Projekti Vodovoda

Prihvatajući deo odgovornosti da je voda, naš podzemni resurs, teško obnovljiv i da je neophodno zaštititi ga od prekomerne i neracionalne potrošnje, JP Vodovod predstavlja Vam edukativni projekat, simbolično nazvan „AQUARIUS – VODONOŠA GRADA”.
U okviru ovog projekta, Vodovod se obraća mlađim kategorijama potrošača, tj. učenicima sedmih razreda osnovnih škola, gde pokušavamo da kod 14 – godišnjaka podstaknemo stvaralački i istraživački odnos prema pomenutoj delatnosti.

Drugi projekat je pilot projekat za preradu sirove vode.
Cilj Vodovoda je pouzdano i kvalitetno snabdevanje naših građana pitkom vodom, a to podrazumeva, pre svega, podizanje nivoa znanja kod naših zaposlenih, te smo tako u novembru prošle godine startovali pilot projekat prerade sirove vode na jedan potpuno nov – biološki način, bez upotrebe hemikalija. Reč je o eliminisanju štetnih supstanci koje naša sirova voda poseduje (arsen, gvožđe i amonijak) u postupku adsorpcije na specijalnim regenerativnim filterskim ispunama.
Akteri ovog istraživačkog projekta su:
– „VITENS” – najveći holandski Vodovod
– TU DELIFT – Tehnički univerzitet iz Holandije
– ROJAL HASKONING – jedna od vodećih konsultantskih kuća iz Holandije
– Zavod za vodoprivredu Subotica i
– JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica

Slika
Snežana Pejčić, direktor Vodovoda
foto: www.vodovodsu.rs

– Ovaj projekat se vodi pod pokroviteljstvom UNESKO – IHE, Instituta za edukaciju o vodi i deo je jednog opsežnog međunarodnog projekta pod nazivom „EUREKA”, gde učestvuju osim Srbije i Holandije, još i Mađarska i Rumunija. Naš doprinos ovom projektu se ogleda u određivanju lokacije, učestvujemo davanjem vode, energije i usluga inženjeringa. Iako nije okončan, sada, posle više od pet meseci možemo da kažemo da je u postizanju svog osnovnog cilja ovaj projekat pokazao odlične rezultate, ali tu su i neki drugi, ne manje značajni rezultati, kao što su: razvoj inženjeringa i tehnologija našeg Preduzeća i povoljnih ekonomskih parametara u ovom procesu prerade vode. Značajni rezultati ovog pilot projekta za kondicioniranje sirove vode će Vam danas biti posebno predstavljeni – kaže direktorka JKP “Vodovod i Kanalizacije”, Snežana Pejčić.

Treći pilot projekat je kompostiranje otpadnog mulja. Kada je reč o mogućim tehnologijama za rešavanje ekološke problematike u delu prečišćavanja otpadnih voda, značajno je usvojiti i primeniti one tehnologije koje garantuju smanjenje rizika zagađenja životne sredine, a naročito njegovih vodnih resursa, bilo podzemnih, bilo površinskih voda.
– Stim u vezi veoma su značajne aktivnosti koje se preduzimaju u delu problema vezanih za rastuće količine mulja iz prečišćenih otpadnih voda. Najpoznatije mogućnosti za rešavanje ovih problema su:
-sagorevanjem otpadnog mulja, što je dosta skup tretman, koji opterećuje i činjenica da se dobija produkt sa manjom ili većom količinom zagađenih materioja;
-odlaganje otpadnog mulja na sanitarnu deponiju, koji je problematičan sa aspekta transporta i njegove cene, a limitirane su prijemne količine, i
-odlaganje otpadnog mulja i njegovo iskorišćavanje u poljoprivredne svrhe, naravno, uz prethodno tretiranje.
Vodeće zemlje u ovoj oblasti su Francuska, Danska i Finska, koje za ove svrhe koriste 60% od ukupnih količina mulja.

Pilot projekat kojeg je naše Preduzeće započelo 10. marta ove godine, u saradnji sa mađarskom firmom „AGRO – GEO” iz Kečkemeta, ima za cilj da se analzom rezultata prilikom kompostiranja mulja kao biološkog produkta, ispitaju mogućnosti koje ova tehnologija nudi. Projekat se vodi na našem Uređaju za prečišćavanje otpadnih voda Grada, prema kriterijumima kvaliteta koje je usvojila Evropska unija – objašnjava Snežana Pejčić.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

Projekti Vodovoda

U Subotici je održana prezentacija projekta koji su zajednički realizovali Slovačka vlada i Srbija. Reč je o projektu izgradnje magistralnog voda Subotica-Palić, koji je realizovan ove godine. Slovačka Agencija za međunarodnu saradnju i Regionalna Agencija okruga Trnava poklonili su subotičkom vodovodu cevovodni materijal u vrednosti od 160.000 evra. Izgradnja magistralnog voda u dužini od tru kilometra ukupno je koštala 341.000 evra.

Slika

Pored sigurnog i kvalitetnog vodosnabdevanja obezbediće se i uslovi za razvoj privrede na tom potezu. Projekat se realizuje u dve faze. Izgradnjom magistralnog vodovoda na Segedinskom i Horgoškom putu. Učešće Slovaka Aid je 160.000 evra, a Vodovoda putem Fonda za kapitalna ulaganja 271.531 evra. Za narednu godinu planirana je izgradnja centralnog kompleksa Vodozahvat 2, kao i obezbeđivanje novca za nastavak izgradnje kolektora 2 u visini od 360 miliona dinara i kolektora 7 u vrednosti od 170 miliona dinara. U toku je izrada projekta za snabdevanje vodom naselja Ljutovo, Gonji Tavankut i Donji Tavankut.KOMENTARI

 1. miso.uzelac kaže:

  Dobro je što je povezana gradska i palićka vodovodna mreža,jer se na ovaj način dobija bolji kvalitet vode i bolji pritisak u kritičnim mesecima,što je bitno za realizaciju Master plana.
  Kada se planira izgradnja prečistača za odvođenje otpadne vode stambenog i turističkog dela naselja Palić?
  Možda javnost nije upoznata da se sva otpadna voda direktno i bez prečišćavanja uliva u Ludoško jezero. Jezero sa okolinom je 2006.god.proglašeno kao "Specijalni rezervat prirode" te je zakonom zabranjeno zagadjivanje i upuštanje otpadne vode. Jezero je već toliko zagadjeno da je u njemu skoro ista količina milja i vode. Riblji fond je takoreći uništen, a broj ptičijih vrsta prepolovljen, jedino trska buja i polako zauzima jezero.
  Ne želim dalje da komentarišem već bih voleo da sa nadležnima(ako ih ima) porazgovaram o ovoj temi, jer se pored ovoga što sam naveo može nabrojati još niz zabranjenih radnji koje nisu za javnost.

 2. djomla kaže:
  miso.uzelac napisao:Kada se planira izgradnja prečistača za odvođenje otpadne vode stambenog i turističkog dela naselja Palić?

  Nemojte me držati za reč, ali mislim da to nije u planu, barem ne za iduću godinu.

  Pre će se Palić povezati na gradski prečistač nego što će se izgraditi poseban, pošto se svakako Palić mora povezati sa gradom što zbog kasarni, što zbog atraktivne zemlje uz Palićki put, pa kada već povezujete…

 3. Evica kaže:

  Da, potiskivaće ka Subotici, do tamo iza Metroa …

OSTAVITE KOMENTAR