Projekat potpunog uklanjanja otpada iz Kelebijske šume

Predmet: Saopštenje za javnost

Projekat potpunog uklanjanja otpada iz Kelebijske šume

Nakon višegodišnjih, veoma ozbiljnih volonterskih aktivnosti na uklanjanju otpada sa područja Kelebijske šume, Zeleni Subotice su ove godine pokrenuli projekat pod nazivom “Zaštitimo i očistimo Kelebijsku šumu”. Ovaj projekat je na objavljenom konkursu dobio podršku Ministarstva zaštite životne sredine, koje je odobrilo njegovo sufinansiranje u iznosu od 90% potrebnih sredstava, odnosno u iznosu od 750.000 dinara. Ostatak od 10% su obezbedili Zeleni Subotice.

Prva aktivnost na terenu je održana u ponedeljak 23.09.2019. godine i donela je odlične rezultate. Angažovani aktivisti su detaljno prešli oko 500 hiljada kvadratnih metara, kroz gustu šumu, i tom prilikom sakupili preko 5 kubika rasutog otpada. U najvećoj meri dominira plastični otpad, što predstavlja jedan od najvećih problema kada je u pitanju zagađenje životne sredine.

Kroz projekat je planirano uklanjanje otpada sa površine od 14 miliona kvadratnih metara i u narednom periodu se očekuju učestalije aktivnosti kako bi se postigao cilj, a to je u potpunosti očistiti Kelebijsku šumu od nerazgradivog otpada.

U saradnji sa Šumskom upravom iz Subotice i zahvaljujući odobrenim finansijskim sredstvima, sada imamo priliku da metalne kontejnere postavljamo unutar šume kako bismo što lakše odlagali prikupljeni otpad i transportovali ga do gradske deponije.

Projekat podržavaju i u njemu učestvuju i predstavnici MZ Kelebija, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na srdačnoj i efikasnoj saradnji.

Takođe, pozivamo sve ljubitelje prirode i ekološki svesne građane koji žele da se pridruže u narednim aktivnostima, da dostave svoje podatke putem e-maila (office@zelenisubotice.rs) ili putem poruke na zvanicnoj Fb stranici ZeleniSubotice.rs

Kao i uvek, apelujemo na građane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena, da čuvaju svoj grad i svoju okolinu, a nadležne inspekcije pozivamo da oštro sankcionišu svakoga ko krši zakon. Došlo je vreme da kao društvo ozbiljno razmišljamo o očuvanju prirodnih resursa. Svesni smo čenjenice da su višedecenijski nemar i bahato ponašanje prema prirodi doveli do toga da podzemnu vodu, klasičnim kopanjem bunara više ne možemo da koristimo bez prerade i hemijskog tretmana.

Još jednom zahvaljujemo Ministarstvu životne sredine što prepoznaje ozbiljne probleme i izdvaja sredstva za njihovo rešavanje.

Gradski odbor Zelenih Subotice

 KOMENTARI

 1. Ljubica Drča kaže:

  Postavite kamere i kažnjavajte pa će biti druga priča

 2. MarkoS kaže:

  Kelebijska suma su pluca Subotice!

 3. Trovach kaže:

  Evo mog primera. Posto volim da pecam, jako mi smeta kada izabranom mestu zateknem razbacane kese, papire, konzerve… Znam da su to ostavile moje “kolege” pecarosi bez savesti, ali ne volim da mi boravak u prirodi lici na boravak na deponiji. Zato pokupim i ponesem i svoje i njihovo smece. Moja kanta za smece nikada nije prepunjena, pa stane i tudje, ali nije resenje da mi kupimo za bahatom stokom. Resenje je da se svi kompletno dovedemo u red. Od bacenog papirica, ili pikavca u centru grada, pa do istovarene gomile suta tamo gde je nekome zgodno. Svi trebaju biti kaznjeni i to ne nenormalno velikim, vec sasvim izvesnim kaznama. Kada bi svako znao da ce skoro sigurno biti kaznjen, dobro bi razmislio. Dovoljno je da komunalni policajac bude u civilu, napravis prekrsaj, on pokaze identifikaciju i napise prijavu. Bato, ako imas gomilu para komotno ih razbacuj po subotickim ulicama. Samo treba da ih pokupimo. Nemate vi bahati tol’ko para.

 4. Bivši kaže:

  Ne bi bilo loše da se Zeleni pozabave praznom livadom između poslednjeg progona i borove šume (kad se skrene desno na kraju proleterskih brigada). Na toj livadi je Zorka odlagala svoje otrove i zbog toga na toj livadi nema ni jednog drveta sem jednog bora koji je jedini imao dovoljno duboko korenje i koji je imao pristup čistoj vodi. Kada prođete tom livadom (postoji stazica), možete videti životinjske kosti od životinja koje su stradale pasući na toj livadi. Trebalo bi od ovih novaca postaviti table koje bi upozoravale stočare da ne dovode stoku tu na ispašu.

 5. TkoJeOvdeLud kaže:

  Lepo od Zelenih, lepa je i novčana svota, znamo i za druge primere koji su isto ovako, pa čak i više smeća sakupili (17 m3) ali šta se dešava posle mesec, dva? Na istim mestima ponovo deponije! Pitam se ko je za to odgovoran?

 6. X-MEN kaže:

  LJUBCA DRČA @
  Ukrašće i kamere 🙂 svaka čast akcijašima ali nije rešenje u akcijašima i radnim akcijama nego u svesti , i savesti pecaroša i vilend neandertalaca, 16 god dolazim na majdan sa društvom , kotlićamo , rostiljjamo , nikad nismo ostavili smeće, sve pobacamo u vatru i sačekamo da izgori , a dreveće za potpalu tražimo i do km od ” kampa ” samo da je što suvlje…ali ima nas svakavih a vidim najviše nikakvih !

OSTAVITE KOMENTAR