Projekat Adam Vaš

Vaš Adam bio je konobar u jednoj od najstarijih subotičkih kafana. Bilo je to davno, još krajem 19. veka.

O tome kako je jedan projekat  i moderna zgrada, polovinom sedamdesetih dobila ime po njemu, evo par redaka i slika.

Put ka uspehu, Adam je započeo kada je otkupio kafanu u kojoj je radio, i rešio da unapredi posao. To mu je uspelo u toj meri, da je ova, izgledom skromna kuća, postala značajan gradski toponim, poput mnogo lepših kuća i palata. Lepog enterijera i još bolje kuhinje, ovo mesto će proslaviti i njegov sin Elemer i snaja Edita, ćerka vlasnika bečejske pivare – Gerber Nandora.

Gostiona i pivnica Adam Vaš bila je stecište glumaca, slikara i ljudi od umetnosti, pa je u njoj vladala posebna atmosfera. Brojne umetničke slike i predmeti koji su krasili lokal, dobijeni su od umetnika koji su tako poravnali svoje račune.

Ovo slavno mesto je 1946. godine pretvoreno u vojnu menzu a gazdarica Edita, ćerka čuvenog bečejskog pivara Gerbera, postala je kuvarica u svom nekadašnjem restoranu.

Od tada je ovaj objekat propadao, usledio je požar nakon koga je kuća pretvorena u magacin. Tada više ništa nije nagoveštavalo da tu nekada bilo jedno fino mesto, ali se ono i dalje zvalo – Adam Vaš.

Zgrada današnje OŠ Ivan Goran Kovačić, dugo je nosila ime CRVENI VO, što nikako nije odgovaralo ovakvoj građevini ali ime joj je predodredila kafana koja je nekada zauzimala  taj plac. Puno toga se izdogađa na takvim mestima da bi tek tako nestali duhovi  vremena.

Kada je konačno srušena gostionica Adam Vaš, pripremljen je projekat za poslovno stambenu zgradu „Adam Vaš“. Početkom sedamdesetih godina, kada su nove zgrade svojim položajem prosto morale da prkose uobičajenom shvatanju pojma ULICA, ova zgrada se savršeno uklapala u urbanu matricu. Štaviše, uobličila je jedan uzbudljiv gradski blok koji je delovao monolitno a ipak je sa svake strane izgladao drugačije i zanimljivije.

1936. godine

Nestala je uličica koja je prolazila između Nazorove i Cara Dušana, a dobijeno je dvorište za zgrade koje su nastale u rasponu od 60 godina.

Rušenje ulice Ive Vojnovića

adam vass

(Razgovor sa potomcima Adama Vassa, vodio Geza Gulka /Rukovet, dec. 1999.g/)KOMENTARI

  1. Ivica kaže:

    Ja sam bio ubeđen da je zgrada u čijem se prizemlju nalazi ProCredit banka građena 50-tih, eventualno početkom 60-tih (procena po stilu u kojem je građena), dok se objekat između, onaj koji zatvara Vojnovićevu ulicu, vidi da je iz 70-tih…Jako zanimljiv blok, eto može se komotno reći da izgleda mnogo bolje nego pre rata, takvi slučajevi su stvarno retki…

  2. Anonimni kaže:

    TRAMVAJ 1897-1974. – Ukinut u Subotici – ove godine 2014. aprila i to 2-og četrdeset godina

    bez tramvaja. Za manifestaciju ako je potrebno imam više od 300 slika c.b. kao i color. DGY

OSTAVITE KOMENTAR