Promocija palićke autohtone hrane

Sve turističke regije imaju definisanu gastronomsku ponudu, ona svakako prepoznaje ovaj turistički proizvod kao jedan od najznačajniji i proizvod koji je komplementaran sa svim ostalima. Autohtona hrana i piće je nešto što ćete u svim turističkim destinacijama prvo dobiti u ponudi. Motivisani činjenicom da su Palić i Subotica poznati po dobroj i kvalitetnoj hrani, Park Palić je u saradnji sa kustosom Gradskog muzeja, etnologom i antropologom dr Papp Arpadom izradio studiju koja definiše sve ono što je autohtono u našoj gastronomskoj ponudi. Rezultat ove studije je brošura o palićkoj autohtonoj hrani "Gastro turizam", navodi se u saopštenju Park Palića.

9a - al se nekad dobro jelo

Palićka kuhinja oblikovala se više stotina godina pod uticajem raznovrsnih nacionalnih kuhinja i postala autentično “bačka”, pošto je danas neguju sve nacionalne zajednice koje žive u krugu od oko pedeset kilometara od Subotice. Agrarni karakter područja i šarolika gastro tradicija učinili su da naša trpeza i danas može da se pohvali isprobanim tradicionalnim receptima prepoznatljivog ukusa. Gastro putovanje kroz severnu Bačku ima za cilj da se posetioci upuste u gastro avanturu i probaju “naša” jela.

 


Sadržaj brošure podeljen je u nekoliko celina a to su: doručak, ručak, poslastice, jela koja su se spremala za vreme mobe i vino, pivo i rakija kao nezaobilazni deo svake trepeze. Restorani na teritoriji Palića i Subotice u kojima mogu da se probaju neka od autohtonih jela, takođe se nalaze u brošuri „Gastro turizam“.

 


Na svim predstojećim sajmovima, manifstacijama, prezentacijama i promocijama Park Palić će promovisati naša jela i pića i na taj način skrenuti pažnju na ono što je svakao jednistveno za ovu regiju u Evropi.

 


Nakon ove brošure, plan je da Park Palić izradi knjigu recepata, kratak film o tradicionalnim jelima i da vrši edukaciju mladih kuvara.

 

Brošure možete pogledati na sledećim linkovima: Gastro turizam1 i Gastro turizam2KOMENTARI

  1. ola kaže:

    za ovo placamo park-palic? 

OSTAVITE KOMENTAR