Farma glista najbolja “Zelena ideja”

Nikola Grujičić iz Valjeva, Vladan Pantović iz Knića, i Poljoprivredno gazdinstvo Čović Stevana, iz Subotice dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru Nacionalnog foruma za "Zelene ideje" koju dodeljuje Trag fondacija, Američka agencija za međunarodni razvoj, Fond braće Rokfeler, Institut za održive zajednice i Erste banka.

zelene_ideje_030614_tw1024


 
Na celodnevnom događaju u sredu 2. jula deset finalista je predstavilo svoje ideje od kojih je žiri odabrao tri za čiju realizaciju će njihovi podnosioci dobiti donacije po 7.000 USD. Pobedničke ideje će konkurisati i za dodatnih 10.000 USD na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler, zajedno sa učesnicima iz Makedonije, Albanije i Crne Gore.

 

Za proizvodnju organskih jaja i organske hrane za kokoške na svom imanju kod Valjeva, Nikola Grujičić osvojio je prvu nagradu, za izradu prototipa automatizovane, protočne sušare za voće, povrće i začinsko bilje, koja je zasnovana na principima energetske efikasnosti Vladan Pantović iz Knića osvojio je drugu nagradu, dok je treću nagradu osvojila ideja Poljoprivrednog gazdinstva Čović Stevana, iz Subotice, za osnivanje farme glista i humusa glistenjaka i prelazak sa konvencionalne na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

 

Najbolje ideje odabrao je petočlani žiri koji su činili Vojislav Stokić, direktor Direkcije za mala preduzeća i preduzetnike Erste banke, Kristina Nikolić, direktorka marketinga kompanije "Strawberry energy", Biljana Stepanović, generalna direktorka "Business Info Group", Vladimir Stojanović, programski direktor Udruženja Optimist i Dragan Srećković, direktor programa za održivost i evaluaciju u Institutu za održive zajednice (ISC).

 

– Kao i u slučaju ostalih programa podrške preduzetnicima u kojima učestvuje Erste banka, i za pobednike zelenih ideja je predviđen mentorski program, kako bi šanse da od ovih ideja nastane održiv biznis bile što veće – izjavila je Mirjana Šakić, koordinatorka specijalnih programa Erste banke namenjenih početnicima u biznisu.

 

Osim pobedničkih ideja, na forumu su predstavljene i ideje o proizvodnji inovativnih sapuna za pranje voća, povrća i kućnih ljubimaca, izradi peći za pripremanje hrane namenjene socijalno ugroženoj populaciji, pokretanju Eko kafea u "reciklažnom" duhu, zelenom turističkom info štandu, proizvodnji pratećih aksesoara za automobile, adaptaciji hostela "Montana" za letnji i seminarski turizam na Kopaoniku i proizvodnji dečjih igračaka. Ukupno je stiglo 193 prijave, a 23 ideje su ušle u drugi krug konkursa.

 

Nacionalni forum za "Zelene ideje" pokrenuli su Balkanski fond za lokalne inicijative u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste bankom. Od ove godine partner na projektu je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC). Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća dobili ohrabrenje i sredstva da razvijaju inovativne preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog razvoja. Ove ideje se tiču privrednog razvoja, koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

 

EkapijaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR