Projekat Kosmoplov

Osnovna škola „Sečenji Ištvan“ u Subotici jedna je od retkih škola u Srbiji koja ima čak četiri teleskopa. Zahvaljujući tome u školi je realizovan projekat „Kosmoplov“ u okviru kojeg su učenici gledali zvezde, ali i učestvovali u kreativnim radionicama na temu astronomije.

Projekat „Kosmoplov“ Osnovna škola „Sečenji Ištvan“ u Subotici realizovala je u saradnji sa studentima Učiteljskog fakulteta na mađarskom jeziku. Osnovni cilj bio je da se astronomija, kao večito tajanstvena i zanimljiva nauka što bolje približi talentovanim učenicima trećeg i četvrtog razreda.

skola,-teleskop_660x330

“ Oni se nažalost sa astronomijom kao naukom vrlo malo sreću u svojim udžbenicima, a s obzirom na to da će uskoro biti peti razred eto prilike da nešto i pre toga nauče o jednoj od najstarijih nauka“, objašnjava Vesna Vajs, direktorica OŠ „Sečenji Ištvan“.

Učenici su tokom dana učestvovali u brojnim radionicama, tokom kojih su mogli da pokažu svoje znanje i kreativnost.

“ Danas su nam pričali o suncu i o zvezdama. Posmatrali smo ih teleskopom. U boravku smo previli zvezde od žutog papira i te zvezde će ići na izložbu“, kaže Branislav Bandin, učenik OŠ „Sečenji Ištvan“.

U projektu „Kosmoplov“ aktivno su učestvovali i roditelji đaka, od kojih su neki i sami zaljubljenici u astronomiju. Tomislav Bandin se već 30 godina amaterski bavi ovom naukom, a tokom večeri je učenicima pokazao kako se koristi teleskop.

skola,-kosmoplov_660x330

„Decu zanima sve u vezi astronomije. Zanimaju ih nebeska tela, žele da vide mesec, kratere, satelite. Sve je to njima lepo i novo, a u našem školskom sistemu nije dovoljno zastupljeno“, smatra Tomislav Bandin, roditelj i astronom amater.

Na kraju večeri učenici nisu otišli svojim kućama, nego su svi zajedno prespavali u školi, To je takođe deo projekta, a cilj je da se škola đacima približi na jedan drugi način, kao mesto druženja i mesto gde na kvalitetan način mogu provesti svoje slobodno vreme.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR