Program identifikacije, praćenja i razvoja mladih sportskih

Sportsko udruženje građana SuTeam Vas obaveštava da započinje „Program identifikacije i razvoja mladih sportskih talenata“. Program će biti realizovan kroz SuTeam Školu Sporta. Škola je predviđena za decu uzrasta od 5 do 9 godina starosti.

OSNOVNI CILJEVI I ZADACI PROGRAMA:
• Identifikacija i razvoj mladih sportskih talenata,
• Podsticanje višestranog psihosomatskog razvoja dece,
• Omogućiti detetu sticanje osnovnih znanja, veština i navika potrebnih za prilagođavanje novim motoričkim aktivnostima,
• Voditi evidenciju o telesnom i motoričkom razvoju deteta (putem odgovarajućih testova), o uspešnosti u savladavanju tehnike pojedinih sportova, i zatim usmeriti dete na sport koji mu najviše odgovara prema njegovim afinitetima i predispozicijama (telesnim, motoričkim, psihološkim i genetskim),
• Stvoriti naviku svakodnevnog fizičkog vežbanja kod dece,
• Zadovoljiti dečije potrebe za kretanjem, odnosno vežbanjem,
• Podsticati usvajanje znanja o različitim sportovima i vrednosti bavljenja sportom,
• Podsticati pozitivan stav prema zdravom načinu života i zdravoj ishrani.

FAZE – DELOVI
Istraživanja su pokazala da je početak specijalizacije u sportu predviđen negde između 7 i 10 godine, u zavisnosti od vrste sporta, a za neke sportove čak i između 12 i 14 godine života. Samim tim ceo program je predviđen u 3 faze, tj. 3 dela:
1. Osnovni oblici kretanja (gimnastika, atletika, plivanje, klizanje, …)
2. Tehnike sportskih disciplina (odbojka, košarka, rukomet, fudbal, …)
3. Sportske igre i drugi sportovi (skijanje, jedrenje, hokej na ledu, …)

GRUPE:
Deca se grupišu u zavisnosti od broja navršenih godina i motoričkih sposobnosti koje poseduju i to:
1. Osnovna grupa – 5 i 6 godina
2. Napredna grupa – 6 i 7 godina
3. Završna grupa – 8 i 9 godina

ŠTA DOBIJAMO OVIM PROGRAMOM?
• Sportski obrazovanu decu (kako praktično, tako i teorijski)
• Decu motorički razvijeniju od vršnjaka
• Decu sa stečenim radnim navikama
• Decu koja vole određeni sport, a ne decu koje roditelji teraju da voli taj sport.

Značaj i efikasnost ovakvog sistema jeste u otkrivanju talenata za vrhunski sport i adekvatan tretman sa njima, tj. dalje usmeravanje u odgovarajuće sportske klubove.

S’poštovanjem,
Vaš SuTeam.KOMENTARI

 1. Beli kaže:

  Ne volim da se ponavljam ali nažalost moram. Kolege iz SuTima će sa ovim raditi jednu izvrsnu i nadasve potrebnu stvar za decu. Ostaje nepokriveni prostor koji sam objavio u blogovima " Otimanje dece sa ulice " i " Ostajte ovde " na Subotica info . Voleo bih komentar kolega iz udruženja i inicijativu da poradimo nešto za naš budući subotički vrhunski sport

 2. djomla kaže:

  Ovo je jedna dobra inicijativa jer ce deca radom u ovoj skoli, dobiti mogucnost da izaberu sport koji im se najvise svidja i u kom se najvise snalaze. To je veoma bitno jer cesto deca "prisilno" treniraju neki sport koji im se ne svidja, sto cesto izaziva odbojnost prem bilo kakvom sportu i rekreaciji. Takodje cesto se desava da nakon treniranja nekog sporta, taj sport ne ostavi lepo secanje na njega, jer se on nije shvatao kao igra vec kao obaveza. Pustite decu da se igraju sporta, i ucinite im da taj sport bude zanimljiviji od igara na racunaru i od facebooka, pa ako neko dete pokaze talenat i volju, onda se tek radi na tome da se od njega napravi vrhunski sportista.

  Posebno je pozitivno to sto ce roditelji ovog grada dobiti mogucnost da svoje dete povere mladom i strucnom kadru, koji ce raditi na fizickom razvoju deteta u dobu kada ono raste.

 3. Beli kaže:

  Naravno , potpuno se slažem sa vama . Ja želim da povežem nastavak razvoja mladog sportiste u kasnijem radu i razvoju u sportu koji je izabrao i za koji je talentovan. Tu ima mnogo zamki na koje upozorava navedeni blog .

  Savremena nauka govori o načinu određivanja talenata i motivisanja za određeni sport . Nakon samostalnog izbora , deca počinju sa treninzima a kasnije sa pojačanim treninzima pripremajući se za profesionalni način bavljenja sportom. Vara se svako ko misli da će stručnjaci da ubiju vreme i novac u nekoga ko će trenirati na rekreativnom nivou. Niko ne upozorava roditelja i dete o predstojećim , definitivno nezdravim , fizičkim naporima koje očekuje mladi organizam . Roditelji , zaslepljeni mogućim uspehom pristaju na svašta . Kod sportiste ređi je motiv novac u početku , ali se on neminovno javlja kasnije .

  Jednom rečju , činjenjem dobrog dela , otvara se prostor sportskim mešetarima koji žele da unovče sve što se može ne gledajući zdravlje i budućnost mladog čoveka . Jedini je fudbal i košarka koji donekle obeštete i manje uspešne sportiste.

  Zato bi dobro bilo da mladi sportisti i roditelji dobiju makar informativna znanja o sportskon i manje sportskom menadžmentu. Pomeranje granica u svakom sportu iziskuje nadljudske napore. Čovek treba da je informisan radi svesnog odabira svoje sportske karijere, znajući šta ga čeka sa zdravljem i u veteranskom dobu !!!

 4. suteam kaže:

  Hvala na podršci….
  Evo šta naši susedi kažu o sportu mladih
  http://www.vecernji.hr/zivot/preuranjen … nak-187570

  O nama i našem radu više možete da saznate na http://www.suteam.org ili http://www.sportmladih.org

  Tamo imate i kontakt podatke da se javite za saradnju.
  Do tad pozdrav i dođite u Subotu 11.09.2010. u 10h na prvi trening SuTeam Škole Sporta u salu Tehničke škole

OSTAVITE KOMENTAR

65 + = 67

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: