Pronađen donor za Ivu Zvekić, transplantacija počinje u ponedeljak

Njegove ćelije odgovaraju 100 odsto. U petak smo ušle u bolnicu i u toku su pripreme za transplantaciju, odnosno terapija kojom se obara imuni sistem. Veoma smo zahvalni svima koji su uz nas, koji su pomogli i to nam daje veliku snagu – kaže  za Subotičke novine Snežana Zvekić, Ivina majka.

iva sa majkom snezanom

Iva Zvekić (7), devojčica koja je  podstakla na humanost i empatiju veliki broj ljudi, od ponedeljka biće podvrgnuta transplantaciji koštane srži u bolnici u Bolonji.

Hrabroj Ivi je prošle godine u aprilu dijagnostifikovana leukemija, a posle višemesečnih terapija i lečenja u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu Iva je sa majkom pre tri meseca otputovala u Italiju gde je pronađen i donor.

Snežana Zvekić, Ivina majka kaže da se Iva dobro oseća i da su ćelije donora, za koga znaju da je nemački državljanin i da ima 34 godina, stigle 1. marta.

Za Ivino lečenje trebalo je sakupiti 90.000 evra, a za ulazak u italijansku kliniku polovinu tog iznosa. Od samog početka porodici Zvekić je rečeno da to nije konačan zbir troškova i oni još još uvek ne znaju koliko duguju novca.

Ivini vršnjaci, njihovi roditelji, subotički osnovci, srednjoškolci, privrednici, umetnici, organizacije i društva organizovali su više humanitarnih akcija za svoju sugrađanku. Poslednja u nizu je i akcija UG „Roditelji Subotice“ kojoj su se priključili kreativni dobrovoljci koji su izradili ukrase od testa, a pekari, cvećari, štampari, Kancelarija za mlade i drugi su 8. marta na pet lokacija donacijom i prodajom obezbedili još novca koji je namenjen Ivinom lečenju.

Za pomoć Ivi Zvekić može se poslati SMS na broj 3030 sa tekstom 201, a za donacije iz Švajcarske treba poslati “human201” na broj 455. Porodica Zvekić ima namenski račun putem humanitarne fondacije “Budi human – Aleksandar Šapić” i dinarske uplate se primaju na 160- 449162-17, dok je devizni račun 00-540-0001653.8 (IBAN RS35160005400001653850

 

Subotičke novine

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR