Proizvodi “Severa” stigli do Sibira i Konga

Visoke stope i porezi, „siva ekonomija”, nelikvidnost i ročnost plaćanja problemi su privrednika, ali region severne Bačke i Potisja ima i velike potencijale – ocenjeno je prilikom posete Subotici delegacije Privredne komore Srbije.

Proizvođač generatora ATB „Sever”, koji sada posluje u okviru kineskog „Volonga”, a koga zovu i „Simens iz Šangaja”, planira da proizvodne pogone iz Austrije i Nemačke preseli u Suboticu i zaposli nove radnike.

Sever

„Posebno su me obradovale dve stvari: ne samo da je to fantastična kompanija sa veoma dobrim i konkurentnim proizvodima koje ćete naći i u Sibiru, Norveškoj i Kanadi već što su to generatori koji su osmišljeni i proizvedeni u ATB „Sever” u Subotici, a koriste se i u hidroelektranama u Kongu”, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije nakon posete ovoj fabrici.

Nakon obilaska firmi u Subotici, u Regionalnoj privrednoj komori održan je sastanak sa 50 preduzetnika iz regiona, koji su ukazali i na probleme sa kojima se susreću u poslovanju.

„ Siva ekonomija je rak-rana naše privrede. U uređenim sistemima ona se kreće između osam i 12 odsto, a kod nas je čak 30 procenata. Problem su i nelikvidnost i ročnost plaćanja”, ocenio je Slobodan Vojinović, predsednik Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore za Severnobački upravni okrug.

Iako region severne Bačke i Potisja beleži suficit i spoljonotrgovinsku razmenu od dve milijarde dolara, preduzetnici se suočavaju sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

„ Problem koji se evidentno primećuje je gubitak kvalifikovane radne snage zbog migracija ka Evropskoj uniji, kao i zbog neadekvatnog obrazovnog sistema. Privrednici su iskazali bojazan da, već u narednim godinama, zbog toga neće moći da odgovore na potrebe proizvodnih procesa”, izjavio je Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Delegacija Privredne komore Srbije obišla je i fabriku „Elektroremont”, koja sada ima italijanskog vlasnika, a planira da postane centrala za remont motora za vozove i metroe iz cele Evrope.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Marsovac kaže:

  Blago nama, a sto vec 10 godina finansirate konkureciju tom Severu u Subotici? Kakva je to pozitivna privredna klima u kojoj jedan placa sve a drugi se subvencionise. Nisu ti iz M Bajmoka neka visoka tehnologija koje nema u Subotici vec primarna proizvodnja koja je odvukla radnike Severu i Elektroremontu. Jer eto neko moze malo vise da ponudi posto je subvencionisan.

 2. Vlada kaže:

  Ako slucajno ne pratite Borisa na YT.
  https://www.youtube.com/watch?v=vNNG_mn_9DU

 3. Bobisa kaže:

  Pa sever je i bio naj jaci u proizvodnji motora svih vrsta od vetro generatora za celu evropu pa i dalje do motora za grejalice gorenje koje i posle 30 godina rade,a oni kao doveli neke investitore u mali bajmok hahaha smesni su!!!!

 4. Petar Gabrić kaže:

  Sve što je tokom privatizacije urađeno od strane vlasnika, njegovih podanika je urađeno na štetu bivših i zatečenih radnika. Ne želim da imenujem ljude koji me dobro znaju! Neka im je savest mirna ! Pokazili su i dokazali kakav im je karakter !!! A država ? Prisvojila veći deo društvenog vlasništva !!! Podelili akcije sramotne vrednosti itd…Svi skupa su velika sramota i sam se stidim što sam sa takvim neljudima radio u, inače, firmi, koju nisu oni stvorili ! JADNICI !!!

 5. stormwatch kaže:

  A recite mi gospodo koliko vetrenjaca je postavljeno u Vojvodini ili Ex Yugoslaviji kada je Sever bio u najjacoj fazi? 0 – NULL – ZERO – NISTA. Toliko o tome.

OSTAVITE KOMENTAR