Projekat novog groblja čeka tri decenije na realizaciju

Ukoliko Subotica ne realizuje projekat izgradnje centralnog gradskog groblja, u ovom gradu za pet godina neće više biti nijednog mesta za sahranu piše Pres! Projekat za izgradnju novog groblja postoji već skoro tri decenije, ali osim što je određena lokacija za to u Malom Bajmoku, ništa se po ovom pitanju dalje nije uradilo.

.

Određena je površina od 63 hektara, ali eksproprijacija zemljišta još nije ni počela, tako da u Subotici groblja postaju veoma tesna. Najveći grad na severu Bačke, osim što ima sve manje mesta za “večne kuće“, nema ni kolumbarijume i rozarijume, a o krematorijumu i ne razmišljaju.

.

– Imamo konstantan i alarmantan problem sa nedostatkom grobnih mesta u Dudovoj šumi, Aleksandrovu, Senćanskom i Bajskom groblju. Mesta za nove sahrane sve je manje, kao i mogućnosti za proširenje postojećih grobalja, jer gde smo mogli otkupili smo okolne parcele i proširili se do krajnjih granica. Zato je krajnje vreme da se ovaj problem shvati ozbiljno i preduzmu konkretni potezi kako bi se nastavilo s projektom izgradnje centralnog gradskog groblja od pre skoro tri decenije. Mnoge garniture vlasti bile su upoznate sa ovim problemom, ali se nije odmaklo dalje od ideje – priča za Press Vesna Prćić, direktorka JKP “Pogrebno“.

.

Red pravoslavnih, red katoličkih

.

Iako su u Subotici sva groblja gradska, godinama su pravoslavci sahranjivani na jedna, a katolici na druga mesta. Međutim, kako je na grobljima sve manje mesta, veroispovest dolazi u drugi plan, pa se na pojedinim grobljima u jednom redu sahranjuju pravoslavci, a već u drugom redu su katolička večna počivališta.

.

– Trudimo se da ne dođe do haosa na grobljima, već da organizujemo redove kako bi mogli da se podignu spomenici u skladu sa verskim običajima – kaže Prćić.

.

Nedostatak prostora na većini od 11 grobalja u Subotici, kojima upravlja JKP “Pogrebno“, u situaciji kada je smrtnost stanovništva u porastu, može se jedino rešiti ako se nastave aktivnosti na izgradnji centralnog groblja koje je predviđeno još 1984. godine na prostoru iza Batinske i Fočanske ulice prema Somborskoj pruzi. Odlukom tadašnjeg izvršnog veća formirana je radna grupa koja je sačinila projekat i pribavila dokumentaciju, ali ideja nikada nije sprovedena u delo.

.
– Bespredmetno je danas pričati o tome šta je bila namera pre 30 godina, ali prostor koji je tada definisan najverovatnije će da bude zadržan novim planom i detaljnom regulacijom, jer je to dobra lokacija za parkovsko groblje sa dosta zelenila koje će jednog dana, kada uraste u građevinski reon, što je neminovno, biti pretvoreno u park i obogatiti zelenilo grada – kaže arhitekta Petar Andrić, odgovorni urbanista u Zavodu za urbanizam u Subotici.
.

Niko ne zna koliko košta novo groblje

.

Bivši direktor JKP “Pogrebno“ Nikola Kvala pokušavao je 27 godina da realizuje projekat izgradnje centralnog groblja, ali se od lokacije i ideje nije odmaklo mnogo. Ni danas JKP “Pogrebno“ nije u finansijskoj mogućnosti da obnovi ovaj projekat a, što je najgore, ne zna se ni koliko je sredstava potrebno da se realizuje takva investicija. Zbog toga, još je teže preći sa reči na dela, jer niko ne želi ni da licitira i iznosi makar “okvirne“ cifre.

..

Licitacijom do grobnice

.

A dok se sa reči ne pređe na delo, u JKP “Pogrebno“ problem nedostatka mesta za sahranjivanje delimično rešavaju licitacijom i prodajom napuštenih grobnica i poništavanjem grobova i raka.

.

– Naknade za održavanje grobnica i raka plaćaju se deset godina unapred i kada prođe tri i više godina od poslednje uplate mi to mesto stavimo na listu napuštenih. Nekoliko puta o tome obaveštavamo naslednike i rodbinu pokojnika i, ako se i posle pola godine ne jave, mi taj prostor dajemo na ponovnu prodaju – objašnjava Prćić.

.

Izvor: PressKOMENTARI

 1. Nana kaže:

  Mislim da je vreme da i Subotica dobije svoje rozarijume i time smanji potrebu za velikim prostorima i nepotrebnim izdacima!!!

 2. dasHHa kaže:

  Formiranje centralnog „Vecnog parka“ je prioritet ovog grada. Treba organizovat raspravu o arhitektonskom i stilskom resenju izgleda a nekoliko primera iz sveta moze biti idejno resenje:
  1. Arlington park u Vasington DC (u svetu vazi za jedan od najlepsih) – jednostavno slozene pojedinacne grobnice sa uredjenenim travnjacima i okolnim zelenilom.

  trotoar

  2. Americko groblje u Manili na Filipinima koje je predivno uklopljeno u sredistu prestonice takodje pojedinacne grobnice

  trotoar

  3. Američko ratno groblje, Normandija, Francuska

  trotoar

  trotoar

  4. Langedijk parkovno – grobni kompleks u Holandiji je po meni najlepsi na svetu. Sam kompleks je delo slavnog holandskog arhitekte eksterijera Karesa En Branca (Karess En Brands) koji je iskoristio obliznju reku za projektovnje sistema kanala koji okruzuju ceo park. Osim pojedinacnih grobnica u parku postoje i porodicne grobnice koje su u duhu 21.veka. Slike govore hiljadu reci pa pogledajte:

  trotoar

  trotoar

  trotoar

 3. dasHHa kaže:

  Malo googlanja i matematike i lako se izracuna priblizna cena izgradnje cent. groblja.
  – Budzet Grada Subotica za 2011.g – 4.123.164.000,00 din (oko 41 mil eura). Kako promenom zakona o porezu na plate gradu od sledece godine ostaje 80% iznosa od poreza na plate umesto 40% do sada, budzet ce biti podebljan.
  – Ako se za merodavni podatak uzme vrednost projekta holandskog groblja Langedijk koji iznosi 1,2 mil eura za 6 hektara onda bi proiblizna vrednost subotickog cent. groblja iznosila oko 10 mil eura.
  – Ovaj iznos neka se podeli na priblizno 5 god. koliko projekat realno treba da se zavrsi i dobije se iznos od oko 2 mil. eura godisnje sto je oko 5% iznosa budzeta grada u 2011.g. Naravno da se mora ukljuciti i pokrajinski fond u finansiranje sto opet umanjuje izdavanja iz gradskog budzeta.

 4. djomla kaže:

  trotoar

  A gde su ovde klupice? 🙂

  2 miliona evra godišnje? Nema od toga ništa… Biće dobro ako se neko od groblja proširi za koju parcelu. I ovaj projekat koji zahteva eksproprijaciju je isuviše komplikovan, i u praksi potpuno neizvodljiv…

OSTAVITE KOMENTAR

2 + 8 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: