Promocija zbirke pesama: Nož ispod jastuka

Sinoć je u Gradskom muzeju, Subotica održano književno veče posvećeno promociji mladog autora mlađe generacije koji neguje savremeni pristup u umetničkom izrazu pod nazivom ,,Nož ispod jastuka,, nazvano po zbirci pesama mlade subotičke pesnikinje, Katalin Pap.

Književno veče se održalo u sklopu projekta ,,Colourful Cooperation,, koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Čaba Presburger je o zbirci poezije Katalin Pap napisao:

Nije ostao nož ispod jastuka. Nož ima mnogo funkcija: izrezati, probiti, raniti, rastvoriti – okrutno i požudno. Ona prodire u kost, izoštrava čula do krajnosti. Katalin je skupila strastvene i otvorene pesme u svojoj prvoj zbirci, koje svojom živom bojom, senzualnošću, a ponekad i svojom naturalističkom slikom, zavaraju čitaoca te ne može da  zaboravi kako se živi (sanja, voli,  pati) kada nož ostane sakriven.

Katalin Pap  je  rođena u Subotici u leto 1997. godine. Završila je Gimnaziju za talentovane učenike “Deže Kostolanji”u Subotici. Studira na odseku za Scensku arhitekturu, tehniku i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka,  Univerziteta u Novom Sadu.  Bila je učesnica omladinskih pesničkih susreta  u Šarvaru, u Karpatskom basenu tri puta a kao maturantkinja je osvojila prvo mesto za svoju poeziju. Prvu pesmu je napisala inspirisana senkom drveta i od tad traži svesku u kojoj je svoje misli zapisala. Voli kad niko ne zna gde je i šta radi, tišinu i Amsterdam.

Moderatorka književne večeri bila je Gabriela Bičkei, spisateljica i profesorica u Gimnaziji za talentovane učenike “Deže Kostolanji” iz Subotice.

 

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: https://www.visithusrb.comKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR