Promocija knjige "Prilozi kritici lažnih alternativa"

Tribina Politea organizuje u četvrtak, 10.02.2011. godine na Otvorenom univerzitetu, u 18,00 časova u sali 213/I, predstavljanje i razgovor povodom knjige "Prilozi kritici lažnih alternativa" Lina Veljaka

Knjiga Lina Veljaka, gosta tribine πολιτεία, obuhvata rasprave i članke koje je autor poslednjih godina objavio u raznim publikacijama. Neki od njih se ovde pojavljuju prvi put. Ovi na prvi pogled, raznorodni tekstovi čine ipak konzistentnu celinu. Objedinjuje ih autorova težnja da ukaže na lažnost dilema i prividnih alternativa, koje se oblikuju kako na nivou metafizike, tako i na nivou ideologije, medijske produkcije i realnog života: ekonomije, politike, obrazovanja i kulture.

Autor zastupa ideju o ,,antitetičnoj solidarnosti’’ prividno suprostavljenih oblika metafizike i ideologije, zaključujući da, u stvari postoji organsko jedinstvo ovih ,,lažnih’’ alternativa čija je stvarnost: dominacija, nasilje i represija, koji su konstitutivni elementi savremenog nihilizma, neoliberalizma i bespuća , koje u ovoj knjizi kritikuje Veljak.

Kao ključan interpretacijski model, koji se primenjuje u knjizi autor predlaže pojam ,,antitetičke solidarnosti’’ koji pokazuje da su se, na primer, Buš i osama Bin Laden faktički podržavali u toj meri da su ,,faktički nezamislivi jedan bez drugoga, kao što je to na našim prostorima bio slučaj sa Miloševićem i Tuđmanom’’. Posebno poglavlje knjige posvećeno je našim filozofima iz generacije časopisa Praxsis, koje ukazuje na aktuelnost njihovog mišljenja u razotkrivanju ovih ,,lažnih alternativa’’.

Slika

U završnom poglavlju (,,Filozofija pomaže ?’’ i,, Bolonjska reforma’’) autor govori o fenomenologiji ,,lažnih alternativa’’ i izlasku iz njenog začaranog kruga ,,antitetičke solidarnosti’’.Tako su aktuelnost, analitičnost i emancipatorski potencijal u ,,ovom vremenu bez alternativa’’ glavne vrednosti ove knjige.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 45 = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: