Produžio dozvolu do 2018. godine: Mačković najstariji vozač u Srbiji

Sam bog zna koliko sam kilometara prešao što motorima, što automobilima, a sada kilometre najčešće prelazim biciklom. Samo prošle godine prešao sam dvotočkašem više od hiljadu kilometara – rekao je Pavao Mačković, 94-godišnjak iz Subotice

Pavao Mačković iz Subotice ima 94 godine, čita bez naočara, savršeno čuje i najstariji je aktivni vozač u Srbiji. Nedavno je produžio vozačku dozvolu.

Pavao tvrdi da i dalje bez ikakvih problema upravlja automobilom, a vozačku dozvolu prvi put je dobio 1942. godine. Nedavno je u subotičkom MUP-u produžio dozvolu do 2018. godine.

– Lekari su na pregledu bili šokirani kada su videli da i dalje čitam bez naočara, da savršeno čujem i da mi srce radi kao kod mladića – rekao je  Mačković.

Pavao-Mackovic-620x350

Sećanjem se vratio 74 godine unazad, kada je polagao vozački ispit.

– Imao sam nepunih 20 godina kada je došao inženjer iz Pešte da me ispituje za vozački ispit. Nije tada bilo udžbenika, ali sam ja već tri godine radio kao mehaničar i vozio automobile, pa mi ispit nije bio težak. Od tada sam promenio dve mađarske dozvole, dve jugoslovenske,  i vojničku i civilnu, pa onda crnogorsku, jer sam dvadeset godina živeo u Budvi, a sada imam

Sam bog zna koliko sam kilometara prešao što motorima, što automobilima, a sada kilometre najčešće prelazim biciklom. Samo prošle godine prešao sam dvotočkašem više od hiljadu kilometara – dodao je ovaj vitalni Subotičanin.

Kaže da su mu doktori nakon pregleda čestitali i produžili dozvolu još dve godine.

Tokom vozačkog staža menjao je automobile od “moskviča” do “korse”, koju trenutno vozi.

– Kao auto-mehaničar znao sam da ne treba kupovati starudiju, jer čim popravke počnu, kraja nema. Zato sam kupio novog “fiću”, posle desetak godina drugog, onda sam imao dva “renoa 4″, pa “fijata 850″, “reno 5″ i sada vozim “korsu” – priseća se Mačković, i dodaje:

– Imao sam sreće pa za 74 godine, koliko sam za volanom, nikada nisam imao nikakav udes, a obišao sam gotovo ceo svet.

Njegova vitalnost leži u receptima od kojih nikada ne odstupa.

– U životu je najopasnije lenčarenje, dakle, poželjno je uvek nešto raditi. Vežbam barem 20 minuta dnevno, onda sledi masaža, pa sve po redu. Osim toga ne treba preterano jesti, piti i obavezno se treba kloniti noćnog života.

Kaže da je za dobro srce dobra časica rakije “ruzmarinke”, kao i to da se ne žele nemoguće stvari i da je sreća u životu u ispunjenosti.

 

 

(Telegraf.rs)KOMENTARI

 1. joska kaže:

  zato nam se desavaju nesrece na ulicama jer matorci voze cak i bicikle po ledu sto nema nigde na svetu samo ovdi

 2. Pametnjaković kaže:

  @joska

  Tvoj komentar nema veze sa napisanim tekstom, jer ti ovde verovatno misliš na neke prosečne matorce.
  Tekst govori o čika Paji, koji nije prosečan „matorac“, a možda bi mogao i tebe koji imaš možda i 50 godina manje od njega da te i provoza i izvoza, tako da bi ti usta ostala otvorena od zaprepašćenja.
  Tekst govori o njemu, o čika Paji koji je pored toga što je gospodin čovek po ponašanju, on je i skroman.
  Verovatno nije hteo da se hvali, ali je bio automobilski as na trkama 70-ih godina.
  Ali suština je ta da mu je mozak i dan danas oštar kao da je pedesetogodišnjak sa ogromnim iskustvom.
  Poznajem ga lično, znam šta pričam i želim mu puno zdravlja i puno godina života da još poživi, ovako vitalan da bude još puno godina.

 3. belaj kaže:

  …ima pravo ovaj joska…..

 4. a gde je istina o vozacima kaže:

  a sta cemo sa tatinim bahatim sinovima?..citajuci svakodnevnu stampu retko se moze procitati da je neki „matorac“ ubio nekog u saobracajnom udesu ali zato imamo kantrimene, mitrovicevo „cedo“ i sl..toliko o komentaru izvesnog joske i belaja…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 57 = 67

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: