Projekat – Regionalna sanitarna deponija

Kako bi se dugoročno rešio problem otpada u regionu, grad Subotica i opštine Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš i Čoka su za svoj region osnovale zajedničko preduzeće „Regionalna deponija“ d.o.o. Subotica čiji je zadatak da izgradi nov, savremeni regionalni sistem za upravljanje otpadom u skladu sa evropskim standardima.

 

Regionalni sistem za upravljanje otpadom čine više elemenata:

 

1. Sanitarna deponija

2. Postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina

3. Kompostirnice

4. Sabirni centri

5. Transfer stanice

Za razliku od postojeće deponije koja nema izolaciju, niti sistem za sakupljanje procednih i ocednih voda, kao ni deponijskih gasova i gde se otpad odlaže bez bilo kakvog prethodnog tretmana, regionalna sanitarna deponija će imati:

 

– Postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina. U ovom postrojenju će se razdvajati otpad po vrstama i svojstvima, i na ovaj način će se dobiti sekundarne sirovine spremne za presovanje, baliranje i odlaganje u prostor za smeštaj, gde će se sirovine odlagati do daljeg slanja u reciklažne centre. Suština postrojenja je da se izdvoji sav otpad koji ne može da se reciklira, kako bi do tela deponije dospeo samo onaj deo otpada, koji ne može ni za šta drugo da se iskoristi.

– Telo sanitarne deponije će imati nepropusnu podlogu i na ovaj način će se sprečavati otok procednih voda u zemljište i u podzemne vode. Procedne vode će se prikupljati posebnim drenažnim sistemom i ponovo će se koristiti za regulaciju vlage same deponije, ovim sistemom će se, takođe, vršiti monitoring zagađenja. Eventualni viškovi vode će se prerađivati u postrojenju za prečišćavanje otpadnih vode i koristiti za popunjavanje bazena za protivpožarnu upotrebu, za pranje vozila, za potrebe kompostera i slično.

 

– Telo deponije će sadržati i sistem za sakupljanje deponijskih gasova (metana) radi sprečavanja negativnih uticaja njihove emisije, koji se može koristiti i za dobijanje električne energije za potrebu centra.

 

– U telo sanitarne deponije će se odlagati samo otpad koji ne može da se reciklira ili kompostira. Zajedničko odlaganje opasnog otpada sa drugim vrstama otpada, na istoj lokaciji, nije dozvoljeno.

 

– Sanitarna deponija neće biti izvor neprijatnih mirisa jer će se veći deo organskog otpada kompostirati, a ostatak koji će se odlagati u telo deponije će se prekrivati inertnim materijalom svakih 24 sata. Zbog istog razloga ni vetar neće moći da raznosi gornji sloj otpada sa deponije.

Transfer stanica

 

Mesto do kojeg će se otpad dopremati i privremeno skladištiti radi razdvajanja ili pretovara u veća vozila pre transporta na tretman ili odlaganje. Predviđeno je da se izgrade 4 ovakve stanice:

 

1. TS Subotica (pokriva Grad Subotica)

2. TS Bačka Topola (pokriva opštine Bačka Topola i Mali Iđoš)

3. TS Senta (pokriva opštine Senta i Čoka)

4. TS Kanjiža (pokriva opštine Kanjiža i Novi Kneževac).

 

Pored činjenice da će mali broj velikih vozila transportovati otpad do regionalne deponije umesto velikog broja malih vozila, što direktno utiče na sniženje transportnih troškova, transfer stanice će pružati i druge koristi:

 

– Veću produktivnost u sakupljanju čvrstog otpada, smanjenje transportnih troškova, smanjenje troškova i pojednostavljenje održavanja vozila, veći broj tura zbog kraćih rastojanja.

 

– Mogućnost kontrole posebnih i reciklabilnih tokova otpada, uključujući osnovni tretman takvog otpada na transfer stanici bez dodatnih transportnih troškova do regionalne deponije. Zbog toga, investicije za transfer stanice uključuju osnovnu opremu za tretman reciklabilnih materija, kao što su papir, PET, Al limenke, staklo, platične folije, itd. Na ovaj način, transfer stanice će se koristiti i kao reciklažni centri.

 

Predložena TS je koncipirana tako da primi sav komunalni čvrsti otpad sakupljen od strane JKP, kao i reciklabilne materije primarno selektovane od strane JKP, ili donete od strane pravnih i fizičkih lica. Manje količine građevinskog otpada takođe će se moći prihvatiti. Reciklabilni materijali, nakon predtretmana (presovanja i baliranja) će se prodati i isporučiti reciklažnim firmama. Na taj način predložena TS će imati i funkciju reciklažnog dvorišta za opštinu na čijoj teritoriji se nalazi.

Reciklažno dvorište

 

U okviru svake transfer stanice, predviđeno je da funkcioniše i reciklažno dvorište. Investicije za transfer stanice uključuju i minimum opreme potrebne za rad reciklažnih dvorišta. U opštinama Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac se predviđa izgradnja zasebnih reciklažnih dvorišta.

 

Reciklažno dvorište ili sabirni centar je mesto gde će se prikupljati istrošene baterije i akumulatori, otpadna ulja, otpadne gume, otpad od električnih i elektronskih proizvoda, otpadnih vozila i slične vrste otpada.KOMENTARI

 1. Miksa Car kaže:

  Lep članak. Većinu ovih informacija sam već znao i podržavam izgradnju. Ovo je jedan mali korak u spasavanju životne sredine i za svaku je pohvalu.

  Ono što mene zanima je kada će se početi sa izgradnjom? Koliko znam zadnjih par godina se „radilo“ na sakupljanju dozvola i izboru lokacije…

  Takođe brine me da se sama izgradnja, kada počne, ne odradi na „srpski način“ tj. da recimo materijal za izolaciju ne bude baš onog kvaliteta koji treba da bude jer se neko ugradio.

 2. zlocko kaže:

  opet uzimaju prvuklasnu zemlju

 3. Pitanje kaže:

  Hoće li već jednom početi gradnja? A još bitnije bitanje : hoće li se ikada završiti? Pa godinama pričaju o tome i pokazuju slike i projekte, kao i u ovome članku, a nikako da krene gradnja… Još je smešnije da imamo direktorku za još uvek nepostojeću deponiju, a njena plata nije ni skromna ni prosečna… Što više vreme odmiče – više se meni i ostalim sugrađanima čini da je ovo obično izborno-predizborno-demagoško prepucavanje, kao i Banja Palić, kao i Pozorište, kao i ostali „projekti od životne važnosti za grad“, koji su odavno u korovu… Valjda će biti više rada a manje demagogije i krađe…

 4. freelancer kaže:

  Eh… samo da Miksa Car ne bude u pravu, za dobrobit svih nas. Projekat vredan svake pohvale. Samo da uspe….

  Mislim da su u Banatu negde, Kikinda ili tamo negde, uradili ili je u toku sličan posao. Znam samo da je izbio „cirkus“ oko mešetarenja, „tendera“, IMT-a (ima li mene tu) i sličnih gluposti. Uz to su se nameračili na oranicu prve kategorije, a par desetina km dalje su hiljade i hiljade hektara jalove zemlje… 

  „Srpska posla“…

  IPAK nama jako fale mladi, školovani, pametni i pre svega NEpolitički ljudi. Njih za gradonačelnike, direktore, menadžere i sl. A političare lepo… mrš na Palić! Na klupu, domine, šah i „nemo’ neko da pisne!“ 😀 😀 😀

 5. josin kaže:

  Svidja mi se nas nacin razmisljanja :

  PROJEKTI U sUBOTICI:

  -Rusevina kod Radnickog Univerziteta

  -Rusevina bazena kod Dudove sume

  -Rusevina u ulici Pap Pala

  -Rusevinaa zvana Majsanski most

  -Rusevina Fabrike Zorka

  -Rusevina Narodnog pozorista

  -..itd….itd…itd…itd

  Projekat,projekat,projekat,projekat…………i sad novi projekat u vezi otpada,koji ni malo nije naivan a para nemamo da nam i zube cupate,i onda dolaze nasi komentari : Super,Odlicno ,Bravo ………..Pa dobro ljudi,sta vama covek treba da uradi da bi shvatili i ziveli u vremenu i prostoru u kojem i zivite?

  Pa koliko vas covek mora izvarati da bi pomislili da ste izvarani ?

 6. Pajo kaže:

  Nadam se da ce i tu da se proizvodi neka obnovljiva zelena energija kao na precistacu sto se struja proizvodi!Tromesecno oko 6.000.000 din vrednosti struje!!

 7. Ivan kaže:

  bravo majstori, 
  ‘ajde uradite to. sta vas je sprecavalo do sada??
  sta se ceka?? 

 8. Cedomikr Suknovic kaže:

  proizvodimo bubnjeve separatore za reciiklazu
  http://www.tehnogradac.com

OSTAVITE KOMENTAR