Pronađena larva Trihinele u svinjskom mesu

U ponedeljak 6. januara godine u Subotici je u Veterinarskoj stanici Veterinar izolovana larva Trichinelle sprialis iz mesa domaće svinje.

 

– Trihinela je u našoj laboratoriji potvrđena sa obe dostupne metode (metodom kompresije, i metodom veštačke digestije), što su potvrdili i veterinari iz Veterinarskog specijalističkog instituta i republičke veterinarske inspekcije. Po nalogu inspekcije, zaraženo meso je odmah povučeno iz upotrebe, i na taj način se u poslednjem trenutku izbeglo stavljanje neispravnog mesa na božićne trpeze, i moguće zaražavanje nekoliko osoba Trihinelom. Pošto je veterinarska struka u službi zdravlja životinja, a prvenstveno ljudi, kao veterinari, imamo moralnu potrebu i obavezu da javnosti ukažemo na trenutnu nastalu epizootiološku situaciju u Subotici i šire – izjavio je Grgo Tikvicki, dr spec. vet.

 

U prilogu možete pogledati video koji snimljen u laboratoriji Veterinarske stanice „VETERINAR“, pre godinu dana, kada je 8 osoba konzumiralo zaraženo meso.

 KOMENTARI

  1. ! ! ! kaže:

    Da vidite u kakvim sve uslovima pojedine klanice prerađuju meso, ne bi se uopšte čudili čestim zarazama i i epidemiji većih srazmera.

    Veterinarske službe u mnogim slučajevima (ipak čast izuzecima) postoje radi reda, pro forme, a uglavnom su nesavesne i najverovatnije korumpirane. Za novac više nikom ništa nije sveto i bitno, pa makar to bilo i zdravlje i život čoveka.

    Evo, ja sam bio u jednoj prilici svedok ovakvog zla, ali nemaš kome da se obratiš. Žalosno. Čovejk je vlastima i političarima u državi zanimljiv samo 2-3 meseca pre izbora, a posle može i da crkne.

OSTAVITE KOMENTAR