Prolećna setva 30% skuplja nego prošle godine

Cena prolećne setve, koja u Srbiji treba da se završi na oko dva miliona hektara, veća je za 30 veća nego prošle godine, izjavio je saradnik u Centru za naučno-istraživački rad pri Privrednoj komori Srbije, Vojislav Stanković.

"Troškovi su najveći pri nabavci mineralnog đubriva", rekao je Stanković, dodavši da država mora da prestane s praksom da poljoprivredne proizvođače snabdeva đubrivom isključivo iz uvoza. On smatra da Srbija ima kapacitete za proizvodnju mineralnog đubriva, podsetivši na pogone u Pančevu, Prahovu, Subotici i Šapcu, u čiju obnovu, međutim, treba uložiti sredstva, kako bi se smanjio uvoz.

Slika

Stanković se zalaže i da naturalna razmena bude povoljnija za poljoprivrednike, odnosno da paritet bude 1,5 kilograma merkantilne pšenice za kilogram mineralnog đubriva, a ne kao prošle godine da se za kilogram đubriva daje 2,2 kilograma pšenice.

On očekuje da će kukuruzom biti zasejano oko 1,2 miliona hektara, što bi uz prosečan rod značilo proizvodnju veću od osam miliona tona. "To prevazilazi sve potrebe domaćeg tržišta zbog devastirane stočarske proizvodnje. Zbog toga treba menjati setvenu strukturu, odnosno smanjiti površine pod kukuruzom, a povećati ih zasadima nekih drugih kultura, poput šećerne repe."

Izvor: BetaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

55 + = 62

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: