Profesionalni teatri u vojvođanskim selima

Pozorišne predstave od marta će moći da gledaju stanovnici i manjih naselja Vojvodine. U okviru programa Nacionalnog saveta Mađara (NSM) omogućeno je da profesionalni teatri vojvođanskih Mađara posete čak 60 sela, preneo je Mađar So.

Program počinje početkom marta, a njegov prvi deo će trajati do sredine juna.

Zavesa

Jedna od inicijatorki programa Ildiko Lovaš objasnila je da je ovaj program pokrenut još 2007. godine kao rezultat okruglog stola tokom kojeg je bilo reči o pozorištu.

"Mislim da je prirodno rešenje da pomognemo pozorišta da dospeju i u manja naselja, a kada su se stvorili uslovi, rešili smo da NSM potpomogne ovu akciju tako da Savet već petu godinu finansira ovaj program", istakla je Lovaš.

Članica Izvršnog veća NSM je za Mađar So izjavila da će Mađarska drama Narodnog pozorišta iz Subotice, koja je prihvatila da odigra predstave u čak 40 naselja, za ove nastupe dobiti 1,5 miliona dinara, dok će ostala pozorišta, kao što su Novosadsko Pozorište, Pozorište "Deže Kostolanji" i Senćansko kamerno pozorište, dobiti po milion dinara. Novina je da će Mađarsku dramu Narodnog pozorišta iz Subotice prema obećanjima pomoći i pokrajinski sekretarijat za kulturu, takođe sa 1.5 miliona dinara.

"Sa direktoricom Narodnog pozorišta iz Subotice Ljubicom Ristovski smo inicirali uključivanje pokrajinskog sekretarijata u ceo program, iz razloga jer je baš zbog ovog zadatka, održavanja predstava u manjim naseljima, i pokrajina postala osnivač Mađarske drame, pored samog grada. Druga novina je što će od ove godine NSM potpomoći i amaterska pozorišta u realizaciji predstava u manjim mestima", dodala je Lovaš.

"Planiramo da odigramo šest predstava u martu i aprilu, u maju četiri, a u junu dve. To znači 18 predstava do kraja sezone. Trudimo se da ove nastupe sastavimo na taj način da to nema uticaja na mesečni repertoar pozorišta i da ne bude opterećujući ni za glumce", rekla je umetnička direktorka Drame na mađarskom Kata Đarmati.

Direktor pozorišta "Deže Kostolanji" Andraš Urban rekao je da su u tom pozorištu u toku probe komada "Ferenc Molnar" u režiji Friđeša Kovača, a namera je da se nakon premijere sa tom predstavom gostuje u manjim naseljima.

"Istovremeno je u programu gostovanja dobila mesto i predstava "Vojadžer" u režiji Lasla Kesega, kao i produkcija Marte Bereš i Gabora Mesaroša. Od određenih lokacija, od mogućnosti, će zavisiti koju će predstavu publika moći videti prilikom gostovanja", objasnio je Urban.

 

RTVKOMENTARI

  1. Rastafarijanac kaže:

    Evo i Mamike, i ona se javila :-). E sada će da procveta čantavirsko pozorište. Vidite li dragi moji sugrađani da g. Magla-i nije uzalud spucao 30 vagona naših para.

  2. JAPAJA kaže:

    Manite se glumatanja. Koga briga za glumatanje. Ljudi nemaju ni za hleb a vi o glumatanju. Šta se dešava sa računima za Toplanu. Što se ćuti. Ko će nam reći ko je učestvovao u ovom masakru. Narode ne dozvolimo im da kao prošle godine bude pojeo vuk magarca. Stavimo do znanja da ne mogu više nekažnjeno vršiti masakr nad stanovništvom. Dakle Maglai gukni , gukni Grgo Horvacki , gukni Marija Šolja Kern … Znamo mi dobro ko nam je smestio.

  3. Mister No kaže:

    Moguće da je kulturno uzdizanje krađa upakovana u celofan ali mislim da je bolje da stanovnici prigradskih naselja gledaju pozorišne predstave nego da ratuju po kafanama.

OSTAVITE KOMENTAR