327-u-ovoj-godini-najvazniji-fabrika-vode-i-kanalizacija-na-palicu, i da razumeš razloge zbog kojih i dalje tragam za objašnjenjem zašto se kasni sa projektom jer se nigde ne pominje probni rad. Inače razlika između vređanja i govora bez dlake na jeziku postoji, ali očigledno ne primećuješ razliku tako da taj deo preskačemo. Za put Subotica-Bikovo koje je i jedino rešenje ne znam da li postoji model finansiranja i kada se planira realizacija ali bez tog puta ni deponija neće oživeti u skorije vreme – ako imaš neke informacije pošto se činiš informisan obavesti nas neznalice. Što se tiče tih “marginalnih” projekata gde trošimo mnogo više da nabrojim samo nekoliko nedavnih aktivnosti: drveni mol na Paliću, staza oko jezera, povratak svetog trojstva, “granitne” kocke oko gradske kuće kao i osvetljenje, “sanacija” doma JNA, izgradnja atarskih puteva, obilaznica koja nema izgrađene nadvožnjake za zemljoradnike, kružni tokovi, novogodišnja rasveta i ukrasi, obnova vrtića naša radost, naplatna rampa na parkingu, pokušaj ugradnje neadekvatnih kanalizacionih cevi na Paliću…dosadilo mi je da nabrajam a nismo ni stigli do pozorišta, nove fontane i postavljanja novih kocki u centru grada gde tek očekujemo da sumiramo štetu. Ispada da je Subotica jedan jako bogat grad gde može svugde da se zakine a vi me demantujte…prihvatam samo matematičke dokaze. Iz navedenog smatram da 5,5 miliona eura nije puno za fabriku vode posebno ako smo po navodima dobili i donacije za rešavanje problema vodosnabdevanja i kanalizacione mreže.

 10. Trovach kaže:

  Molim administratora da malo “filtrira” uvredljive komentare. Jedno je nekog nazvati SNS botom jer je to cinjenica vidljiva iz samog komentara, a sasvim drugo je kada neki SNS bot nekog neosnovano naziva potpunim idiotom (koristeci vokabular najveceg prostaka kog je Srbija ikada imala), ili budalom, samo zato sto nije u stanju na kulturan nacin primiti kritiku.

OSTAVITE KOMENTAR