Produženi kovid pogađa oko 30 odsto pacijenata

Iskustva subotičkih lekara pokazuju da je sve veći broj pacijenata koji se nakon preležanog kovida vraćaju sa brojnim komplikacijama. Kako objašnjava koordinator Kovid 1 jedinice Opšte bolnice Subotica dr Dejan Dulić, kovid napada ceo organizam i zahvata različite organe ali ne u podjednakoj meri. Mogući su poremećaji plućne funkcije, kardiovaskularne komplikacije, ali ono čega se lekari najviše plaše i što se najčešće javlja su poremećaji zgrušavanja krvi, precizira dr Dulić.

Upravo zbog mogućih posledica, pacijenti se po otpustu sa bolničkog lečenja redovno prate – prva kontrola se obavlja za 14 dana u Domu zdravlja, kada se, kako ističe sagovornik TV Subotice, radi laboratorijska analiza i rendgen pluća, i kada se pacijenti u zavisnosti od stanja upućuju na kontrolu kod lekara specijaliste ili na dalje kućno lečenje.

Savet i preporuka za sve koji su se lečili u bolnici je apsolutno mirovanje od 7 do 14 dana, a zatim postepeno vraćanje normalnim životnim aktivnostima, ali bez fizičke aktivnosti i napornog rada, naglašava dr Dulić.

Većina pacijenta će se oporaviti za 30 dana od prvog dana bolesti, međutim, kako dalje pojašnjava dr Dulić, oko 30 odsto će imati produženi kovid, odnosno tegobe će trajati i do tri meseca.

Ipak, kod oko deset odsto onih koji su preležali kovid ove tegobe trajaće duže od tri meseca i to je takozvani hronični kovid, jer će te posledice najverovatnije ostati trajne, i oni redovno moraju da odlaze na kontrole kod lekara specijalista, kaže dr Dulić za TV Suboticu.

TV SuboticaKOMENTARI

  1. Caru carevo kaže:

    Produžen kovid ili posledice vakcinacije? Istinu verovatno nikad nećemo saznati.

  2. Banči kaže:

    Bolest je ozbiljna i treba se pridržavati mera. Nisu mi jasni oni koji još uvek shvataju kovid neozbiljno, a svako od nas ima nekoga bolesnoga u svom okruženju. Čuvajte se sugradjani, zdravlje je najveće bogatstvo na svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 24 = 29